Redactarea unui contract este una dintre cele mai importante sarcini pe care trebuie să le îndeplinești când gestionezi și administrezi afaceri. Pe lângă faptul că acest document servește la protejarea tuturor partenerilor de afacere, contractele sunt documentele legale care trebuie să conțină toate detaliile fizice, descrieți cu claritate toate termenii unei anumite tranzacții.
Pentru că contractele sunt esențiale pentru orice afacere, în acest articol vei găsi o serie de sfaturi și recomandări de specialitate pentru redactarea documentelor juridice.
1. Ia în considerare importanta detaliilor
Primul pas în crearea unui contract bun este să luăm în considerare la randul său și importanța fiecărui element al contractului. Există mai multe informații pe care trebuie neapărat să le includeți în document pentru a pune capăt confuziilor și disputei ulterioare:
-
Numele și datele de contact ale tuturor partenerilor de afaceri implicați, și anume, cele ale furnizorului de servicii și consumatorului.
-
Descrierea clară a serviciului sau produselor marfuri conforme cu contractul și/sau schimbările/modificările acestuia.
-
Semnarea contractului. Numele persoanei care îl semnează și timpul în care s-a realizat semnarea.
-
Tipul de plata. Care sunt termenii de plată? Trimisa în avans? Dacă da, în ce proporție va fi împărțită suma?
-
Prețul. Care este prețul final și termenii în care se achită?
-
Durata contractului. Perioada de timp în care va fi valabil contractul? Există o perioadă de probă?
-
Condițiile desfășurării și monitorizării tranzacției. Care sunt procedurile de control și implementare?
-
Natura vulnerabila a tranzacției. Care sunt consecințiile încălcării contractului și/sau anulării acestuia?
-
Dacă este necesar, numele persoanei achiziționatoare și furnizorului de servicii sunt semnate sau confirmate de către ambele părți.
2. Adauga specificatii in contract
Indiferent de ceea ce se afla în contract – și chiar dacă contractul depășește câteva pagini – specificațiile trebuie să fie clare și concise. Fără nicio ambiguitate. Oricine va citi acest document ar trebui să înțeleagă ce ai vrut să transmiti și de ce. Specificatiile trebuie să includă toate datele cheie care se referă la serviciul oferit de furnizor, produsele / bunurile livrate, valoarea produselor/bunurilor și alte informații. Înainte de a semna contractul, asigură-te că ai luat în considerare toate elementele importante.
3. Verifica-ti documentul
Înainte de a semna sau a trimite contractul și a începe tranzacția, trebuie să verifici cu atenție toate informațiile și să te asiguri că ele sunt exacte și corecte. Dacă există informații lipsă sau greșite, trebuie să le corectezi, altfel va trebui să reporniți procesul de redactare a documentului. Acesta este motivul pentru care atunci când scrii un contract trebuie să iei în considerare aspectele importante descrise anterior și să fii atent la detaliile minori, pentru a nu face greșeli comune care au consecințe financiare majore.
4. Asigura-te ca toti partenerii de afaceri sunt de acord
După ce luati în considerare toate aspectele, trebuie să vă asigurați că toate partenerii de afaceri sunt de acord cu tot ceea ce scrieți în document. Trebuie să devăluiți tuturor părților contractul și să vă asigurați că toate întrebările sunt răspunse corect de fiecare parte înainte de a semna documentul. De asemenea, veți dori să il eliminați pe oricine nu este obiectiv și să evitați încercarea de a impune puncte de vedere și termeni neclari.
5. Alege cuvintele cu grija
O componentă importantă a redactării unui contract este alegerea și folosirea unor cuvinte adecvate. Cuvintele trebuie să fie clare, exprimate într-un limbaj simplu, fără ambiguități. Când sunt folosite cuvinte dubioase sau creativitate lingvistica, poate apărea explozia acestei ambiguități și este foarte important să sa fii conștient de acest lucru. Termenele și condițiile trebuie clar definite și trebuie să se potrivească tranzacției.
6. Actualizeaza-ti documentele
Chiar dacă contractul este foarte bun și îndeplinește toate condițiile necesare, trebuie să îl actualizați în mod regulat. Din când în când, trebuie să verificați toate informațiile și să le păstrați actualizate, pentru a evita greșelile sau orice neclaritate. Acest lucru se va face mai ușor dacă îl actualizați și aplicati modificările în mod regulat.