Ordonanta de Urgenta nr.34/2019 privind taxele de timbru si cu privire la unele masuri in domeniul proceselor si procedurilor judiciare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost adoptata la data de 23 ianuarie 2019 si a intrat in vigoare la 24 ianuarie 2019. OUG 34/2019 are ca obiectiv eliminarea unor obstacole in domeniul proceselor si procedurilor judiciare, respectiv modificarea si completarea unor acte normative.

I. Ce prevede OUG 34/2019?

 1. Principalele modificari si completari aduse de OUG 34/2019
 2. Reglementari care se refera la taxele judiciare si procedurale
 3. Modificari aduse de OUG 34/2019 Codului de Procedura Civila
 4. Afectiuni asupra proceselor judiciare

II. Cum afecteaza OUG 34/2019 procesele judiciare?

 1. Reducerea taxelor judiciare
 2. Eliminarea birocratiei bugetare
 3. Reducerea duratei proceselor
 4. Eficientizarea dosarului de cauza

I. Ce prevede OUG 34/2019?

Ordonanta de Urgenta nr.34/2019 aduce modificari la nivel national, prin care se urmareste reducerea birocratiei si eliminarea unor bariere bugetare destinate proceselor si procedurilor judiciare. OUG 34/2019 prevede modificari si completari ale Codurilor de procedura civila, a Codului de procedura penala si a Legii nr.158/1999. In OUG 34/2019 se reglementeaza mai multe prevederi privind taxele judiciare si procedurale precum si alte modificari pentru a eficientiza procesele si procedurile judiciare.

 1. Principalele modificari si completari aduse de OUG 34/2019

OUG 34/2019 aduce modificari in mai multe domenii, dintre care cele mai importante sunt:

 • Reducerea taxelor judiciare.
 • Eliminarea birocratiei bugetare.
 • Modificari aduse Codului de procedura civila.
 • Reducerea timpului de rezolvare a dosarelor.
 1. Reglementari care se refera la taxele judiciare si procedurale

OUG 34/2019 prevede reducerea unor taxe si introducerea unor plafoane pentru anumite situatii, astfel:

 • Reducerea taxei de timbru de la 0,50% la 0,15% din valoarea obiectului litigiului, pentru actele prevazute in Codul de procedura civila.

 • Introducerea unui plafon de 2.500 de lei pentru taxa de timbru pentru apeluri, in cazul actiunilor in justitie, al actiunilor reale si al actiunilor in constatarea a dreptului.

 • Taxa de timbru pentru actiunile in anularea unor acte administrative se reduce si ea la 2.500 de lei.

 • La actiunile in revendicare taxele de timbru au fost de asemenea reduse, acestea se vor aplica doar la diferenta dintre valoarea obiectului litigiului si eventuali bani luati in prealabil.

 1. Modificari aduse de OUG 34/2019 Codului de Procedura Civila

OUG 34/2019 prevede modificari si completari ale articolelor din Codul de procedura civila:

 • Articolul de lege nr.265 din Codul de procedura civila a fost modificat. Acum, creditorul are dreptul de a actiona in revendicare catre debitor, pentru suma pe care acesta a primit-o indiferent de modul acestei sume.

 • Articolul 264 alin.3 din Codul de procedura civila cuprinde o modificare cu privire la dobanda pentru debitorii care nu achita sumele pe care datora. OUG 34/2019 prevede posibilitatea ca dobanda sa se calculeze in functie de conditiile manifestate de debitor in perioadele de blocaj al taxelor de timbru.

 • Articolul 13 din Codul de procedura civila, care se refera la intrebari faciale, a fost modificat astfel incat acestea se pot face prin scrisori si sa nu necesite prezenta fizica in tribunal.

 • Articolul 474 alin.1 si alin.2 lit.a din Codul de procedura civila au fost modificate prin introducerea obligatiei procedurii premergatorii prevederii art.941.

 1. Afectiuni asupra proceselor judiciare

OUG 34/2019 aduce mai multe afectiuni pozitive, cum ar fi:

 • Reducerea taxelor judiciare. Acest lucru va duce la reducerea birocratiei bugetare si la scaderea duratei proceselor.

 • Eliminarea birocratiei bugetare. Acest lucru va facilita eficientizarea dosarelor de cauza, diminuand presiunea asupra administratiilor judetene si asupra sistemului judiciar in general.

 • Reducerea duratei proceselor. Acest lucru va face ca procesele judiciare sa se desfasoare mai rapid si cu mai putin efort din partea avocatilor si a persoanelor implicate.

II. Cum afecteaza OUG 34/2019 procesele judiciare?

Modificarile aduse de OUG 34/2019 in lumea judiciara au avut un impact pozitiv, facand ca procesele sa devina mai eficiente si mai usor de rezolvat. Acest lucru se poate observa prin urmatoarele modificari:

 1. Reducerea taxelor judiciare

OUG 34/2019 introduce plafoane si prevede reducerea unor taxe, ceea ce face ca procesele judiciare sa devina mai accesibile, atat pentru persoanele care doresc sa inceapa un proces, cat si pentru cei care doresc sa apeleze de la o decizie judiciara. Acest lucru va duce la reducerea birocratiei bugetare si la scaderea timpului necesar pentru rezolvarea dosarului de cauza.

 1. Eliminarea birocratiei bugetare

OUG 34/2019 introduce prevederi legalams care elimina unele aspecte birocratice din procesele judiciare: intrebarile faculae pot fi acum adresate sub forma unei scrisori, se prevede o dobanda mai mica pentru debitorii care nu platesc sumele pe care le datora, se introduce un plafon pentru taxele de timbru, etc. Acest lucru va face ca procesele judiciare sa se desfasoare mai rapid si cu mai putin stres, fiind totodata mai eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here