Atunci când ai de-a face cu un prejudiciu cauzat de o altă persoană, obținerea unei daune deserveste dreptul la repararea prejudiciului și recuperarea pierderilor prin mijloace financiare. Dacă cauza prejudiciului se află în unul dintre cazurile menționate de lege, responsabilul pentru prejudiciu poate fi obligat să plătească despăgubiri pentru prejudiciile materiale și morale.

Dar cum poți obține într-adevăr despăgubiri și ce fel de pagube pot fi recuperate? Află în acest articol ce ar trebui să faci pentru a obține despăgubiri pentru prejudiciile materiale și morale.

Despăgubiri pentru prejudicii – Ce înseamnă acest concept?

Când se solicită obținerea de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de cineva, câștigătorul invocă prejudiciul sau prejudiciile suferite. Prejudiciul, în general, reprezintă daune materiale rezultate din diverse activități sau inactivitate ale persoanelor. Aceste pagube ar trebui să fie restabilită de către vinovatul responsabil.

Compensația pentru aceste daune se numește despăgubiri și ar trebui să fie susținută doar în cazul în care există dovezi ale prejudiciilor și al imposibilității de a recupera sau corecta paguba.

Despăgubiri pentru prejudicii materiale și morale – Tipuri de daune

Daunele pot fi împărțite, în general, în două categorii: materiale și morale.

Daune materiale

Daunele materiale includ toate celelalte pagube financiare și economice suferite de o persoană. Acestea includ, de obicei, daune fizice, costuri medicale, costuri de reparații, reechipare sau alte pierderi monetare.

Daune morale

Daunele morale se referă la pagube suferite în plan emoțional și psihologic și ar trebui să fie restabilite și ele în majoritatea cazurilor de prejudicii. Aceasta poate să acopere, de asemenea, orice tulburare sau sancțiune morale produsă în urma acțiunilor unui vinovat. Unele programe de asigurare și legea pot considera aceste pagube morale, în anumite circumstanțe, însoțite de o pedeapsă penală.

Cum să fii despăgubit pentru prejudiciul cauzat

Dacă ai de-a face cu un prejudiciu sau dacă te confrunți cu daune materiale și morale, trebuie să știi cum să obții daune în mod corect. Următorii pași te vor ajuta să faci acest lucru:

  1. Documentarea prejudiciului

Este esențial să obții toate informațiile relevante pentru a stabili o reclamație pentru despăgubiri. Începe ancheta ta documentându-ți circumstanțele juridice și contactând persoana vinovată (perturbatorul). Asigură-te că ai dovezile suficiente și încearcă să obții informații despre prejudiciile financiare, medicale și morale cauzate.

  1. Pregătește-ți un dosar

Ar trebui să iei toate documentele relevante și să le pregătești într-un dosar consolidat. Acest dosar va ajuta la atestarea pretențiilor tale și va constitui dovada orientării spre obținerea de despăgubiri și a daunelelor reclamate. Documentele ar trebui să conțină dovezi ale pierderilor și cheltuielilor precum și o estimare financiară a costurilor aferente.

  1. Acordarea despăgubirilor fără acțiune în instanță

Acordarea de despăgubiri se poate face și fără ca judecata instanței să fie necesară, iar acest lucru se poate întâmpla în cazul în care se creează un acord între părți. Acest acord nu presupune neapărat că agentul vinovat se va alege cu o condamnare și eliberarea unui judecător sau a instanței își va vedea de drum.

Un acord între părți implică acordul ambelor părți pentru soluționarea unei dispute sau probleme și plata de costuri sau daune de către vinovatul prejudiciului.

  1. Acțiuni în instanță

Recursul la o acțiune în instanță de îndată ce prejudiciul a fost suferit de persoana implicată, oferă întotdeauna un motiv justificat pentru a ajunge la un rezultat și a obține publicitatea și recunoașterea și drepturile persoanei vătămate.

În unele cazuri, eforturile de obținere de despăgubiri pot presupune soluționarea stresului, a problemelor legale și mai ales a procedurilor suplimentare. Aceasta poate fi o pierdere de timp și bani, însă numai pentru a obține cea mai bună soluție satisfăcătoare pentru ambele părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here