Divorțul este o situație dificilă chiar și în cel mai bun caz, iar divorțul cu un copil minor la mijloc îl face și mai complicat. Cu toții înțelegem ce se întâmplă emoțional și fizic departe de persoanele dragi, dar când în centrul atenției se află și copiii, divorțul devine extrem de dificil. Trebuie să abordăm aceste aspectele legale și emoționale cu mare delicatețe când vorbim despre divorțul cu un copil minor la mijloc.

Aspectele legale ale divorțului cu un copil minor

  1. Custodia copilului – Custodia principală și custodia alternativă

În suita unui divorț, copilul minor este una dintre principalele persoane vizate. în primul rând, în majoritatea cazurilor, părinții încearcă să ajungă la un acord de custodie amiabil, maximizând interesele copilului. Acest acord poate să prevadă custodia comună sau numirea unuia dintre părinți ca custod prin custodia principală. De asemenea, poate fi prevăzută și custodia alternativă, precum și anumite obligații stabilite în acord de ambii părinți, pentru binele copilului minor.

  1. Procesul de divorț – Inițierea și hotărârea definitivă

După ce s-a ajuns la un acord asupra custodiei copilului, divorțul poate fi inițiat legal. Primul pas în acest sens este realizarea de către un avocat al părților, a Dosarului de Divorț, care conține toate informațiile necesare. Clinții pot anticipa în instanță un acord final, sau un divort judecat, în care ambii părți și o instanță judecătorească iau o decizie asupra tuturor aspectelor legate de acest divorț cu copil minor. Această hotărâre se poate referi la custodia copilului, patrimoniu conjugal, pensie alimentară și alte măsuri și obligații stabilite conform legii.

3.Asistență legală – Solicitarea asistenței unui avocat în divorțul cu copil minor

în divorțul cu copil minor este esențial să solicitați ajutorul unui avocat care să vă ajute să înțelegeți și să gestionați situația. Este important să discutați cu un avocat despre profesionalismul și competența de a gestiona toate aspectele legale și emoționale ale divorțului cu copil minor. Avocatul va avea cel mai frecvent rolul de negociator și mediator, dar beneficiați și de alte servicii, precum consultanță, reprezentare și asistență dreptului la custodie.

Aspectele emoționale ale divorțului cu un copil minor

  1. Preocupări pentru securitatea copilului

Divorțul poate aduce deseori cu sine anumite sentimente și stări de neliniște în viața părinților și a copilului, dar cea mai mare preocupare pe care trebuie să o aibă unul dintre cei doi va fi întotdeauna siguranta și binele copilului minor. Din acest motiv, cei doi părinți trebuie să facă tot posibilul să-și asigure o interacțiune cât mai curajoasă pentru copil, acordându-l în mod corespunzător independență, siguranță și implicare în problemele care îl privesc.

  1. Comunicarea cât mai deschisă între părinți și copil

După hotărârea definitivă a divorțului, este esențial ca atât părinții cât și copilul, să învețe să comunice între ei. Trebuie să știm că această perioadă nu va fi niciodată ușoră, dar trebuie să încercăm să luăm lucrurile un pas câte un pas și să fim pregătiți să abordăm problema divorțului cu copilul. Cea mai importantă regulă este să vorbiți deschis cu copilul despre ce se întâmplă, reafirmându-i în permanență dragostea și afectivitatea părinților.

  1. Ajutorului specializat

Divorțul cu copil minor poate rezulta în anumite pierderi pentru copil, cum ar fi relațiile sale vechi sau locul său într-o anumită comunitate, făcându-i dificil să treacă peste această situație. Dacă simțiți că este nevoie, nu vă fie teamă să solicitați ajutor specializat pentru copil. Acest lucru îi poate oferi copilului minor suportul medical profesionist de care are nevoie pentru a se simți confortabil și în siguranță în acest timp.

Cum se poate ajuta copiii minori să depășească divorțul

  1. Credeți-vă copilul și respectați sentimentele lui

Este normal să aibă sentimente variate despre divorț, însă acestea trebuie luate în considerare și respectate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here