Legislatia romaneasca este axata pe protectia cetatenilor si a drepturilor acestora in societate, unul din articolele ce intruneste mai multe prevederi legislative fiind Articolul 205 din Noul Cod Civil Romania. Acest articol protejeaza persoanele juridice existente in Romania si prevede responsabilitatea acestora fata de tertii in caz de vatamare. 

Astfel, in continuare, vom discuta despre Articolul 205 din Noul Cod Civil Romania care reprezinta un ghid complet pentru activitatile desfasurate.

Ce spune Articolul 205 din NCPC

Articolul 205 din Noul Cod Civil Romania (hereinafter referred to as “the Article”) reprezinta regula ce intruneste prevederile asupra responsabilitatii persoanelor juridice si a garantiilor acordate in caz de vatamare a unei alte persoane juridice. Conform dispozitiilor prezentate de legislatia romaneasca, aceasta dispozitie este asigurată în raporturile juridice ale persoanelor juridice cu persoanele fizice și juridice.

Iata cateva prevederi ale Articolului 205 din NCPC:

  1. Persoanele juridice, la scopul de a garanta plata despagubirilor in cazul vatamarii unei alte persoane, pot fi responsabile pe baza principiului “raspunderea patrimoniala”.

  2. Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele juridice trebuie sa asigure, pentru daunele cauzate unei alte persoane prin actiunile sau inactivitatea angajatilor, repararea prejudiciului.

  3. Legislatia in vigoare prevad ca persoanele juridice sunt responsabile pentru daunele materiale produse prin actiuni ilegale sau prin nerespectarea unor tratate sau conventii internationale.

  4. Articolul 205 NCPC ofera garantia persoanelor juridice de a fi reparate de prejudiciul cauzat unei alte persoane prin actiunile sau inactivitatea angajatilor, inclusiv garantia contractuala a persoanei juridice.

  5. Articolul 205 din NCPC ofera protectie persoanelor afectate prin introducerea principiului raspunderii patrimoniale, acordandu-le dreptul de a primi un indemnizatie pentru prejudiciul cauzat.

Cine poate beneficia de prevederile Articolului 205 din NCPC

Potrivit legislatiei in vigoare, drepturile si obligatiile stabilite prin Articolul 205 din NCPC pot fi exercitate si impuse oricarei persoane juridice. Asadar, persoanele juridice care se afla sub incontestabila raspundere a Articulului 205 din NCPC se pot referi la orice entitate care acționează în calitate de subiect de drept ce nu are capacitate nativa.

In acest sens, urmatorii subiecti pot beneficia de prevederile Articolului 205 din NCPC:

  • Companii comerciale

  • Asociatii si fundatii

  • SRL-urile

  • PFA-uri

  • Intreprinderi individuale

  • Companii multinationale

Cauzele de despagubire reglementate de Articolul 205 NCPC

Articolul 205 NCPC reglementeaza toate cazurile de prejudiciu cauzat unei persoane juridice, nerespectarea drepturilor si obligatiilor prezentate prin atributiile angajatilor sau chiar a incapatanarii actionarii majoritare pot fi cauzele de despagubire. Articolul 205 NCPC prevede despagubiri oferite in cazul nerespectarii standardelor corectitudinii, daune morale provocate, prejudicii cauzate prin achizitii, prejudicii obtinute din nerespectarea obligatiilor contractuale si multe altele.

Iata cateva exemple de cauze de despagubire prevazute de Articolul 205 NCPC:

  • Daune morale cauzate tertilor prin actiunile unui angajat

  • Prejudicii provocate prin incalcarea drepturilor tertilor

  • Incapatanarea actionarului majoritar poate duce la despagubiri

-Vatamari cauzate tertilor prin actiunile sau inactivitatea agentilor sau reprezentantilor

  • Daunele provocate prin nerespectarea obligatiilor contractuale

  • Neglijenta, abuzul sau frauda poate fi cauza unei actiuni in despagubire.

Platile si Daunele pentru care se poate opta potrivit Articolului 200 NCPC

Platile si daunele pentru care se poate opta potrivit Articolului 205 NCPC sunt stabilite prin lege si au ca scop restabilirea unei parti dintre drepturile si interesele vatamate. Aceste prevederi statutare au ca scop de a asigura protectia drepturilor, obligatiilor si activitatilor reluate.

Iata cateva prevederi potrivit Articolului 205 NCPC despre platile si daunele ce pot fi acordate unei persoane juridice vatamate:

-Daune compensatorii, reprezentand suma ce trebuie platita pentru a preschimba obiectul vatamarii;

-Daune plate, reprezentand suma ce trebuie platita persoanelor juridice pentru a le recupera prejudiciul din caracterul material;

-Daune punitive, care presupun suma ce trebuie platita pentru a preveni activitatea opusa drepturilor si intereselor vatamate;

-Daune aferente, reprezentand suma suplimentara ce trebuie platita in plus fata de indemnizatia primita persoanei vatamate;

-Despagubiri, care reprezinta suma ce trebuie platita despagubirilor ce se adauga inainte sau inlocuiesc despagubirile ce au fost aduse vatamatei de natura materiala;

-Cheltuieli precum mici cheltuieli reprezentand suma necesara pentru a acoperi cheltuielile facute pentru obiectul vatamarii.

Pichetari si Grile de Daune potrivit Articolului 205 NCPC

In cazul vatamarilor ce se refera exact la conditiile prezentate in Articolul 205 NCPC, pot exista limitari ale despagubirilor si daunele pot fi acordate in conformitate cu ceea ce se numeste pichetari. Acestea sunt aparate pentru a se asigura ca justitiedea se aduce exact la acea persoana ce a suferit vatamarea legata de catre o persoana juridica, si sa evite actiunile multinationalelor care se pot concentra pe zona de legatura intre legislatia diferitelor tari si pentru a preveni sau a restrange.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here