Regulile privind circulația rutieră sunt definite în mod precis prin legea rutieră și reglementarile stricte care trebuie respectate de șoferi. Înmultirea numărului de mașini care circulă și a numărului de accidente rutiere a creat nevoia unei reglementări și a anticipării infracțiunilor rutiere, în timp ce responsabilitatea este încredințată șoferilor. 

Aceasta a inclus și obligativitatea detinerii unui Certificat, Grefă și Permis de Conducere pentru orice persoana doritoare de a conduce o mașină. Citește mai departe pentru a afla drepturile tale în fața instanței în caz de infracțiuni rutiere.

Ce este un certificat, grefă și permis de conducere?
Un certificat (permis), grefă și permis de conducere (denumită, în continuare, CP) sunt, la nivel legal, același lucru. Acest document poate fi obținut prin aplicarea la Departamenul de Vehicule Motorizate din jurisdicția ta. Reprezintă un document oficial care dovedește capacitatea de a conduce corect și în condiții de siguranță o mașină. Conține două fotografii și date despre șofer (cum ar fi numele, datele de naștere, adresa).

Drepturile tale în caz de încălcare a legii rutiere
Multe state au legi rutiere diferite, care vor conduce și la consecințe juridice diferite în caz de încălcare a lor. În general, încălcarea legilor rutiere poate duce la:

  1. Amenda financiară: aceasta va fi administrată șoferului pentru încălcarea legii rutiere.
  2. Suspendarea sau retragerea Certificatului, Grefii și Permisului de Conducere pentru o perioadă de timp.
  3. Acuzații de infracțiuni: acuzațiile de infracțiuni pot fi folosite în cazuri foarte grave în care încălcarea legii rutiere a dus la vătămarea copilului sau a altcuiva.

În cazul în care ești acuzat de o infracțiune rutieră și îți este retras sau suspendat certificatul, grefa și permisul de conducere, ai anumite drepturi și protecții care trebuie cunoscute:

  1. Dreptul la un proces echitabil: ori de câte ori un șofer este acuzat de încălcarea legii rutiere, are dreptul la un proces echitabil înaintea unei instanțe. Acest proces echitabil constă în prezentarea dovezi, respectarea legilor și garanția unui judecător neutral și obiectiv.
  2. Dreptul de a fi prezent la proces: șoferul acuzat de o infracțiune rutieră are dreptul de a fi prezent în fața judecătorului și are dreptul să aducă avocați.
  3. Dreptul de a avea acasă un certificat, grefă si permis de conducere: După ce judecata a luat sfârșit, șoferul trebuie să iși recâștige certificatul (permis), grefa și permisul de conducere pe care o poate folosi în continuare ca suport pentru a conduce.

Cum să pregătești un apărare adecvată în proces

  1. Evită trimiterea contaseleuta: în sarcina șoferului este să prezinte cea mai bună argumentare față de judecător în ceea ce privește încălcarea legii rutiere. În unele cazuri, este posibil ca judecătorul să aibă dovezi că șoferul nu îndeplinește cu responsabilitate legile rutiere și acest lucru poate fi benefic pentru șofer.
  2. RESPECĂ LEGEA: Legile pe care o persoană le respectă și le-a îndeplinit în trecut sunt foarte utile pentru a se preface în fața instanței de judecată.
  3. Depoziții și alte dovezi: În plus față de obiceiurile de circulație respectate de șofer, el poate prezenta dovezi suplimentare și depoziții care să susțină cazul său în fața instanței.

Certificatul, grefa și permisul de conducere pot fi pierdute sau suspendate în caz de încălcare a legii rutiere. Acest lucru poate fi foarte grav pentru o persoană care își dedică cariera sau bugetul familiei la înlocuirea unui vehicul. Prin urmare, este foarte important să fii constient de legea rutieră și de drepturile tale în calitate de șofer. În cazul în care ești acuzat de o infracțiune rutieră, știi acum că ai dreptul la un proces echitabil și că poți prezenta dovezi care să-ți susțină apărarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here