Taxa de succesiune, cunoscută și sub numele de impozit pe moștenire sau donație, este o taxă pe care o persoană care moștenește sau primește prin donație un bun trebuie să o plătească autorităților fiscale din stat. Taxa de succesiune se datorează la momentul transferului bunurilor și variază în funcție de stat și de tipul de bunuri transferate. Iată un vademecum de bază despre cum se calculează taxa de succesiune și cine trebuie să o plătească.
Ce este taxa de succesiune?
Taxa de succesiune este impozit platit de catre cel care moștenește sau primeste un bun prin donatie, in urma decesului persoanei care a detinut initial bunul. Aceasta taxa se datoreaza la autoritatile fiscale si se calculeaza in functie de bunul pe care il moșteniți sau il primiti prin donație, precum si de legislatia impozitelor din statul respectiv.
Cine trebuie să plătească taxa de succesiune?
Taxa de succesiune este suportata de persoana care moștenește sau primește un bun prin donație în urma decesului unei alte persoane. Acestea se numesc „mostenitori” si, prin urmare, orice persoana care moșteneste sau primește prin donație un bun trebuie sa plateasca aceasta taxa.
Care sunt bunurile supuse taxei de succesiune?
Taxa de succesiune se calculează în funcție de tipul de bun aflat în posesia decedatului la momentul decesului. Acestea pot fi bunuri imobiliare, cum ar fi, de exemplu, case, terenuri, bunuri mobile (ex: automobile, bijuterii), conturi bancare, investitii și titluri etc. în plus, anumite planuri de pensii sau de asigurare de viață pot fi, de asemenea, supuse taxei de succesiune.
Cum se calculează taxa de succesiune?
Rețineți că taxa de succesiune se calculează în funcție de valoarea reală a bunurilor moștenite sau donate. Calcularea valorii bunurilor poate fi făcută prin evaluare sau prin vânzare de trei ori pe piață liberă.
În plus, cum se calculează taxa de succesiune depinde și de tipul de bunuri transferate, precum și de regulile impozitelor din statul unde se află. Un impozit standard este, de obicei, aplicat bunurilor imobiliare, pe lângă alte impozite speciale care se pot aplica bunurilor mobile sau ce se considera a fi achiziții de lux.
De exemplu, în unele regiuni, bunurile mobile cu valoare mai mare de 500.000 de euro sunt supuse unei taxe speciale.
Aceste taxe se determină ținând cont de distanța de rudenie a mostenitorului decedatului, de ce fel de bunuri transferate și de ce fel de bunuri fuseseră anterior în posesia acestuia.
Cu alte cuvinte, taxa de succesiune standard se calculează în funcție de situația familială a persoanelor implicate, precum și de valoarea bunurilor moștenite sau donate.
Cum se poate deduce taxa de succesiune?
Depinde de situație și de stat și, uneori, pot exista cazuri în care se pot deduce anumite elemente din acest impozit. În cele mai multe cazuri, în vederea efectuării unei deduceri fiscale, trebuie să dovediți într-un mod clar că taxa de succesiune a fost platită în totalitate, că ați efectuat unele donații și că aveți unele datorii în legătură cu acestea.
Cât de mult trebuie să plătiți?
Deși la un moment dat se credea că taxa de succesiune este limitata, in realitate, în funcție de stat, aceasta poate fi, uneori, foarte mare sau chiar nedeterminată. Există, de asemenea, și stări care nu percep taxa de succesiune sau care permit scutiri, cum ar fi cazul persoanelor moștenitoare cu handicap.
În concluzie, taxa de succesiune și cine trebuie să o plătească variază în funcție de statul în care trebuie platită, precum și de tipul de bunuri moștenite sau donate. De asemenea, este important să rețineți, în vederea calculării corecte a taxei, că se aplică valorii reale a bunurilor respective. În plus, bunurile fiind diferite în funcție de stat, pot exista reguli suplimentare sau scutiri financiare. Prin urmare, comunicați cu un consultant fiscal profesionist înainte de a determina cu exactitate cât trebuie să plătiți și dacă se pot aplica anumite deduceri fiscale.