Conducerea cu viteza prea mare a avut mereu recunoastere legala si sociala ca fiind una dintre cele mai comune cauze principale ale accidentelor rutiere si de aceea, este important ca utilizatorii de vehicole sa fie constienti de limita maxima de viteza pe care trebuie sa o respecte când sunt pe drum. Dupa cum se cunoaste, conducatorii de vehicule care depasesc limita de viteza legala se expose la sanctiuni precum amenda sau chiar suspendarea permisului de conducere.

In anumite tari, o metoda folosita pentru a controla depasirea limitelor legale de viteza pe strazile publice este folosirea unui sistem de puncte pentru a sancționa incalcarea acestora de catre soferi. Acest articol va prezenta principalele principii ale sistemului de puncte pentru conducatorii auto și va explica ciricumațiile de cum un sofer poate sa-și piarda permisul sau sa primeasca alte rectificari.

Ce este un sistem de puncte pentru depasirea limitei de viteza?
Un sistem de puncte de viteza este un mod de a sancționa conducatorii auto care conduc cu viteza prea mare, in mod regulat. Conducatorul primeste un numar pre-definit de puncte pentru fiecare infractiune care este comisa, iar daca se aduna o anumita cantitate de puncte, atunci conducatorul poate sa-si piarda permisul de conducere sau sa primeasca alte sanctiuni.

Fiecare tara are propriul sau sistem de puncte, cu reguli și fapte specifice pe care o persoana le poate comite pentru a acumula puncte. Intr-o societate in care viteza excesiva si conducerea starona reprezinta unul dintre principalele pericole pentru siguranta publica, sistemele de puncte sunt excesiv de importante si intra sub incidenta legislatia nationala si europeana.

Scopul sistemului de puncte
Scopul principal al unui sistem de puncte este de a-i educa pe soferi sa conduca in mod responsabil si a le oferi cu un sistem relativ simplu prin care pot sa-si arate dedicarea conducatorilor auto pentru respectarea exacta a legii privind limitele de viteza. De asemenea, sistemul ofera si soferilor o motivatie sa-si limiteze viteza in anumite zone in care se afla cu vehiculul, limitele fiind diferite de la un stat la altul sau chiar de la o anumita provincie la alta.

Atunci când conducatorii auto realizeaza ca trebuie sa-si reduca viteza in anumite zone in care se afla cu vehiculul lor, colectia de intrecerea acestor limite de viteza definita de lege va fi reduce. Acest lucru final poate contribui semnificativ la reducerea numarului de accidente auto care se intampla in majoritatea pietelor pe care le reglementeaza acest tip de legislatie.

Punctele din sistem și sanctiunile pe care le acorda
Cel mai frecvent sistem de puncte impus de legea nationala privind limita de viteza prevede un numar inițial de puncte acordate, numarul lor variind de la un stat la altul. Acest numar de puncte se poate schimba in functie de numarul de infractiuni care sunt comise și punctele se dau pentru fiecare încălcare a limitelor de viteza, de regula, in cantitate de 3 – 6 puncte.

Daca un conducator auto acumuleaza numarul total de puncte, acesta poate trebui sa primeasca o anumita sanctiune. Aceasta poate include amenda, suspendarea masinii sau suspendarea permisului de conducere. Conducatorii auto care sau permisul suspendat ar putea invata, de asemenea in unele cazuri, sa ia lectii de condus suplimentare, la cererea oficialilor.

Manevrarea sau anularea punctelor
Unii conducatori auto s-ar putea sa-si gaseasca permisul suspendat, desi au viteza prea mare pe drum din cauza cotelor surprinse sau a nivelelor crescute de agresivitate la volan. Acestora li se poate oferi, in anumite circumstante, sansa de a-si recupera permisul de conducere prin purtarea de comportament de buna credinta, mai ales in cazul in care nu au mai comis nicio infractiune cu 2-3 ani inainte de acest incident si/sau cand au pagat o amenda or locala pe care le-au fost formulate oficialilor rutieri.

In aceste cazuri, conducatorul auto poate sa solicite anularea unor puncte sau chiar restituirea punctelor care au fost acumulate pentru ocaziile iși poate arata un comportament adecvat și fara incidente rutiere ulterioare. Cu toate acestea, aceste cazuri sunt considerate ca fiind exceptionale și, de aceea, gravele consecinte pe care le acorda infractiunile de viteza trebuie sa fereasca alte incidente rutiere.

Când s-au acumulat prea multe puncte
Sunt soferi care au viteza prea mare pe drum când faptele lor se pare ca sunt suficiente pentru a-si pierde permisul de conducere complet sau chiar pentru a li se interzice sa mai conduca pentru o anumita perioada de timp. Acestea se fac in mod regulat prin suspendarea permisului de conducere si impunerea unor conditii stricte pe perioada suspendarii pentru reactivarea informatiilor.

Deexista, de asemenea, alte cazuri in care, chiar si in cazul in care un conducator auto a acumulat prea multe puncte, exista posibilitatea ca acesta sa-si recastige permisul de conducere si sa-si treaca printr-un proces de recuperare care poate include fortarea unor cursuri de recuperare si verificarea de catre oficiali a comportamentului in timpul perioadei suspendarii.

Un sistem de puncte pentru depasirea limitei legale de viteza este unul dintre instrumentele prin care se reglementeaza conducerea pe strazile publice. Acesta a fost implementat in foarte multe tari si state pentru a oferi soferilor educatie si a-i invata sa conduca intr-un mod mai avizat si responsabil. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here