Potrivit statisticilor, infrastructura rutieră este prima cauză de deces de cei cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. De aceea, este vital să cunoaștem și să respectăm regulile privind siguranța copiilor, în special când sunt implicați mecanisme motorizate. Când vine vorba de copii conducând vehicule cu zero emisii (cum ar fi bicicletele sau trosnetele electrice), părdinții trebuie să știe la ce vârstă pot sta copiii în față și cum s-ar putea aplica aceste reguli.
În acest articol vom discuta la ce vârstă copiii pot sta în față, cum pot fi protejați copiii de la vârsta de șase luni până la vârsta de şase ani și care sunt recomandările și reglementările în vigoare.
În fiecare an, undele de șoc și tristețe se răspândesc în țară atunci când se produc accidente rutiere grave care implică copii. Utilizarea vehiculelor neechipate cu mecanisme motorizate presupune și riscuri și, prin urmare, părinții trebuie să cunoască la ce vârstă copiii pot sta în față și cum pot fi protejați de la vârsta de șase luni până la vârsta de șase ani.
La ce vârstă pot sta copiii în față
Vârsta la care copiii pot sta în față poate varia considerabil, în funcție de natura vehiculului motorizat. Cele mai multe stateont interzis copiilor sub 16 ani să conducă motociclete sau alte vehicule motorizate pe carosabil, dar și copiii sub 14 ani sunt adesea interziși să conducă vehicule Buggies, ATVs (vehicule off-road) sau alte vehicule similare.
Vehiculele neechipate cu mecanisme motorizate, cum ar fi bicicletele sau trotinetele, sunt și ele supuse anumitor reglementări. Cel mai important aspect este că măsurile de siguranță potrivite pentru străini mai mari nu vor oferi asigurarea necesară pentru un copil mai mic.
În Statele Unite și în multe alte țări, vârsta legală recomandată pentru copiii care conduc vehicule neechipate motorizare este de opt ani sau la vârsta la care copilul poate ajunge cu bicicleta la poalele șoselei, cu brațele și picioarele într-o poziție completă pe pedală. Acest lucru, de obicei, se întâmplă ca copilul să aibă și șapte ani.
Cum pot fi protejați copiii sub șase ani
În cazul în care copilul dvs. se află între șase luni și șase ani, există câteva soluții de siguranță pe care puteți să le luați.
• Asigurați-i copilului un scaun bun cu centuri de siguranță – Un sezut bun, cu centuri de siguranță, va menține în siguranță copilul în cazul unei căzuțe sau al unei coliziuni cu un alt vehicul. Un sezut de bicicletă bun va oferi un nivel de siguranță suplimentar față de unul mai vechi (care nu oferă centuri de siguranță) sau față de sezutul standard al trotinetei.
• Urmați semnele de circulație și prevederile legale – Există, de asemenea, state la nivel național care reglementează vârsta la care un copil poate conduce o bicicletă sau un trotinete pe străzile publice. Aceste reguli sunt adesea, însă, completate de răspunsurile și recomandările locale din zona dvs.
• Urmăriți îndeaproape comportamentul copilului – Chiar și cu reglementările și recomandările în vigoare, ar trebui să monitorizați permanent comportamentul copilului și să asigurați mod de conducere sigură. Ca părinte, poate fi o provocare sa monitorizezi copilul atât de des cât e necesar, însă este important să vă asigurați că va fi în siguranță și are suficientă îndrumare pentru a ridica un copil responsabil cu conducerea.
Reglementări și recomandări de siguranță
Cum am menționat mai sus, deși există reglementări privind vârsta legală pentru a conduce vehiculele neechipate cu mecanisme motorizate, de obicei la 8 ani, acestea sunt completate de recomandări și norme locale și țin cont de experiența și abilitățile copilului respective.
Există, de asemenea, elemente de siguranță pe care le puteți include pentru copiii sub 8 ani, ele fiind enumerate mai jos:
• Educați copiii despre limitele și regulile de siguranță specifice pe care trebuie să le respecte, de exemplu răspunderea la semnele de circulație și respectarea sensului de mers, și că elementele de siguranță (mănuși, măști etc) sunt deosebit de importante.
• Asigurați-vă că copilul dvs. poartă adecvat elemente de protecție cum ar fi casca, genunchierele și cotierele.