Violenţa domestică este o problemă extinsă şi persistentă în toate societăţile. În ultimele luni, a luat amploare mai ales prin evenimentele legate de Covid-19, ceea ce a cauzat o preocupare cu privire la protecţia victimelor violenţei în casele lor sau în locuri private. Pentru a se asigura că victimele pot fi protejate legal, legislaţia română stipulează orânduiala de protecție în Noul Cod Civil, precum şi măsuri de prevenire. 

Acest articol îşi propune să ofere o introducere în modul în care acest ordin de protecție poate ajuta în cazul persoanelor care se confruntă cu orice fel de violenţă în familie sau în relații private.

Ce este un ordin de protecție?

Un ordin de protecție este un document juridic voluntar care poate fi obținut de victimă, prin care se impun restricții violatorului de a avea contact cu victima. Acest document poate fi emis, de obicei, atunci când există dovezi că victima a fost agresată sau hărțuită.

În fiecare țară există anumite jurisprudențe și procese specifice în care se poate obține astfel de documente. În România, ordinul de protecție poate fi emis în baza Noul Cod Civil, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011.

De ce ar trebui să solicitaţi un ordin de protecție?

Reglementarea din Noul Cod Civil oferă victimelor violenţei domenstice un mijloc de limitare a violatorului de a avea contact sau acces la persoanga victimă. Ordonanța poate interzice violatorului să comunice sau să se apropie de victimă, să stea în apropierea sau de locuinţa sau de locul de muncă şi, de asemenea, să se abțină de la a o agresa în mod verbal sau fizic.

În plus, ordonanța poate introduce măsuri suplimentare, cum ar fi:

• Restrictarea violatorului de a intra în casa, locul de muncă sau alte locaţii ale victimelor;

• Restricționarea drepturilor de vizitare și de custodie ale celorlalți copii;

• Restrictarea violatorului de a avea contac cu cei apropiați sau cu informatorii victimelor;

• Restricționarea violatorului de a folosi arme sau alcool;

• Restricționarea contactului telefonic sau prin e-mail al violatorului;

• Prohibitia violatorului de a face declaraţii publice răutăcioase despre victimă.

În plus, este posibil ca ordonanța să include termeni pentru acordarea asistenței financiare în cazul în care victima are nevoie.

Știind aceste informaţii, este esenţial pentru victimele violenţei domestice să înțeleagă că în situații de urgență, obținerea unui ordin de protecție poate oferi o ocazie de a-și proteja vietile și siguranța lor.

Ce nevoi trebuie să îndeplinească o persoană pentru a se încadra în Noul Cod Civil pentru a primi un ordin de protecție?

În Noul Cod Civil, persoanele care fac dovada unei relaţii familiale nefuncţionale sau a unui parteneriat pot solicita un ordin de protecție. De asemenea, sunt eligibile persoanele care trăiesc în aceeaşi locuință, persoanele care prezintă dovezi de hărțuire sau violenţă și cărora li s-a interzis accesul la locuinţa lor.

Deoarece scopul principal al acestui ordin de protecție este de a prevenii și proteja suferinţa victimelor, este important say rețineți că Noul Cod Civil eliberează persoanelor o protecție imediată prin decizii judiciare preliminare. Prin aceste decizii, sunt stabilite standarde care asigură că violatorul se abține de la a intra în contact cu victima încă de la prima audiență, acest lucru fiind foarte important pentru siguranța victimei.

Cum poate fi obținut un ordin de protecție?

Ordinul de protecție poate fi obținut prin trimiterea unei cereri prin poștă sau prin internet, direct către o instituție publică abilitată să pună în aplicare acordul de protecție prevăzut în Noul Cod Civil.

Cererea trebuie să includă dovezi că victima a suferit și continuă să sufere hărţuire, amenințare sau alte forme de violenţă. Aceste dovezi pot fi relatări din partea victimelor, mărturii individuale sau înregistrări audio sau video.

Victimele beneificiază si de sprijinul unor organisme non-guvernamentale și ale medicilor de familie, pentru o documentare optimă a cererii. O astfel de cerere poate fi însoțită și de o petiție, prin care victimele înregistrează circumstanţele în care au fost agresate și alte informaţii relevante.

Ce se întâmplă după ce ordonanța a fost emisă?

Dacă cererea a fost acceptată și ordonanța de protecție stabilită și emisă, atunci acest document poate intra în vigoare chiar și fără prezența judecătorului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here