Iată o întrebare des întâlnită în rândul tuturor posesorilor de carnet de conducere. Orice șofer poate greși în trafic. Din acest motiv, este important să se știe ce urmează după ce a greșit, iar trecerea pe roșu din greșeală poate crea haos și pericol în trafic. Acest articol te va ajuta să înțelegi ce se întâmplă cu tine când greșești în trafic și treci pe roșu, la ce să te aștepți și ce recomandări ai in cazul in care se intampla, spre exemplu, o abatere de la reguli.

Ce înseamnă trecerea pe roșu din greșeală?

Trecerea pe roșu din greșeală se referă la traversarea unei intersecții în momentul în care culoarea semaforului este roșie. Acest lucru poate fi periculos și poate afecta negativ traficul. Cele mai frecvente cazuri în care se întâmplă asta sunt:

 • Cand treci pe culoare roșie deși semaforul se afla în culoarea galbenă;
 • Cand ai văzut semaforul prea târziu sau nu l-ai văzut deloc;
 • Cand vii prea târziu dar nu realizezi că culoarea semaforului a schimbat la roșu;
 • Cand vezi un alt autovehicul trecând pe culoarea roșie și intri în intersecție;
 • Cand intri în intersecție indiferent daca semaforul arata rosu sau verde;

Care sunt consecintele trecerii pe roșu?

In majoritatea țărilor, trecerea pe roșu din greșeală poate fi considerată o abatere de la reguli și consemnată în formularul de constatare amiabila. Pentru diferitele țări, drepturile și interdicțiile sunt diferite. In unele cazuri, in cazul in care se depistează:

 • Trecerea regulată pe culoarea roșie, acest lucru se va considerat o abatere mai mare și ai putea primi o amendă si/sau un numar mai mare de puncte amenda.

 • Esti pasibil si de alte sanctiuni suplimentare precum suspendarea permisului de conducere.

 • De asemenea, precum și penalizări pentru posibilele accidente sau pericole cauzate de trecerea pe roșu.

In plus, trecerea pe roșu din greșeală poate duce la o reducere a nivelului de încredere pe care șoferul îl are față de regulile de circulatie. Acest lucru poate duce la mai multe trageri la raspundere si poate afecta și obtinerea a noi autorizații pentru a conduce vehicule comerciale sau internaționale.

Care este cea mai bună modalitate de a evita să treci pe roșu din greșeală?

Drumul către cunoașterea și înțelegerea circuitului rutier și a semnelor de circulație regulamentare este, fără îndoială, foarte important.

În plus, următoarele recomandări vor ajuta să se poată tranversa intersecțiile corect și în siguranță:

 1. Este important să te asigurari înainte de a intra in intersecție și sa respecti toate semnele și indicațiile de circulatie;
 2. Fii atent la starea semafoarelor atunci când intri într-o intersecție;
 3. Uită-te când treci printre benzile de circulație înainte de a te angrena;
 4. Daca semaforul se schimbă inainte de a intra in intersecție, oprește-te și așteaptă pana când vei intra regulat;
 5. Apropie-te încet atunci când te apropii de intersecție, astfel încât să poți realiza în timp util orice schimbări în culoarea semaforului;
 6. Respecta viteza legala a drumului in zona intersecției;
 7. Respecta o distanța de siguranță față de ceilalți utilizatori ai drumului;
 8. Concentrează-te asupra activitatii tale de condus și nu permite distragerilor date de telefonul mobil sau alte obiecte;
 9. Daca te afli în intersecție atunci când se schimba semaforul, încearcă să opresti sau sa accelerai inainte ca roșul sa apara.

Reclamația în cazul în care ai fost acuzat de trecerea pe roșu

In cazul în care ai fost acuzat de trecerea pe roșu, poți face o reclamație pentru a-ți explica cazul. Acest lucru se poate face prin intermediul unei întâlniri cu autoritățile sau prin poștă. Probabil vei fi întrebat de ce ai greșit, a primit o viteză mai mare sau existau vreo împrejurare. Dacă ai fost acuzat de încălcarea legii, încearcă să poți dovedi că nu ai încercat să faci ceea ce se afirmă și că ai avut un motiv întemeiat pentru aceasta.

De asemenea, poți obține ajutor din partea unui specialist pentru a întocmi o avere de susținere. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here