Mostenirea este o cale obisnuita for fiintarea unei familii de-a lungul generatiilor. Daca sunteti una dintre persoanele carora le preocupă ce se va intampla cu bunurile dupa moartea lor, este important sa cunoasteti conceptul de mostenire si ce spune Codul Civil despre el. Acest articol va evidentia notiunile esentiale despre mostenirea din Romania si va cuprinde si exemple de situatii frecvente.

Ce este mostenirea conform Codului Civil?
Totul se intampla când o persoană moare. Potrivit Codului Civil, patrimoniul persoanei decedate se mosteneste automat de la aceasta. Mostenirea in sine este definita ca fiind tranzmiterea tuturor bunurilor persoanei decedate unei anumite persoane. Aceasta persoana poate fi unul dintre mostenitorii prevazuti in testament sau, in cazul in care nu exista unul, se aplica o lege succesorala speciala conform Codului Civil. Tranzactia poate fi obiectul unei serii de documente, intotdeauna dispersate si, prin asa ceva, se ajunge la stabilirea oficiala a mostenitorilor si a bunurilor mostenite.

Cine poate mosteni in Romania?
In functie de legea succesorala, in Romania sunt prevazute urmatoarele persoane care pot primi mostenirea:

  • Sotul decedatului – are dreptul la jumatate din patrimoniu si la un partaj cu ceilalti mostenitori legali;
  • Copii decedatului (copiii si copiii orfani ai decedatului) – pot primi partea dreptului legal sucaritoare din patrimoniul decedatului;
  • Nepoții si nepoatele sau bunicii si bunicele – vor primi o parti din dreptul mostenitorilor legali;
  • Parintii decedatului, fratii si surorile acestuia sau unchiul si matusa – vor primi o parte din dreptul mostenitorilor legali respective;
  • Alti rude – vor primi o parte din dreptul mostenitorilor legali si in functie de gradul de rudenie;
  • Persoane speciale – pot fi numite mostenitorii in testament, in locul unor persoane din grupurile enumerate mai sus.

Modalitatile prin care se poate transmite mostenirea
Mostenirea poate fi transmisa prin doua modalitati:

  1. Traditia manuală: este modalitatea prin care sunt transferate bunurile, plecând de la premisa că bunurile includ obiecte speciale a caror numar nu se poate schimba, cum ar fi obiectele de patrimoniu, obiectele moștenire sau imobilele;

  2. Partajarea bunurilor: se refera la bunurile pe care orice persoana le-ar fi putut vinde sau schimba in timpul vietii, cum ar fi banii, actiunile sau un motor de barca.

Ce este testamentul?
Testamentul este un document legal care se foloseste pentru a transmite mostenitorilor bunurile persoanei decedate. In acest document se specifica numele persoanelor care vor mosteni aceste bunuri si modalitatea lor de distribuire.

Testamentul poate fi facut in modul urmator:

  1. Testamentul cu formula extrajudiciara – este un document scris si poate fi confirmat notarial sau poate fi semnat si datat de catre persoana care a luat decizia de a transmite bunuri. Acest document trebuie semnat de doua martori care vor confirma autenticitatea documentului si vor face marturie in fata instantei judecatoresti.

  2. Testamentul cu formula judiciara – se foloseste atunci cand testamentul este facut cu formula extrajudiciara, dar necesita interventia judecatorului pentru a confirma documentul ca fiind legal si valabil. Aceasta optiune de poate alege pentru a se asigura ca bunurile persoanei decedate sunt transmise in mod corect.

Ce se poate mosteni?
In principiu se poate mosteni orice – de la bani, proprietati, obiecte venerabile si articole inmagazinate, la actiuni, situatii financiare specifice, asigurari si titlul pentru calatoria. In general, bunurile incluse in mostenire sunt valorificate și transferate de catre persoanele care au acces la conturile sau contabilitatea persoanei decedate.

Care este procedura pe care trebuie sa o urmezi pentru a primi mostenirea?
Dupa ce familia persoanei decedatei a stabilit cum se va transmite mostenirea, urmatorul pas este obtinerea documentelor necesare. Acestea includ certificatul de deces, actul de identitate al persoanei decedate sau o copie a testamentului, in cazul in care exista.

Apoi, tot ceea ce ramane de facut este contactarea bancilor sau altor institutii financiare din care persoana decedata detinea active si care sunt eligibile pentru mostenire. De asemenea, va trebui contactat si administatorul de drept al bunurilor decedatului, el fiind persoana responsabila de facilitarea tranzactiilor.

Foile de parcurs pot fi urmatoarele:

  1. Notificati-va mostenitorii cu ajutorul instantei.

  2. Obtineti un certificat de descenta si verificati existenta unor buletine de alegeri sau a unui testament.

  3. Găsiti toate activele si stabiliti gradul de acces al tuturor partilor implicate. Acestea includ conturi de depozit si de economii, dar si fonduri mutuale, IRA-uri sau asigurari, precum si active unice sau anumite active la care ai acces.

  4. Acceptati cererea pentru mostenire si incepeti procesul de tranzactionare a activelor.

  5. Daca exista active mobile, cum ar fi bijuterii sau antichitati, va trebui sa stati de vorba cu un evaluator de bunuri.

  6. Asigurati-va ca toate taxesele si facturile au fost platite inainte de transferul bunurilor.

  7. Transferul titlurilor pentru imobile se face cu ajutorul unei companii de notariat.

  8. In final, va trebui sa trimiteti o copie a tuturor documentelor catre institutia financiara care a detinut activele decedatului.

Mostenirea este o cale obisnuita de a prelua bunurile decedatului si trebuie sa cunoasteti principiile si regulile prezentate in Codul Civil, in unele cazuri, chiar si testamentul persoanei decedate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here