Amenzile de circulație constituie unul dintre principalele mijloace utilizate de către autorități pentru a efectua o controlare mai strictă a traseelor și a contribui la creșterea numărului de participanți responsabili la traficul rutier. Acest lucru este important pentru limitarea cazurilor de accidente și de vătămări produse prin înfrângerea regulilor și procedurilor stricte în vigoare. 

Din fericire, modalitățile de plată ale unei astfel de sancțiuni se bucură de o mare flexibilitate astfel încât, infractorii să poată achita oricând amenda pe care au primit-o. În acest ghid complet vă vom furniza toate informațiile pe care trebuie să le știți despre modalitățile de plată pentru amenzi de circulație.

I. Cum se intocmeste un carnet de amenda? 

Un carnet de amenda este un document în termeni legali emis de către un polițist de orice fel care constată o încălcare a regulilor de trafic. Acesta conține informații despre infractor, fapta comisă și suma amenzii aplicate. In general, amenzile se acorda pentru depășirea vitezei legale, lipsa centurii de siguranță, neacordarea de prioritate, parcarea ilegală sau luarea de împrumuturi neautorizate.

Carnetul de amenda poate fi emis direct de către polițist la locul accidentului sau poate fi trimis ulterior prin poștă, prin curier etc. Durata maximă legală pentru plata amenzii este de 15 zile.

II. Cum se poate plati o amenda de circulatie? 

Modalitățile de plată pentru amenzi de circulație sunt multiple și foarte flexibile. De cele mai multe ori, amenzile se pot plăti la orice ghiseu al casei de schimb valutar sau la orice sucursală bancară sau chiar online, prin utilizarea unor carduri de credit, e-wallet-uri sau alte mijloace electronice de plată. Mai jos vom discuta în detaliu despre fiecare dintre aceste opțiuni:

A. Plata in numerar 

Este cea mai simplă modalitate de plată, însă se poate face doar în cazul în care ești de acord să iei legătura cu unul dintre angajații din cadrul secției de poliție care s-a ocupat cu șanționarea faptei. Ține cont, însă, că în majoritatea cazurilor, numerarul sau cardul bancar nu vor fi acceptate la punctul de colectare a plății.

B. Transfer bancar 

O altă soluție foarte populară este plata online, prin efectuarea unui transfer bancar. Pentru a face acest lucru, va trebui să te înregistrezi pe site-ul autorităților care se ocupă cu sancționarea și achitarea amenzii. De asemenea, vei primi prin email sau prin SMS toți parametrii transferului, precum contul bancar al autorităților unde trebuie efectuată plata.

C. Card de debit/credit 

În cazuri mai rare, pagina oficială a autorităților responsabile de sancționarea și colectarea sumei de plata poate include și suportul unui card de debit sau de credit bancar ca mijloc de plată. De asemenea, acest card poate fi folosit și în numerar în cazul în care mașina ta este confiscată sau închiriata.

D. Plata online cu e-Wallet 

Un alt sistem de plată foarte popular este cel cu ajutorul unui e-wallet de tipul PayPal, Apple Pay, Google Pay sau alte mijloace electronice de plată acceptate. Folosind un astfel de sistem, transferul sumei de plata se realizează prin considerarea viramentului într-un cont virtual și se efectuează în timp real.

E. Plata prin telefon 

De asemenea, plata se poate folosi și în mod individual, iar serviciul poate fi accesibil prin intermediul unui site web special sau a unei aplicații. În cazul în care alegi această opțiune, va trebui din nou să te înregistrezi în contul tău, urmând procedurile și instrucțiunile primite.

F. Plata prin intermediul Postei sau al Bancii 

În cazuri mai rare, se poate întâmpla ca plata amenzi de circulație să se facă și prin postă sau prin bancă. În acest caz vei primi în cutiuța poștală sau pe mail toate informațiile necesare în vederea efectuării plății cu cardul și contul bancar al autorității responsabile de sancționarea și colectarea sumei de plata. În cazul în care alegi să faci plata prin intermediul Postei, îți recomandăm să folosești cutia poștală, deoarece acesta este singurul mod în care poți trimite numerarul.

G. Plata prin plata cu cardul 

În situații rare, autoritățile responsabile pot solicita plata prin intermediul cardului bancar al răspunzătorului. În acest caz, plățile se realizează prin intermediul unui serviciu de tipul 3D secure. În cazul în care alegi această opțiune, trebuie să îți introduci detaliile cardului și să accepți termenii și condițiile specificate de către autoritățile responsabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here