În momentul de față, schimbarea unui loc de muncă poate fi dificilă. Societatea de astăzi, cu un mediu competitiv și multe locuri de muncă limitate, poate fi stresantă pentru oricine se află în căutarea unui nou loc de muncă, și poate fi și mai stresant să rămâi fără un loc de muncă, fără acordul tău. (pentru că ai fost pus să demisionezi sau contractul a fost desființat)
Terminarea contractului de muncă poate fi ușor dificilă, chiar și în condițiile în care acest lucru se face cu acordul tău. Dar, când lucrurile nu se petrec așa cum ai vrea, și esti pus să demisionezi sau contractul tău este desființat, poate fi o groază de presiune, anxietate și îngrijorare.
Dar, chiar și în aceste circumstanțe, poți face față cu succes situației, și poți gestiona terminarea contractului în cea mai bună manieră, fără a pierde vlaga, și fără a mai pierde vremea încercând să ”te lupți” cu fostul angajator. Iată cum poți face față desfacerea unui contract de muncă fără acordul tău:
- Lămurește-ți drepturile și obligațiile
Primul lucru pe care trebuie să îl faci când esti pus să demisionezi sau contractul tău este desființat este să îți lămurești drepturile și obligațiile legate de contractul de muncă. Discuta cu angajatorul tău despre drepturile tale, cum ar fi ce-ți revine din indemnizație pentru terminarea contractului, cum ar fi preavizul, și garanții de a nu face reclamații împotriva fostului angajator. Este de asemenea important să îți asiguri această informație prin scris, astfel încât să nu existe nici o ambiguitate și să poți lua măsuri legale în caz de nerespectare.
- Trasează-ți planul de următorul pas
Este important să iei în considerare ce următorul tu pas în carieră va fi. Această decizie ar trebui luată mai întâi, înainte să-ți vezi drepturile și obligațiile. Întreabă-te, ce anume îți dorești de la un nou loc de muncă? Plătiți mai bine? Mai multe beneficii? Mai multe ore libere? Și în ce domenii ar putea fi? Apoi poți începe prin a vă asigura că CV-ul tău corespunde la standardele de studiere în aceste domenii pentru a obține și mai multe oportunități.
- Gandeste-te la modul in care vei prezenta contactul fostului angajator in CV-ul tau
Un al treilea pas este să iei în considerare cum vei prezenta contactul cu fostul angajator. Chiar dacă trecerea la un alt loc de muncă are loc fără acordul tău, vei dori să prezinți lucrurile într-un mod pozitiv și profesional, și să reflectezi câteva dintre aptitudinile și realizările pe care le-ai avut în anterioara poziție de muncă.
Acest lucru poate fi realizat prin înființarea obiectivelor de început ale poziției tale actuale (de exemplu, abilități învățate) și prin discutarea modului în care ai contribuit la succesul companiei sau ai rezolvat probleme critice. Fără să intensifici sau să faci comentarii negative privind închiderea.
- Alegerea unui avocat
În caz de încetare a contractului de muncă fără consimțământul tău, ar putea fi cazul să te asiguri că ai dreptul de a alege un avocat pentru a vă acoperi. Chiar și în cazul în care ți se oferă o indemnizație pentru închiderea contractului, este important să-ți asiguri partea ta. Alegerea unui avocat poate fi un pas important în acest proces. De asemenea, există mai multe asociații de avocați care oferă acest tip de asistență și poți obține informații despre cum să faci față încetării unui contract de muncă fără acordul tău.
- Intrețineți relații cu fostul angajator și colegii de muncă
În ciuda circumstanțelor, este important să păstrezi relații profesionale cu fostul angajator șifostii colegi de muncă. Această relație profesională te va ajuta să îți construiești o reputație profesională pozitivă și vei putea obține recomandări de la foștii angajatori pentru următorul loc de muncă.
- Găsește-ți de lucru rapid
Un alt pas pe care trebuie să îl faci atunci când îți este pus să demisionezi sau contractul tău este desființat este să îți găsești un alt loc de muncă cât mai curând posibil.