Divorțul poate fi stresant, mai ales atunci când vorbim despre actele necesare pentru divorțul la notar. Acest lucru este adevărat, mai ales în cazul în care părțile divorțului s-au înscris intr-o procedură legală reală. Pentru a asigura că divorțul se derulează în mod corect și că nu există nimic care să întârzie procesul, este important să știți ce documente trebuie să aveți pregătite atunci când mergeți la notar. 

Acest articol va explora care sunt actele necesare pentru divorțul la notar, pentru ca persoanele care au luat decizia de a se separa legal să știe la ce să se aștepte.

Documentele de bază care trebuie depuse la notar pentru divorț

Dacă vă hotărâți să divorțați la notar, va trebui să pregătiți și să depuneți următoarele documente:

  • Act de identitate pentru fiecare dintre soți
  • Proces verbal de delimitare a bunurilor sau, dacă nu există nici o avere comună, o Declarație, semnată de ambele părți
  • Hotărâre judecătorească încheiată de judecător din instanța de tutelăpentru custodie sau visitare minorilor
  • Cazier judiciar pentru fiecare dintre soți
  • Extras din casetă matrimonială

Alfabetizare notarială și proces verbal de convenție

Înainte de a pleca la notar, fiecare parte a divorțului va trebui să fie alfabetizată de notar. Acest lucru se face prin semnarea unui proces verbal de alfabetizare notarială, în care fiecare parte își confirmă cunoștințele legale și faptul că are cunoștințele necesare pentru a înțelege efectele juridice ale actelor administrative și civile și executării lor.

Pe lângă alfabetizare, va fi depus si un proces verbal de convenție în care fiecare parte acceptă divizarea bunurilor și acordul de îngrijire al copiilor (dacă există copii), respectiv orice hotărâre judecătorească emisă de instanța de tutelă în acest sens. Acest document de convenție va trebui să fie semnat de ambele părți.

Taxa notarială

Înainte de a preda documentele necesare divorțului la notar, va trebui să achitați și taxa notarială. Aceasta depinde de gradul de dificultate al actului respectiv. De exemplu, pentru un simplu divorț la notar taxa probabil va fi undeva în jur de 200-300 lei.

Alte documente

În plus față de documentele necesare enunțate mai sus, există și alte documente pe care notarul le poate solicita, în funcție de cerințele legale. Aceste documente se pot modifica de la o țară la alta, astfel încât trebuie să vă asigurați că cunoașteți legislația locală.

De asemenea, veți avea nevoie de următoarele documente, în funcție de oportunitate:

  • Document pentru dreptul de proprietate și de a vinde un bun
  • Sentința de divorț
  • Hotărâre judecătorească cu privire la partajul bunului
  • Document referitor la ajutorul financiar și plata pensiei
  • Certificate de înregistrare nupțială

În concluzie, actele necesare divorțului la notar pot varia de la o țară la alta, astfel încât este important să vă asigurați că cunoașteți legislația locală. Documentele principale ale divorțului la notar sunt Actul de identitate, Procesul verbal de delimitare a bunurilor, Hotărârea judecătorească de custodie minorilor, Cazierul judiciar, Extrasul din Caseta matrimonială și Taxa notarială. De asemenea, notarul poate solicita si alte documente, în funcție de oportunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here