Una dintre principalele responsabilitati ale celor care se casatoresc si au copii este aceea de a asigura o viata financiara stabila pentru copiii lor. Plata pensiei alimentare este una dintre masurile luate de parinti pentru a-si intari obligatia lor. Desi in tarile lumii exista legi destul de tari referitoare la plata alimentelor, multi copii pot ramane fara pensia lor, in special atunci cand fostul partener nu plateste.

Plata pensiei alimentare este unul dintre drepturile fundamentale ale copilului, iar plata acesteia de catre parinti este una dintre responsabilitatile principale ale parintilor. Iata ce trebuie sa faceti daca aveti partener care nu vrea sau nu poate sa-si plateasca pensia alimentara:

I. Contactati-va partenerul

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa incercati sa discutati cu partenerul dumneavoastra despre aceasta situatie. Poate el nu-si acknowledgeaza obligatia de plata sau este confuz in privinta modalitatilor de plata. In cazul acesta, incercati sa discutati cu el si sa luati in considerare orice restructurare a modalitatilor sau a sumei alimentare.

II. Obiectiuni adresate instanta

Daca partenerul vostru refuza sa plateasca, puteti sa depuneti in fata instantei de judecata un document care sa mentioneze ca a refuzat si de ce a refuzat sa plateasca alimentele. Daca puteti sa aduceti obiectii, aceasta ar putea pune presiune pe partenerul vostru sa-si asume obligatia si sa ofere sprijin financiar copilului in conformitate cu legea in vigoare.

III. Monitorizati plata alimentelor

Daca partenerul vostru plateste indiferent daca se face in instanta sau neoficial, trebuie sa monitorizati constanta plata alimentelor, astfel incat sa stiti daca el si-a indeplinit obligatiile fatza de copil. In cazurile in care partenerul vostru nu plateste suma alimentara in intregime sau in timp util, trebuie sa actionati imediat.

IV. Cerciorati-va legalitatea

Pentru a va asigura ca partenerul vostru urmeaza legile privind obligatia de a plati alimentele, este important sa va asigurati ca detineti documente oficiale care atesta toata intelegerea. Acestea pot include ordinul de plata alimentelor, orice modificari ale acestuia , drepturilor de copil etc. Acestea vor fi necesare in cazul in care aveti nevoie sa actionati partenerul vostru in instanta.

V. Apelati la ajutorul instantei

Daca situatia dumneavostra n-a evoluat, apelati la ajutorul instantei pentru a va asigura ca partenerul vostru isi respecta obligatiile si plata alimentelor la timp si complet. Exista mai multe metode prin care judecatoria poate aborda aceste cazuri:

  1. Plata sumei alimentare directa in instanta

In cazul in care partenerul nu plateste alimentele sau nu o face in intregime, puteti solicita ca aceasta suma sa fie platita direct in instanta. Suma de alimente va fi apoi retrasa de catre partenerul vostru prin transfer bancar sau chiar numerar.

  1. Definitii de plata

Daca partenerul vostru nu este in masura sa plateasca intreaga suma alimentelor, puteti cere instantei ca sa se elibereze definitii de plata pentru a fi platite pe parcursul anumitor interval de timp. Definitia de plata se solicita pentru a ajuta partenerul sa-si plateasca alimentele status quo.

  1. Sequestru de activ

Daca partenerul vostru acumuleaza active, instanta poate sa lucreze direct cu bancile pentru a bloca conturile si activele sale, astfel incat suma alimentelor sa fie platita in prealabil.

  1. Pana anonarc

In cazul in care partenerul vostru nu este in masura sa plateasca intreaga suma datorata alimentelor copilului si nici nu are o modalitate eficace prin care sa-si plateasca datoriile, instanta poate sa lase una sau mai multe pene in conturile sale bancare, provocand astfel incapacitatea sa financiara si obligandu-l astfel sa plateasca datoriile.

  1. Executia silita

In cazuri extreme, instanta poate sa initieze executarea silita a partenerului vostru in care se confisca activele si veniturile sale. Acest lucru se poate face prin vanzarea bunurilor, detinerea veniturilor, directoratele fiscale etc.

Prin urmare, plangerea neplata pensiei alimentare trebuie luata in serios atunci cand este vorba de respectarea obligatiilor parintesti. Cu toate ca parintii au responsabilitati principale, justitia poate juca un rol cheie in presiunea asupra partenerului pentru a-si respecta obligatiile. Cu pregatire adecvata, ati pune partenerul vostru sa-si plateasca obligatiile, permitandu-i astfel copilului respectiv sa se bucure de toate drepturile unite de legea alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here