Divortul prin acordul părţilor, de asemenea cunoscut și sub numele de „divort la comun acord” sau „divort consensual”, este, probabil, cea mai frecvent folosită metodă și cea mai la îndemână pentru a pune capăt unei însoțiri fără a fi nevoie de dificulțile prelungite, potrivit Legii nr. 202/2010 republicată.
Cu toate acestea, nu toate persoanele știu exact ce presupune divorțul prin comun acord și la ce să se aștepte, astfel încât sunt posibile întrebări și îndoieli, ținând cont de faptul că există și alte forme de divort precum cele prin hotărâre juducătorească sau cel mediatic.
Dar pentru ca problema dumneavoastră a acestui tip de divort să fie rezolvată cât mai ușor și, în același timp cât mai convenabil, articolul de față va explica în detaliu ce fel de proceduri sunt disponibile și cum anume se înregistrează divorțul prin acord consensual.
Ce înseamnă divorțul prin acordul părților?
Divorțul prin acordul părților, așa cum sugerează și numele acestuia, presupune să se ajungă la un consens între soți, atât în ceea ce privește detaliile legate despre divorț, cât și cu privire la modul în care vor fi reglementate relațiile dintre cei doi, cum ar fi copiii sau bunurile patrimoniale.
Indiferent de cauza principală pentru care ați decis ca divorțul prin acordul părților sau prin alt mijloc să fie cea mai potrivită decizie pentru ambele părţi, divortul consensual trebuie autentificat în fața unui notar public.
Procedura de Autentificare
Deși prețul acestei proceduri poate fi diferit în funcție de regiune, taxa notarială este estimată în medie la aproximativ 200 de lei și este platită în momentul depunerii documentelor necesare. Acestea sunt:
-
Certificatul de căsătorie;
-
Actul de identitate al soților;
-
Spre deosebire de divorțul prin hotărâre judecătorească, divorțul prin acord consensual nu necesită nici un fel de declarație scrisă în legătură cu motivele sau circumscripțiile asociate.
Îndată ce sunt semnate și notariate toate documentele oficiale, textul articolului ar trebui să fie finalizat și rezultatul va fi divorțul dorit.
Avantaje și Dezavantaje ale Divortului prin Acordul Părților
Avantajele majori ale exprimării de acord pentru încheierea unui divorț mutual, cu precădere, sunt:
-
Simplitate și Practicitate: Opțiunea de dispune de divorț în termen și rapid, eliminând în totalitate procesul obositor și aproximativ șase luni de asteptare;
-
Termen redus: Êntreaga procedură de înregistrare a divorțului prin acordul părților este de aproximativ 48 de ore, se încheie complet în 2-3 săptămâni;
-
Economisirea timpului: Procesul în sine necesită prezența celor două persoane, obținerea documentelor în prealabil și o înregistrare a actelor notariale la oficiul stării civile, având nevoie de aproximativ 4 ore de la început.”
Dezavantajele divorțului prin acordul părților:
Chiar dacă poate fi la fel de ușor și rapid ca divorțul prin hotărâre juducătorească, divorțul prin acordul părţilor prezintă de asemenea anumite dezavantaje, precum:
-
Necesitatea prezentării termenilor de consens în fața unui notar public, crescându-se astfel costul: Diplomația preliminara necesară pentru a obține un acord este immense și poate duce la lungi și obositoare dezbateri între parteneri.:
-
Consensul oferit de ambele parti ca fiind principală metodă legală pentru divorț poate fi oricând revocat, oferind partenerului instanței prea multa putere și control;
-
Conflictul dintre parteneri se poate prelungi, dacă acordul nu îl va satisface pe soțul mai rezervat, potențial creând mari frământări din partea ambelor părţi.
În cazul în care toate documentele au fost autentificate, divorțul prin acordul părților este considerat oficial divorțat, înlocuind de asemenea și hotărârea judecatorească și toate obligațiile legale asociate.
Totodată, apare și obligația de a înregistra actul de divorț, iar acesta poate și trebuie îndeplinit în termen de 24 de ore de la autentificare, de îndeplinire tot a oficiului stării civile sau a serviciului stării civile care poate fi determinat actului respectiv.