Procesul verbal de constatare este un document foarte important sau chiar esențial, in special in domeniul juridic. Acesta conține informații ce au ca obiect constatarea, descrierea, investigarea unor fapte sau evenimente de către către persoane competente (de exemplu, ofițeri de poliție). Acest document, denumit ”proces verbal de constatare”, poate fi folosit pentru a dovedi vinovăția sau invinovățirea unei persoane în contextul unei cauze judiciare.
De aceea, în prezentul articol, vom vedea ce este modelul de proces verbal de constatare și vom explica ce conține acesta, precum și exemple care ne vor ajuta să înțelegem conceptul și finalitatea acestui document.
Ce este modelul de proces verbal de constatare
Un model de proces verbal de constatare este documentul care se realizează de către persoanele competente, iar conținutul sau fizic vine sub forma unui formular pre-imprimat care trebuie completat corespunzător. El poate fi un proces verbal de constatare clasic (bottom up) sau dispozitiv digital (electronic). Acest document are intenția de a descrie acțiunea sau evenimentul care a avut loc și de a întări și dovedi prin acesta cazul deschis.
Procesul verbal de constatare este folosit atunci când persoanele competente sunt nevoite să realizeze o descriere detaliată a faptelor și circumstanțelor prezentate în mod clar și exact în cadrul situatiei / evenimentului în cauză. Acesta mai poate fi și o dovadă a faptului că a existat o anumită acțiune de natură contravențională sau chiar penală.
Componentele modelului de proces verbal de constatare
Când vine vorba despre componentele unui astfel de model, acestea diferă în funcție de soiul lor și de organizația pentru care se realizează, insă conțin în mod standard următoarele:
• Prezentarea
o Datele de identificare
o Noțiuni de bază
• Descrierea
o Investigarea faptelor
o Prezentarea unui raport detaliat cu datele despre eveniment
• Antetul
o Denumirea procesului
o Extra scrisori de intenție
• Semnaturile
o Numele, prenumele și semnătura persoanelor competente
o Data și locul finalizării
Exemple și normative pentru modelul de proces verbal de constatare
Exemplul de proces verbal de constatare nr. 1
“Data acestei constatari este 8 ianuarie 2021. In cadrul acestui proces verbal s-a atestat faptul ca inculpatul A, domiciliat in S. a fost urmarit de catre doi ofiteri de politie subordonati unitatii de politie P. Aceasta s-a desfasurat la punctul de intalnire P1 in orasul S., deschis in acest scop. Aceste doua persoane au vazut cum inculpatul A anulaua oarecarea lege in public, aceasta inconsistenta fiind observata din partea sa”
Exemplul de proces verbal de constatare nr. 2
”Data acestei constatari este 18 aprilie 2021. In cadrul acestui proces verbal s-a consemnat constatarea unui incident petrecut intre doua persoane n. și n2. In acest sens, participantii au fost intrebati si au confirmat ca s-au pus la dispozitie autoritatii competente pentru a Investigationa si prezenta un raport detaliat cu privire la acest incident.
Totodata am descoperit ca incidentul s-a produs din cauza unei discuții in contradictoriu și unei dispute. In urma verificarilor am constatat ca persoana n. va fi considerata principalul vinovat de incident, deoarece a început să folosească limbaj injurios și amenințător.
Normele pentru modelul de proces verbal de constatare
În ceea ce privește normele emise pentru modelul de proces verbal de constatare, acestea reprezintă abilitățile necesare pentru a se încadra intr-un cadru formal și pentru a fi acceptat de instanțe:
• Procesul verbal de constatare trebuie sa fie realizat de persoane competente.
• Toate cazurile dovedite trebuie incluse în document, prin informații detaliate și competente.
• Toate informațiile inclus în raport trebuie să fie verificate și conform concluziilor, trebuie sa se defineasca o propoziție corecta, obiectiva si completa
• Trebuie sa se asigure ca toate informațiile continute in procesul verbal de constatare, să fie reale și autentice.
• Trebuie sa se asigure ca toate informațiile sunt știute și acceptate de către persoanele implicate
• Toate concluzile și detaliile trebuie sa fie semnate și indisputabile de către către toate persoanele implicate și semnatarilor procesului verbal de constatare.
Procesul verbal de constatare reprezinta un document foarte important sau chiar esențial, mai ales in domeniul juridic. Acesta conține informații ce au ca obiect constatarea, descrierea, investigarea unor fapte sau evenimente de catre Ofițeri de poliție.
Un model de proces verbal de constatare este documentul care se realizează de catre persoanele competente și poate fi utilizat pentru a dovedi vinovăția sau invinovățirea unei persoane in contextul unei cauze judiciare. Componentele sale sunt: prezentarea, descrierea, antetul și semnaturile.