Faptele comise de minori sunt crime ilegale și serioase. Legea existentă prevede sancțiuni grele destinate împiedicării actelor recurente ale minorilor care încalcă legea. Dacă un minor încalcă legea și comite o infracțiune, el poate să fie pedepsit contravențional.
Acest articol prezintă diferitele tipuri de sancțiuni contravenționale prevăzute pentru minorii care comit infracțiuni în statele membre ale Uniunii Europene (UE).
Enunțul Legii Penale in Ceea ce Privește Minorii
Legea penală oferă garanții speciale pentru protecția minorilor împotriva actelor de violență sau de nerespectare a legii penale. Legea prevede că respectarea drepturilor minorilor trebuie să se facă în primul rând prin eforturi educaționale și sociale. Legiuitorul european afirmă că punerea în aplicare a sancțiunilor delinquenților minori, acolo unde este necesar și justificat, trebuie să fie legată de pe fondul violențelor, al tuturor faptelor antisociale și al riscului ca fenomenul să se perpetueze.
Aplicarea sancțiunilor contravenționale în cazurile în care minorii încalcă legea trebuie să fie întotdeauna adaptată în funcție de vârsta minorului, circumstanțele solicitării și efectele dorite în vederea reabilitării.
Ce Sunt Sancțiunile Contravenționale?
Sancțiunile contravenționale sunt sancțiuni legale administrate de către agenții guvernamentale în încercarea de a preveni faptele ilegale. Ele se aplică minorilor care încalcă legea prin acțiuni cum ar fi încălcarea reglementărilor privind comportamentul, petrecerea timpului liber sau proprietatea publică.
Sancțiunile contravenționale sunt mai ușoare decât sancțiunile criminale și au ca scop prevenirea și reabilitarea minorilor care au comis o faptă minoră. Acestea includ, de obicei, avertismente verbale, ordonanţe prin care se interzic minorului accesul la anumite locații și obligarea la a presta munci sociale.
Tipuri de Sancțiuni Contravenționale
Există mai multe tipuri de sancțiuni contravenționale pe care un stat membru le poate prescrie unui minor care a încălcat legea.
-
Avertismente Verbale – Acest lucru implică informarea minorului asupra faptelor pe care le-a comis și metodelor în care acestea sunt interzise prin legea națională sau europeană. Avertismentele verbale sunt adesea folosite ca un prim pas către a determina un comportament mai bun și a preveni infracțiunile în viitor.
-
Restrictii de Locatie – Acest lucru implică limitarea accesului minorului la anumite locații, cum ar fi parcuri publice, stații de autobuz sau fizice unde se desfășoară activități ilegale. Aceste restricții se pot aplica pe o perioadă scurtă sau pentru o perioadă mai lungă de timp.
-
Restricții de Comunicare – Acest lucru constă în limitarea comunicării cu persoane care s-au dovedit a avea o influență negativă asupra comportamentului minorului. Aceste restricții pot fi impuse timpuriu în scopul prevenirii unei infracțiuni, sau se pot aplica imediat după comiterea unei infracțiuni în scopul prevenirii consecințelor ulterioare.
-
Obligarea la Munci Sociale – Acest lucru constă în obligarea minorului cu o condamnare contravențională să îndeplinească anumite sarcini neplătite sau performeze acțiuni pe care legea le consideră potrivite. Acest lucru ar trebui să determine minorul să devină conștient de efectele faptelor sale și să învețe mai multe despre importanța responsabilității și consecințele violării legii.
-
Asistența Medicală – Acest lucru se referă la tratamentul medical pe care un stat membru are obligația să îl acorde minorilor care au nevoie de acest lucru. Acest lucru poate include tratament medical special și consiliere psihiatrică și poate fi folosit pentru a ajuta minorul la readaptarea sa în societate.
-
Tratamentul Penal – Acest lucru se referă la punerea de către statul membru a minorului sub supravegherea unei instanțe de judecată și prezentarea minorului în fața Curții pentru a afla sentința. Tratamentul penal poate consta în plata unei amenzi, izolarea și orice alte sancțiuni corespunzătoare precedat de judecarea în instanță.
-
Restricții de Utilizare a Tehnologiei – Acest lucru implică restricționarea accesului minorului la anumite tehnologii sau aplicații precum Internetul sau rețelele sociale. Acest lucru poate fi folosit pentru a ajuta la prevenirea folosirii tehnologiei ilegale și pentru a îmbunătăți comportamentul minorului în viitor.