Codul Civil face parte din dreptul romanesc si reglementeaza raporturile civil, adica relatia dintre persoane fizice si persoane juridice. Este unul dintre cele mai importante documente legale si se adreseaza direct persoanelor fizice, comunitatilor de persoane, institutiilor, asociatiilor, profesiilor liberale, organizatiilor, precum si intreprinderilor comerciale sau micilor afaceri.

De ce ai nevoie sa cunosti idea generala despre Codul Civil?
Deoarece Codul Civil reglementeaza cele mai importante aspecte de viata publica si poate ajuta la rezolvarea unor probleme ce pot avea repercursiuni complexe in viata ta personala. De exemplu, potrivit Codului Civil, in cazul unui proces civil, fiecare parte trebuie sa inteleaga ce prevederi legale pot fi invocate pentru a-si sustine drepturile. Mai mult decat atat, in unele situatii potrivit Codului Civil, consumatorii au drepturi speciale si drepturi interesante pe care nu le-am fi stiut in absenta acestui cod.

Ce prevederi trebuie sa cunosti in cazul unui proces civil?
In cazul unui proces civil, exista mai multe prevederi pe care trebuie sa le cunosti. Acestea sunt:

 1. Prevederile despre contracte
  Codul Civil include prevederi despre contracte, inclusiv despre prelungirea si terminarea contractelor, precum si despre modul in care acestea pot fi modificate sau anulate. Acestea sunt esentiale pentru orice proces civil.

 2. Prevederile legate de proprietatea imobiliara
  Legea prevede mai multe prevederi legate de proprietatea imobiliara, cum ar fi: drepturi de proprietate, proprietatea familiei, preluarea proprietatii, prevederi privind valoarea proprietatii si obligatii privind proprietatea. Potrivit acestor prevederi, proprietatea imobiliara este un drept cetatenilor si cu ajutorul acestor prevederi poti sa-ti aperi drepturile la proprietate in cazul unui proces civil.

 3. Prevederile legate de diferite situatii speciale
  Codul Civil prevede mai multe prevederi legate de situatii speciale, cum ar fi: organizarea asociatiilor, drepturile minoritatilor si alte prevederi legate de bunurile ce apartin unei persoane juridice. Aceste prevederi sunt utilizate in cazul proceselor civile, in special in cazul cauzelor de proprietate, deoarece ele reglementeaza raporturile dintre proprietar si detinator.

 4. Prevederile ce reglementeaza despagubirile
  Codul Civil reglementeaza si obligatiile reciproce intre persoane fizice si juridice. Acestea includ prevederi privind obiectul si natura despagubirilor. De asemenea, include reguli privind intinderea si terminarea ra-porturilor juridice intre parti. Aceste prevederi sunt foarte importante in cazul proceselor civile in materie drepturi.

 5. Prevederile privind legea aplicabila
  Codul Civil ofera o reglementare clara a legii aplicabile in cazul proceselor civile. Aceste prevederi stabilesc daca un contract sau un act juridic sunt valabile sau nu. De asemenea, reglementeaza si daca in cazul unui proces civil este aplicabila legea statului sau legea internationala.

 6. Prevederile privind sanctiunile
  Codul Civil include prevederi privind sanctiunile in cadrul unui proces civil. Aceste prevederi stabilesc ce raport de obligativitate este creat intre parti si se refera la masurile ce pot fi luate pentru a face fata situatiei.

 7. Prevederile privind resursele de executare
  Resursele de executare sunt fondurile pe care le pot lua partile dintr-o cauza ca garantie pentru a-si recupera platile. Codul Civil include prevederi privind tipurile de resurse ce pot fi investigate si luate in considerare in cazul unui proces civil.

 8. Prevederile privind tertele parti
  O terta parte este persoana care nu este implicata direct in cauza, dar poate fi afectata de hotararile judecatoresti. Codul Civil include prevederi privind modul in care o terta parte poate fi implicata in cauza si ce consideratii trebuie luata in considerare.

 9. Prevederile privind obligatiile specifice
  Codul Civil reglementeaza si obligatiile pe care unii agenti trebuie sa le indeplineasca in cadrul unui proces civil. Acestea includ notarii si persoanele ce lucreaza in cadrul procesului.

 10. Prevederile privind recursul
  Recursul reprezinta mijlocul prin care se ataca o hotarare judecatoreasca. Codul Civil include prevederi privind modul in care poate fi depus un recurs si ce circumstante se iau in considerare in cazul acestuia.

Codul Civil constituie unul dintre cele mai importante documente legale si reglementeaza unele dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre. Este necesar sa intelegem bine prevederile sale privind situatii speciale, contracte, drepturile de proprietate, resursele de executare, tertele parti, obligatiile specifice si recursul. Aceste prevederi sunt esentiale in cazul proceselor civile si cunosterea lor ne poate ajuta sa ne aparam drepturile si sa ne exercitam drepturile legale la momentul necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here