In cazul in care ne confruntam cu o problema legata de un act de donatie, este necesar sa stii cand si cum se poate contesta. Acest articol prezinta unele cazuri tipice in care actul de donatie poate fi contestat si ofera sfaturi in legatura cu modalitatea in care problemele specifice pot fi solutionate.

Ce este un Act de Donatie?

Un act de donatie este un contract civil prin care unul dintre cei doi parteneri (donatorul si persoana acceptata) transfera bunuri mobiliare sau imobiliare si/sau drepturi catre celalalt partener. Actul de donatie este obligatoriu in cazul in care se transfera drepturi, cum ar fi drept de proprietate, de folosinta sau de partaj al unui bun sau al unui drept.

Cum se pot Contesta Actele de Donatie?

  1. Donarea nu a fost aceptata

Primul din cele cinci cazuri tipice in care actul de donatie poate fi contestat este situatia in care donatarul refuza sa accepte bunurile oferite in cadrul contractului.

  1. Exista elemente de frauda

In unele cazuri, cei care doresc sa conteste actul de donatie sustin ca exista elemente de frauda folosite pentru a induce persoana donatarii sa accepte actul. De exemplu, donatorul ar putea fi acuzat ca a folosit informatii ascunse sau greseli prin omisiune pentru a induce persoana acceptata sa faca actul de donatie.

  1. Donatia a fost realizata sub presiunea

Un alt caz in care actul de donatie poate fi contestat este situatia in care donatorul a folosit presiune emotionala sau fizica pentru a induce acceptarea contractului. In unele cazuri, persoana acceptata poate contesta actul de donatie sustinand ca a fost fortata sa faca actul.

  1. Donatia a fost efectuata inainte de majorat

In majoritatea tarilor, persoanele sub varsta de 18 ani au nevoie de consimtamantul parintilor pentru a putea accepta o donatie. Cu toate acestea, uneori, actul de donatie poate fi contestat daca persoana acceptata nu era inca majora sau nu a obtinut consimtamantul parintilor in momentul in care a acceptat actul de donatie.

  1. Au fost nedeclarate anumite bunuri

Daca donatorul a omis sa declare anumite bunuri in momentul in care a confectionat actul de donatie, persoana acceptata poate opta pentru a se proteja impotriva unui astfel de act. In unele cazuri, acesta poate invoca incalcarea unor drepturi care provin din actul de donatie pentru a contesta acest act.

Cum poate fi Solutionata o Problem Legata de un Act de Donatie?

Odata ce actul de donatie a fost contestat si nevoi juridice au evoluat, conversatiile interioare intre donator si acceptor vor fi importante in a solutiona problema. De asemenea, in unele cazuri, este posibil ca cei doi parteneri sa apeleze la serviciile unui mediator sau al unui avocat in scopul rezolvarii problemelor.

In cazul in care rezolvarea amiabila nu ii poate ajuta pe cei doi parteneri sa solutioneze problema, se poate lua in considerare introducerea cauzei in instanta. In aceasta situatie, judecatorul va avea rolul de a interpreta contractul si a-l invinovati pe acela pe care il considera responsabil de problema.

In final, actele de donatie sunt adesea instrumente valoroase pe care persoanele le folosesc pentru a-si proteja interesele in timpul procesului de transfer al bunurilor mobile si/sau imobiliare. Cu toate acestea, daca exista suspiciuni de frauda, presiune emotionala sau fizica si/sau actul de donatie a fost realizat inainte de varsta majoratului, acesta poate fi contestat. Prin urmare, este important sa cunosti cauzele in care actul de donatie poate fi contestat si modalitatea prin care o astfel de contestatie poate fi rezolvata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here