Intr-un proces de divorț poate fi adesea dificil și complicat pentru cei implicați. Primul pas elegant pentru a aborda obținerea unui divort este acela de a întreprinde o anchetă psihosocială. Această anchetă evaluează relația soțului și soției și a copiilor, necesitățile lor și impactul divorțului asupra acestora. In aceasta lucrare ne vom concentra pe despre ce este ancheta psihosocială, când se realizează și ședința și care sunt implicațiile sale.
Ce este ancheta psihosociala?
Ancheta psihosocială este un instrument al judecătorului pentru a face ca orice decizie pe care el o ia în cadrul procesului de divorț să fie bazată pe o înțelegere clară a nevoilor tuturor persoanelor implicate. În general, acest instrument evaluează relația dintre soț și soție și a copiilor și necesitățile acestora, cât și rezultatele și efectele divortului asupra lor. Ancheta poate include ședințe, analize ale circumstanțelor, interviuri și alte instrumente de evaluare și testare cu impact ridicat pe diferite aspecte ale relației dintre membrii familiei. Uneori, raportul sau interpretarea expertului pot fi folosite în cazul unor litigii legate de copii pentru ca judecătorul să poată lua cea mai bună decizie.
Cand se realizează ancheta psihosocială?
Ancheta psihosocială este generalizată și, de obicei, adresată unor situații în care părinții caută să obțină împărțirea custodiei, sau au hotărât împărțirea custodiei și caută o modalitate de a o face echitabil. Această anchetă are caracter de lege și poate fi recomandată și în cazuri în care membrii familiei divorțează în mod amiabil și hotărâsc împărțirea custodiei pentru a se asigura că este în interesul public al copilului.
Cine se face responsabil cu ancheta psihosocială?
Specialiștii în anchete psihosociale sunt generaliști sau psihologi certificați, cu practică experiențială în tipurile de evaluare psihosociale și în evaluarea componentelor socio-emotionale ale divorțului și în dezvoltarea planurilor de custodie. Acestea sunt adesea persoane înzestrate cu acreditări, licențe speciale sau profesionale specializate, incluzând specialiști în terapie de familie sau în psihoterapie de familie. Există, de asemenea, organizații specializate care oferă servicii de anchetă psihosocială în cadrul procesului de divorț.
Ce informații se colectează în cadrul anchetei psihosociale?
Ancheta psihosocială poate începe prin a-i intervieva pe ambele părți ale divorțului și a se documenta asupra circumstanțelor din jurul divorțului si relațiilor anterioare. Acest lucru ar putea include considerarea educației, istoriei ocupaționale, stării financiare, calității relațiilor parental-copil, extinderii relațiilor extraconjugale, relațiilor conflictuale anterioare și chiar a lor.
In plus, evaluatorul sau anchetatorul poate efectua și alte teste și instrumente de evaluare. Aceste teste îi permit evaluatorului să obțină o imagine mai clară a stării și a echilibrului relațiilor în cadrul familiei din care provin persoanele implicate în procesul de divorț. Aceste teste sunt adesea folosite de evaluatori pentru a se asigura că nici una din persoanele implicate în procesul de divorț nu se confruntă cu alte probleme de sănătate mentală, cum ar fi depresia, anxietatea sau abuzul de substanțe, care să afecteze relația.
Ce informații se raportează în cadrul anchetei psihosociale?
Raportul final al anchetei psihosociale ar trebui să includă informații despre comportamentul anteriol și actual al copilului șiparentajul acestuia, gradul de cooperare între părinți în legătură cu custodia copilului și nevoile sale, precum și evaluarea impactului divorțului asupra acestora. Raportul poate servi drept bază pentru soluționarea diverselor dispute care pot apărea înainte de divorț sau poate fi utilizat de judecător pentru a lua decizii adecvate în privința custodiei copiilor sau a partajării bunurilor. Raportul poate de asemenea include informații despre orice alte situatii care ar putea afecta circumstanțele sau potentialul oricărei persoane implicate în divorț.