Una dintre principalele caracteristici ale sistemului judiciar din majoritatea ţărilor moderen se bazează pe imparţialitatea și independenta judecătorilor, al căror rol principal este acela de a defini și aplica legislația existentă.

Toate judecătorii sunt oficiali publici designaţi de aceeaşi putere judiciară, a cărui misiune este să ofere judecători imparţiali și independenți, fapt ce a contribuit esenţial și a consolidat statul de drept, împiedicând apariţia abuzurilor de plac și de arbitrariu.

Deciziile judecătorilor sunt menite să asigure dreptatea cetăţenilor, indiferent de poziţia lor socială, politică sau financiară.

Procedurile instanţei de judecată

Înainte de a vă prezenta în fața instanţei de judecată, este important să vă familiarizaţi cu natura și obiectivele procedurii judiciare. Aflați cum funcționează judecata, procedurile legale și finanțele legate acestora, astfel încât să puteți lua anumite măsuri preventive, oferind în același timp și un plus de siguranță procesului dvs.

Există următoarele tipuri de proceduri judiciare:

  • Procedura civilă – acest tip de procedură se aplică în cazul persoanelor fizice sau juridice care au solicitat soluționarea unui conflict în vederea aparării intereselor lor.

  • Procedura penală – când o persoană este acuzată de o infracțiune și trebuie judecată în conformitate cu legile penale ale unui stat.

  • Procedura administrativă – vizează conflictele dintre autorităţile publice și persoanele fizice sau juridice, cu privire la chestiuni administrative.

  • Procedura de insolvență – folosită când o persoană sau companie datorătoare a intenționat să declare insolvență.

  • Procedura muncii – prima simpla procedura din cadrul instanţei, privind conflictele dintre angajatori și angajați.

  • Procedura de expropriere – în cazul în care proprietatea personală este confiscată de autoritatea publică.

Ce trebuie să știţi despre deciziile instanței de judecată

Înainte de a merge în faţa instanței de judecată, unii oameni au nevoie de informații detaliate despre procesele judiciare și cum acestea se desfăşoară. Voi explica pe scurt câteva informații esențiale despre deciziile de la instanța de judecată și cum să le folosiţi în favoarea dvs.:

  1. Iniţierea procedurilor de judecată

Înainte de a începe un proces, trebuie să fiţi sigur că aveţi temei legal pentru aceasta, precum și puterea de a îl susține public. Există peste 10 principii legale după care se acţionează în aceste domenii, care în principal te fac să ajungi în instanță. De exemplu, dacă aţi luat cunoştinţă că intenţionaţi să intentaţi o acţiune în justiţie, soluţia ideală ar fi să solicitați recomandarea unui avocat specializat în acel tip de proces, mai ales dacă nu sunteţi sigur de termenii legii.

  1. Procedura judecății

După ce aţi prezentat o plângere prin care ați acuzat o persoană de o anumită faptă în faţa instanţei de judecată, urmează realizarea unui dosar pe numele persoanei vinovate. Într-un asemenea dosar vor fi incluse documente legale, precum și alte dovezi și mărturii în legătură cu infracţiunea despre care se face acuzaţia. Aflaţi mai multe despre documentele pe care trebuie să le prezentaţi pentru a susține procesul dvs.

Deciziile judecăţii se iau după un proces bine definit prin care toate părţile implicate prezintă argumentele lor. Deciziile judecăţii se iau în funcţie de prezentarea dovezilor și prezentarea argumentelor, fără a fi influenţate de emotii sau simpatii. Pentru cazurile în care nu există o hotărâre expresă, magistratul are dreptul de a emite o sentinţă în favoarea sau împotriva acuzaţiei, în funcție de specificul cazului.

  1. Executarea sentinţelor

În cazul în care magistratul ia o hotărâre în favoarea dvs., persoana vinovată trebuie să își asume decizia și să execute sentinţa. Acesta poate fi mult mai complex de produs în cazul în care persoana nu acceptă decizia judecătorească și refuză să execute sentinţa sau să plătească compensaţia. În acest caz, se poate face apel la serviciile de executare silită ale statului, care vor determina persoana vinovată să execute sentinţa judecătorească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here