Insolvența este un termen general care se referă la apariția incapacității unei persoane financiare, fie o persoană fizică sau juridică de a face față obligațiilor sale financiare. Când aceasta se întâmplă, partea slabă se află într-o situație financiară precară, ceea ce poate duce la faptul că nu poate onora contractele și garanțiile asumate. Ca urmare, debitorii și creditorii se pot confrunta cu cuiva în stare de insolvență, ceea ce poate fi dureros și poate cauza pierderi mari.

Din acest motiv, a deține sfaturi și informații înainte de a face față insolvenței poate ajuta la limitarea pierderilor și înțelegerea drepturilor și cadrelor legale. Indiferent dacă ești creând insolvența sau ai de-a face cu aceasta, iată câteva sfaturi utile pe care trebuie să le cunoști pentru a te proteja.

Ce trebuie să știi despre procesele de insolvență

Înainte de a încerca să-ți protejezi drepturile, este important să înțelegi ce presupune și ce implică procesul de insolvență.

  1. Definiția insolvenței

Insolvența poate fi definită ca incapacitatea unei persoane sau a unei entități juridice de a face față obligațiilor financiare. Acesta poate fi oficializat prin instanțele de judecată, atunci când persoana sau organizația își pierde temporar sau permanent capacitatea de a-și onora datoriile și contractele, atunci când își pierde, majoritatea activelor sale.

  1. Motivele insolvenței

Insolvența poate fi cauzată de numeroase cauze, cum ar fi:

• deplasarea imprevizibilă a piețelor financiare, ceea ce conduce la schimbări extreme ale activelor și pasivelor

• Management defectuos, lipsa de înțelegere a cheltuielilor și a veniturilor, care conduce la pierderi

• Condiții economice nefavorabile, cum ar fi apropierea sau criza financiară, vânzarea sau achiziționarea unor investiții neprofitabile

• Executarea unor acțiuni ilegale sau încurajarea fraudelor, care duce la pierderi financiare majore.

  1. Drepturile creditorului și obligațiile debitorului

Atunci când se realizează insolvența, creditorii, pur și simplu, puterea lor de îndată se schimbă.

În funcție de legea în vigoare și gradul de insolvență real, acestea pot fi împărțite în două:

• Primul drept este confiscarea activelor debitorului și utilizarea acestora pentru a acoperi datoriile.

• Al doilea drept este că creditorul poate ridica de la debitor sumele datorate, deficitul fiind recuperat din salariul acestuia sau din pensia sa socială.

De asemenea, în totalitate sau parțial, se poate stabili o restructurare a datoriilor, sub forma unui acord de plata sau a unui plan de restructurare. În această ordine de idei, obligațiile unui debitor constă în informarea personalului cu privire la datoriile sale și onorarea acordurilor și a angajamentelor.

Cum să protejezi drepturile în procesele de insolvență

Oricât de îngrozitor pare procesul de insolvență există numeroase moduri în care îl poți reduce la minim. Iată câteva sfaturi care pot ajuta la protejarea drepturilor tuturor părților implicate:

  1. Cunoaște-ți direcțiile și recunoaște că trebuie să faci anumite sacrificii

Cu toții visăm să cucerim marea fără a renunța la nimic, însă, adesea, avem nevoie de un compromis. Singura metodă sigură de a evita pierderi financiare și de a proteja drepturile pe termen lung este să te asiguri că înțelegi toate elementele implicate în procesele de insolvență.

Interesele tale sau ale unei entități juridice pe care o reprezint, dacă este cazul, trebuie să fie în prim-plan, ceea ce poate însemna acceptarea temporară a elementelor nefavorabile sau a schimbărilor. Prin acțiunea de a-ți cunoaște direcțiile riști să înțelegi când trebuie să renunți la un contract și când să-l renegociezi și, cel mai important, ce trebuie să respecți.

  1. Asigură-te că ești bine pregătit

Prepararea pentru procesele de insolvență ar trebui să fie una dintre principalele preocupări atât pentru debitori, cât și pentru creditori. În primul rând, acesta înseamnă înțelegerea obligațiilor financiare pe care le ai în prezent și identificarea activelor și pasivelor pe care le posedă. Acest lucru este esențial pentru a putea face față proceselor de insolvență care ar putea să apară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here