Testamentele olografe, precum și toate modalitățile de adoptare a unor astfel de dispoziții testamentare, devin din ce in ce mai populare in randul oamenilor. Acest nu ar trebui sa surpriseze pe nimeni, deoarece testamentele olografe ofera o flexibilitate, o simplitate și o comoditate superioara, comparativ cu alte forme de testamente. Cu toate acestea, inainte de a semna un testament olograf, este important sa se cunoasca ceea ce presupune actul și sa se inteleaga cum sa se redacteze corespunzator.

Deși conceptul de testament olograf poate parea complicat, acest articol va face tot posibilul sa explice foarte pe scurt ce inseamna și cum se poate redacta un astfel de document legal. Pentru un mai bun intelegere, instructiunile de mai jos se refera la legislatia din Romania.

Ce este un testament olograf?

Un testament olograf presupune ca o persoana sa faca publice de dispoziții testamentare, prin intermediul unei scrisori semnate, date și scrise de catre acea persoana. Testamentul olograf nu se va depune niciodata la judecata, dar va trebui sa fie intocmit in mod corect și sa raspunda tuturor cerințelor legale.

Testamentul olograf este, de asemenea, foarte diferit de testamentul traditional (care trebuie intocmit sub supravegherea unui notar sau a unui avocat). Acesta accepta toate dispozițiile testamentare care sunt in conformitate cu legea și poate cuprinde orice instrucțiuni sau dispoziții testamentare pe care persoana o dorește. Acest punct face testamentul olograf atat de viabil, deoarece nu solicita nicio cantitate de bani și nici nu necesita interventia notarului.

Care este procedura pentru redactarea unui testament olograf?

1.Infruntați-va testamentul: Primul pas inainte de a incepe redactarea unui testament olograf este sa va asigurati ca abordarea dumneavoastra este inteleasa de catre persoana care va lua decizia. Acest lucru poate fi realizat prin prezentarea tuturor instrucțiunilor si detaliilor de care aveți nevoie pentru a prezenta informațiile in cel mai clar indiciu posibil.

2.Cereți consultanta: Deși trebuie notat ca un testament olograf nu este supus prelucrarii de un notar sau de un avocat, este intotdeauna recomandat sa cereti asistenta. Acesta este pentru a va asigura ca documentul este intocmit corespunzator și raspunde cerințelor legale.

3.Verificați cerințele legale: Este important sa va asigurati ca testamentul dumneavoastra doreste sa indeplineasca toate cerintele si regulile legale. De exemplu, legislația tarii in cauza poate fi prevazuta sa stabileasca limite de virsta pentru testamente, precum si sa exigente anumite șabloane, formate și documente semnate cu un exemplar original.

4.Confirmați vechimea documentului: Ultimul pas inainte de a incepe redactarea testamentului olograf este sa va asigurati ca acesta este valabil in momentul in care se va elibera și ca nu s-a schimbat in momentul in care a fost parafat. Scrisoarea testamentului trebuie semnata și parafata cu data și anul in care a fost redactata și semnata pentru a-i asigura legitimația.

I. Ce este un testament olograf?

 1. Procedura de redactare a unui testament olograf
  a. Intocmiți-vă testamentul
  b. Cereti asistenta
  c. Verificati cerințele legale
  d. Confirmați vechimea documentului

Un testament olograf poate oferi persoanelor libertatea și autoritatea necesare pentru a lasa moștenirea lor conform voinței lor si a-si dirija banii in modul dorit, fara sa solicite ajutorul unui notar sau al unui avocat. Cu toate acestea, inainte de a semna un astfel de document, este deosebit de important ca persoana implicata sa cunoasca și sa inteleaga foarte bine și corect ce inseamna testamentul olograf și sa procedeze conform cerințelor legale adecvate.

Intreaga procedura de redactare a unui testament olograf poate fi complexa, dar, in realitate, se poate realiza prin urmatoarele pasuri :

 1. Intocmii-vă documentul : este important sa va asigurati ca dispozițiile testamentare sunt inteleasa de catre persoana care va gestiona fisierele, pentru a fi prezentata instructiunile in cel mai clar indiciu posibil.
 1. Cereti consultanta : chiar daca este vorba de un testament olograf și nu necesita prelucrarea de un notar sau de un avocat, este intotdeauna recomandat sa ceri asistenta in redactarea documentului, pentru a fi mai sigur ca acesta este intocmit corespunzator și raspunde tuturor cerințelor legale.

 2. Verificați cerințele legale : trebuie sa va asigurati ca documentul dorit sa respecte toate cerintele și reglementarile legale, pentru a evita incalcarea legislatiei.

 3. Confirmați vechimea documentului : trebuie sa va asigurați de validitatea testamentului in momentul in care se va elibera, prin parafarea și semnarea acestuia cu data si anul in care a fost intocmit.

  Dupa ce toate aceste detalii vor fi redactate, treceți la intocmirea testamentului olograf. Acesta nu trebuie sa fie scrisa pe o foaie oficiala specializata și nici pe un formular, ci inseamna scrisoare oficiala adresata viitorilor dumneavoastra moștenitori.

In scrisoare trebuie sa specificati numele dumneavoastră, data și ora in care a fost redactata și data și locul in care ați decis sa parafați și sa semnati acest testament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here