Custodia copilului a devenit în ultimul timp un subiect tot mai intens discutat. Mod ostilitatea declanșată între părinți, divorțul nu a mai rămas o excepție ci a devenit o regula, iar pe langa alti factori socio-economici, custodia copilului este unul dintre subiectele cele mai controversate.

Custodia copilului reprezintă stabilirea drepturilor și obligațiilor parintilor, inclusiv dreptul de a servi drept părinte într-o anumită măsură, care poate fi exclusiv sau partajată. Procesul este reglementat de lege si implica versiunea parintilor despre cel mai bun interes al copilului, prezentata in fata autoritatilor care vor stabili custodia prin decizie judecatoreasca.

Cu toate acestea, parintii sunt sfatuiti sa se puna de acord asupra custody-ului pe cont propriu inainte de a sesiza autoritatile competente intrucat sistemele judiciare sunt încetinite de un zambet frecvent.

Custodia copilului poate fi stabilită fie in mod exclusiv fie in mod partajat.

In cazul în care este stabilită în mod exclusiv, unul dintre părinți primește custodia exclusivă asupra copilului și alege custodia fizică și deciziile și responsabilitățile legate de copil fără prezenta celuilalt parinte.

În cazul în care custodia este stabilită în mod partajat, atât părintele cât și mama au responsabilități egale, inclusiv deciziile referitoare la copil și perioadele de custodie alternativă.

Indiferent daca custodia copilului este exclusiva sau partajata, rezultatul dorit este acela de a asigura un mediu sigur si asigura majorarea calitatii vietii copilului. Obiectivul principal al clarificarii si definirii conditiile custody-ului trebuie sa fie acela de a asigura cel mai bun interes al copilului si sa se ajunga la un acord durabil si eficient pentru ambele parti implicate.

Cum se stabilește custodia copilului?

În SUA și la nivel federal, legile custody-ului sunt similare dar presupun nuanțe variabile in funcție de stat. Din păcate, procesul de încadrare a custodiei copilului poate fi una dintre cele mai solicitante sfaturi juridice pentru părinți, mai ales din cauza lipsei de echitate in abordarea unor cazuri specifice, suportului redus acordat de instanta si diferențelor pieței locale.

Oricum, există mai mulți pași necesari înainte ca un judecator sa decidă cu privire la copii și asupra stăpanirii lor. Acesti pasi sunt urmatorii:

  1. Stabilirea relației de părinte și parentalitate

Relația de părinte și parentalitatea trebuie să fie clarificate înainte de stabilirea unei custodii. În unele țări, acest pas este indispensabil și, uneori, poate fi necesar să se efectueze un test de DNA pentru a verifica relația copilului cu ambii părinți.

  1. Hotărârea judecătorului

Dacă niciunul dintre părinți nu poate ajunge la un acord cu privire la custodia copilului, instanta va hotărî în ceea ce privește custodia și datoriile parentale, pe baza standardului numit „cel mai bun interes al copilului” sau „interesul superior al copilului”.

Cu alte cuvinte, judecatorul va cauta sa se asigure ca decizia sa stabileste un mediu placut si sigur pentru copil, in sensul fizic si emotional.

  1. Stabilirea planului de custodie

Planul de custodie va oferi detalii despre relația dintre părinte și copil și menționează drepturile și obligațiile parentale și specifică modul în care fiecare părinte va comunica sau acționa în privința copilului. Acesta poate include stipularea regulilor și programării vizitelor, responsabilitățile financiare împărțite și modul în care părinții vor comunica și decizia împreuna pentru copil.

Ce trebuie sa stii despre Custodia copilului?

Dacă trebuie sa căutați o furnizare a custody-ului sau dacă sunteți implicat într-un conflic parental, aici sunt câteva informații esențiale pe care trebuie să le știți despre custodia copilului:

  1. Custodia copilului poate fi stabilită în mod exclusiv sau partajat.

  2. Unele state preferă custodia maternă.

  3. Custodia se bazeaza pe „interesul superior al copilului” standard.

  4. Planul de custodie poate fi pastrat confidențial sau dezastent pentru publice.

  5. Drepturile și obligațiile parintilor sunt detaliate în documentul de custodie.

  6. Acordurile privind custodia copilului pot fi modificate dacă unul sau ambele părinți doresc.

  7. Un avocat de custodie și un evaluator de copii pot fi angajați pentru a ajuta la proces.

La urma urmei, custodia copilului este un subiect important care afectează structural viata copiilor și competența părinților în raport cu fiecare alt și copiii lor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here