Procesul penal este un proces juridic prin care organele juridice ale statului stabilesc dacă efectiva� este un anumit inculpat, care a comis o infracciune, si daca va fi sau nu condamnat, in acord cu legea. Estimarea timpului necesar pentru desfasurarea unui proces penal, variaza foarte mult in functie de complicatea cazului, organismul jurisdi�ional care efectueaza procesul si imprejurarile contingentului.

Evident, cu cat procesul în sine este mai complex, concluzia la care sunteti deja familiarizati (ca acesta va dura mai mult) trebuie luata în considerare.

Ce presupune un proces penal?

  1. Dezvaluirea Infractiunii
    Un proces penal începe prin fata practicei de dezvaluire a unei infractiuni, cunoscuta si sub numele de declaratie judiciara, care presupune prezentarea de catre organele de aplicare a legii a probelor si a informatiilor pertinente ce sustin învinuirea impotriva unui inculpat inaintea tribunalului. Informatiile prezentate includ obicei numele si adresa persoanei suspectate, descrierea infractiunii, informatii despre cercetarile efectuate de politie si alte probe obtinute.

  2. Acuzarea
    Dupa detaliata dezvaluire a probelor si a informatiilor pertinente, autoritatile judiciare decid daca va fi acuzat un anumit inculpat, sau mai multi astfel de indivizi. Restul procesului poate începe efectiv numai atunci cand este luata decizia de acuzare.

  3. Trimiterea cazului la tribunal

In vreme ce Ministerul Public si procurorul respectiv sunt implicati in prezentarea cazului in fata instantei de judecata, acesta va fi trimis la tribunal pana cand va ajunge in sala de judecata, moment prin care procesul va fi gata pentru a începe faza in care se judeca cazul. Acest lucru poate include prezentarea volumelor de proba complexe si interogarea tuturor partilor implicate în proces.

  1. Audiere

Dupa trimiterea cazului la instanta de judecata, partile implicate în proces se prezinta în sala de judecata pentru a face marturii în fata judecatorului (ii). Acest lucru înseamna ca autoritatile organelor de aplicare a legii, inculpatul si orice martori vor prezenta proba si informatiile lor relevante în fata instantei.

  1. Deliberarea
    Dupa toate marturiile si proba prezentata se va efectua deliberarea asupra acuzatiilor. Acest proces implica foarte des schimb de pozitii cu privire la orice aspect legat de situatia diferitelor parti implicate în proces. În general, orice argument sau dispozitii legate de legea ce poate fi citita în acest sens.

  2. Decizia
    Dupa ce deliberarea a avut loc în mod corespunzator si toate partile sunt de acord cu regulile proceului, tribunalul poate lua decizia rapida sau cateva saptamani înainte de a lua decizia finala si trimiterea a aceasta catre partile implicate.

Cat dureaza un proces penal?
Durata exacta a unui proces penal este greu de estimat, deoarece poate varia foarte mult în functie de complexitatea cazului si de circumstantele legale. Procesul dureaza de obicei de la cateva luni pana la cativa ani. In anumite situatii mai agravante,procesul poate varia în functie de motivul implicarii unei terte parti si alte circumstante.

Tipuri de procese si durata estimata

Iata cateva exemple de procese penale si durata possiblelor lor pentru a va face o idee despre cat de mult timp poate sa consume unui proces de rutina in sistemul judiciar:

• Proces penal pentru detinutieu minora: intre 3 si 6 luni
• Procese criminal simple: intre 6 si 10 luni
• Procese civile complexe: de la un an și pana la cinci ani

Pe langa durata indirecta, procesul penal poate adauga si alte costuri. Aceste costuri variaza in functie de circumstantele unice ale fiecarui caz si includ costuri legale, depozite, care trebuie platite catre tribunal si orice alte costuri relevante. De asemenea, se recomanda ca orice persoana suspectata de o infractiune sa apeleze la consiliere legala si alte servicii de experti pentru a micsora riscurile de durata la proces.

Procesul penal presupune prezentarea probelor si circumstantelor relevante inaintea instantei de judecata, pentru judecarea ulterioara a partilor implicate in situatie. Durata procesului poate sa varieze de la cativa luni, pana la cativa ani in cazuri mai complexe. Acest lucru depinde foarte mult de circumstantele legale unice ale fiecarui caz si de la natura infractiunii in cauza. Pe langa durata, procesul penal poate adauga si alte costuri precum cele legale si cele administrative. In acelasi timp, accesul la servicii avizate poate micsora durata procesului si riscul de costuri. Prin urmare, cunoasteret,area acestor aspecte este multiple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here