În cazul divorțului, partajarea bunurilor poate fi un proces complicat și greu, așa că trebuie să cunoașteți bine ce spune legea despre acest subiect. Articolul 373 din Codul Civil are o importanță foarte mare în această privință, deoarece regulile stabilite prin lege se referă direct la bunurile soților și la modul în care acestea vor fi partajate între soți.
În acest articol, vă explicăm în detaliu ce spune Articolul 373 din Codul Civil despre partajarea bunurilor în cazul divorțurilor și ce trebuie să știți pentru a face partajul în mod corect și eficient.
Ce spune articolul 373 din Codul Civil despre partajarea bunurilor?
Articolul 373 din Codul Civil stabilește reguli clare și detaliate legate de partajarea bunurilor în cazul divorțului. Mai exact, articolul citate spune că, atunci când un soț dorește să se despartă, este obligat să împartă drept echitabil bunurile acumulate de el împreună cu fostul soț. Partajarea prevede să se facă în mai multe etape. De exemplu, legea indică dreptul soților de a pretinde un anumit procent din bunurile comune, precum și măsurile de restituire adecvate, în cazul în care soțul a primit bunuri mai mult decât ar fi trebuit.
În plus, Articolul 373 prescrie ca divorțații să împartă bunurile și datoriile pe care le-au acumulat împreună în timpul căsătoriei. De asemenea, soțul este obligat să se îngrijească de bunurile pe care le-a primit în cuplul conjugal, fiind responsabil pentru conservarea și gestionarea lor după divorț. Acesta va fi obligat să restituie în natură, în bani sau în alte moduri, valoarea reală a bunurilor primite în căsătorie.
Când trebuie să facă partajul?
Partajul se face în ziua divorțului, dar, în unele cazuri, această procedură poate fi amânată pentru perioada ulterioară pronunțării sentinței de divorț. Cu toate acestea, legea trebuie să fie respectată întotdeauna și, de aceea, înainte de divorț, soții sunt sfătuiți să ia decizii în privința partajului bunurilor, ceea ce le va ușura procesul și mai mult și le va oferi amândurora siguranța că sunt tratați echitabil.
Excepții de la partajul bunurilor
Uneori, partajul bunurilor poate fi oarecum limitat. Acest lucru se întâmplă atunci când unul dintre cei doi soți dorește să păstreze un anumit bun al căsătoriei. Exemple de bunuri care pot fi păstrate de unul dintre soți includ hainele și bijuteriile soțului sau soției, precum și alte creații artistice realizate împreună. În plus, Articolul 373 prevăd că există anumite cazuri în care unul dintre soți poate păstra și bunurile materiale cu care copiii s-au obișnuit de la naștere.
Lista de excepții de mai sus se referă strict la bunurile pe care soții le-au căpătat împreună în fața legii. Unele bunuri pot fi obținute separat și, prin urmare, în afara limitei partajului menționată mai sus.
Ce trebuie să știți dacă aveți un partaj judiciar?
Dacă divorțul dintre soți este unul judiciar, acesta trebuie să participe la o audiere înainte de a fi pronunțată sentința de divorț. Unele cazuri necesită, de asemenea, prezentarea unui avocat specializat în dreptul divorțului pentru a explica ceea ce se poate și nu poate împărți, precum și liniile directoare pe care le va urma pentru partajul bunurilor. În aceste cazuri, un partaj judiciar se face de obicei, iar oficialul de justiție respectiv poate concluziona că una sau ambele părți sunt despăgubite în mod echitabil, fără a leza fundamentul financiar al ambelor soți.
Cum se face un partaj bun?
Un partaj bun se poate face prin comunicare deschisă și onestă între ambii soți, în vederea ajungerii la o înțelegere. De fapt, pe lângă bunurile materiale și financiare care sunt prezente în orice divorț, ar trebui să se acorde o atenție suplimentară și nevoilor emoționale ale celor doi soți, deoarece aceste lucruri pot afecta serios procesul de partaj al bunurilor.
În plus, ambii soți ar trebui să fie de acord cu partajul bunurilor și ar trebui să aibă încredere reciprocă în sfârșitul corect al bunurilor împărțite.