Contestarea amenzilor de circulație poate fi o decizie destul de grea de luat. Multe persoane nu știu ce să facă cu amenzile primite și cum să le conteste. Una dintre cele mai frecvente întrebări în cazul încălcărilor regulilor de circulație este ce să faci dacă ai primit o amendă pentru rovinietă sau alte încălcări. 

Prin urmare, în acest articol vom încerca să răspundem la această întrebare și să oferim câteva sfaturi despre cum poți contesta o amenință de circulație în România.

Ce este o amendă de circulație și ce reguli trebuie să respectați

O amendă de circulație este o sancțiune pe care statul și autoritățile le impun persoanelor care nu respectă regulile de trafic, precum ei nu și-au achitat taxele de circulație sau au încălcat regulile de circulație. Amenzi de circulație sunt acordate pentru depășirea vitezei legal admise, pentru parcare ilegală, pentru nerespectarea regulilor de siguranță la drum, pentru conducerea beată, pentru nefolosirea rovinietei sau a altor asemenea investiții în infrastructura de trafic.

Ce trebuie să știi atunci când primești o amendă de circulație

Atunci când primești o amendă pentru circulație, trebuie să știi următoarele:

  • Mai întâi, trebuie să citești cu atenție amenda. Acest lucru este foarte important deoarece vei găsi acolo informații despre legea pe care ai încălcat-o, precum și despre pedeapsa pe care trebuie să o plătești.

  • Următorul pas este să te asiguri că amendamentul pe care l-ai primit nu este necorespunzător sau nelegal. În această situație, poți merge la primărie sau la instanța de judecată pentru a face o contestație.

  • Odată ce te-ai asigurat că amenda este corectă, poți decide dacă vei plăti sau contesta amendamentul. Dacă decideți să plătiți amenda, veți găsi informațiile despre modalitățile de plată pe comunicatul de încălcare sau pe site-ul oficial al primăriei locale, căreia se alătură pedeapsa sub forma de amenda de circulație.

Cum contestați o amendă primită în România

Există mai multe modalități de a contesta o amendă de circulație în România. Una dintre acestea este prin trimiterea unei contestații în scris către autoritatea în drept. Orice contestație trebuie să includă motivele pentru care vă contestați amenința.

De asemenea, în cazul în care contestația ta este respinsă, poți să faci o plângere pentru judecarea în justiție. În acest caz, vizita la instanță este singura ta soluție (adică vei trebui să te prezinți în instanță și să-ți susții cazul de față cu judecătorul).

Cum să contestați o amendă pentru rovinieta

Amenda pentru nefolosirea rovinietei poate fi contestată în mai multe moduri:

  1. Dacă ai primit amenda într-o mașină în care nu trebuia să te acoperi cu rovinietă, cum ar fi mașinile cu locuințe sau cu trasee comerciale, poți trimite primăriei o pledoarie care să arate că această mașină nu necesită o rovinietă.

  2. Dacă mașina a fost acoperită cu o rovinietă, poți contesta amenda prin trimiterea unei plângeri către primărie care arată că rovinieta fusese achiziționată înainte ca amenda să fie trimisă.

  3. Poți contesta amenda de rovinietă și dacă ai avut probleme tehnice cum ar fi întrerupei internetul și astfel nu ți-ai putut cumpăra rovinieta. În acest caz, trebuie să prezinți un raport de la furnizorul de internet care să arate că a existat o întrerupere în serviciu în perioada reprezentată, astfel încât să poți dovedi că nu ai avut încă acces la serviciul de achiziție a rovinietei.

Sfaturi de la specialistul în trafic

Încheiem acest articol cu câteva sfaturi de la specialistul în trafic, pentru cei care vor să-și conteste amenzi de circulație:

  1. Este important să citiți și să înțelegeți legea pe care ați încălcat-o înainte de a trimite o contestație. Acest lucru vă va ajuta să scrieți o contestație argumentată.

  2. Este indicat să obțineți suportul unui avocat specializat în trafic. Acesta va fi deosebit de util în cazul în care amenința s-a confirmat și trebuie să-ți apeși cazul în judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here