In ultimii ani, infractiunile au crescut semnificativ, iar policia locala a devenit mai restrictiva in privinta solutionarii acestora. In aceste situatii, prea multa presiune poate duce la erori de aplicare a legii sau chiar excesiva presiune pentru o amendare. In aceste cazuri, persoana amendata are dreptul sa conteste amenda data de politia locala, in vederea soluţionarii cazului.

I. Care sunt cauzele pentru care se poate contesta o amenda?

In primul rand, exista cazuri in care politistii au aplicat legea incorect, sau au greșit in procesul de constatare a faptelor si emitere a amenzilor. In aceste situatii, persoana amendata are dreptul sa se prezinte in fata unui judecator pentru a rezolva cazul judiciar.

De asemenea, poate fi contestata o amenda aplicata persoanei care nu are la momentul respective vreo obligatie legala sau validitatea unui act juridic. De exemplu, amenda se poate contesta pentru ca persoana respectiva nu avea documentele necesare la momentul sanctiunii.

In plus, pot fi contestate amenzi date de minore sau de persoane fara competente profesionale (de exemplu, persoane care nu detin licenta de specialist eliberata de Ministerul Sanatatii).

II. Cand nu se poate contesta o amenda?

In unele cazuri, contestarea unei amenzi va fi ineficienta din diferite motive.

In primul rand, exista cazuri in care exista dovezi greu contestabile sau chiar imposibil de contestat:

• O paguba adusa cladirii (de exemplu, vandalizarea unei cladiri);
• Accidentele rutiere (cand vinovatul este suprins de martor);
• Varsta minima pentru a conduce;
• Conducerea unei masini fara asigurare sau fara licenta de conductor.

In al doilea rand, in unele situatii, persoana amendata nu poate demonstra mijloacele prin care se poate apara in instanta:

• Testarea alcoolemiei nu poate fi contestata decat ca fiind vinovata sau predata gresit;
• Amenzile pentru parcarea ilegala se poate contesta doar daca persoana respectiva dovedeste ca s-au facut greseli in aplicarea legii.

III. Procedura de soluţionare a unei amenzi contestate

Spre deosebire de majoritatea cauzelor in care procedura de soluţionare este ceva mai complicata, procedura de soluţionare a unei amenzi date de Politia Locala este destul de simpla.

  1. In primul rand, persoana care se considera nevinovata va depune o cerere catre Politia Locala prin care va cere soluţionarea cazului.

  2. Politia va informa persoana amendata cu privire la data soluţionarii cazului si locul de desfasurare a evenimentului.

  3. In cazul in care politia nu accepta sesizarea dumneavoastra, atunci puteti depune cazul in instanta de judecata.

  4. Oamenii de la politie vor oferi toate doveziile necesare in vederea soluţionarii cazului.

  5. In cazul in care sesizarea este admita, se va judeca acum cauza in fata instantei de judecata.

  6. In cazul in care persoana contestatoare nu este de acord cu verdictul dat de judecatori, atunci aceasta poate depune cazul si la tribunale mai mari.

IV. Cum sa va pregatiti pentru un proces de contestare

Chiar daca procedura de soluţionare a cazului este relativ simpla, pregatirea pentru un proces de contestare este esentiala pentru asigurarea securitatii si a transparentei.

  1. Garantati-va prezenta: asigurati-va ca toate datele de contact sunt adevarate si confirmate.

  2. Pregatiti documentele: obtineti toate documentele necesare si asigurati-va ca cererea de soluţionare este completa.

  3. Prezentati date corecte: asigurati-va ca datele prezentate in cererea dumneavoastra sunt corecte si complete.

  4. Pregatiti-va argumentele: discutati cu un avocat, ganditi-va la argumente solide si pregatiti-va sa le sustineti cu dovezi in instanta.

  5. Nu neglijati timpul: nu ezitati sa luati tot timpul de care aveti nevoie pentru a pregati cazul corect.

V. Cum sa va asigurati ca judecata va fi favorabila

Dupa ce ati pregatit cazul, aveti nevoie sa fiti pregatit pentru instanta in vederea soluţionarii cazului.

  1. Pregatiti-va argumentul principal: incercati sa gasiti punctul central al discutiei, pentru a avea un inceput bun in fata judecatorilor.

  2. Organizati argumentele in ordine: tineti cont ca judecatorii vor fi tentati sa faca concluzii pe baza primelor argumente pe care le vor auzi.

  3. Raspundeti argumentelor oponentilor: judecatorii vor fi interesati sa auda si punctele opozante.

  4. Generalizati, dar nu folositi abrevieri in vorbirea legala: chiar daca judecatorii inteleg cuvintele folosite in limbaj legal, abrevierile s-ar putea sa ii dezarmeze.

  5. Utilizati discursul coerent si logic: evitati sa repetati aceleasi argumente, iar curentul discursului dumneavoastra sa fie clar si logic.

VI. Taxele necesare unui proces de contestare

In general, si in functie de specificul cazului, persoana contestatoare poate fi nevoita sa plateasca anumite taxe peste suma achitata pentru amenda initiala. Aceste taxe pot fi diferite in functie de judet si de instanta de judecata.

  1. Taxa de aparare: aceasta este taxa de inscriere pe agenda Tribunalului, aceasta taxa este achitata la adresa Judecatoriei de nivel superior.

  2. Taxa judiciara: aceasta taxa acopera toate cheltuielile judecatoresti si se achita la instantele respective.

  3. Taxa de apel: aceasta taxa se datoreaza daca persoana amendata decide sa-si apere drepturile si sa apeleze hotararea judecatoreasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here