Codul civil consacră regimul juridic al mostenirii si, de asemenea, consolideaza drepturile si obligatiile mostenitorilor care au acces la patrimoniul mostenitor. Conform articolului 264 din Codul civil, „Daca persoanele in drept sau care ar avea dreptul sa mosteneasca, se gasesc in afara hotarelor Romaniei, mostenirea va fi trecuta in proprietate persoanelor intrate in posesia ei”.

Acest articol prevede ca mostenirea se transmite in mod direct celor care sunt prezenti in Romania si care au devenit posesorii legali ai patrimoniului decedatului. Articolul 263 din Codul Civil este aproximativ aceeasi prin prisma continutului si se refera la transmiterea mostenirii persoanelor absente, care isi are odihnitoare intre hotarele Romaniei.

Înţelegerea legală a articolului 264 din Codul Civil

Legaturile intre articolul 264 din Codul civil si articolul 263, esenta lor si sensul lor trebuie sa fie limpede pentru o intelegere corecta. Aceste articole se refera la aplicarea regimului juridic al Romaniei in ceea ce priveste mostenirea de catre persoanele care se gasesc in afara hotarelor Romaniei si patrimoniul decedatului.

Acordarea acestor articole trebuie sa tina cont si de statutul persoanelor in cauza referitor la legea sau cetatenia care le-a impus momentul mostenirii sau al transmitarii patrimoniului. Intr-o maniera generala, se poate intelege ca articolul 264 din Codul Civil stabileste ca persoanele care traiesc in afara hotarelor Romaniei nu pot prelua patrimoniul decedatului, ci doar persoanele care se afla fizic in Romania.

Reguli legale ce trebuie luate in considerare in cazul articolului 264 din Codul Civil

Regula intalnita in prevederile articolului 264 si a articolului 263 este aceea ca patrimoniul decedatului poate fi mostenit doar de persoanele din Romania si doar daca aceasta persoana a dobandit deja in mod legal si legal proprietatea.

De asemenea, este necesar sa se evidentieze faptul ca orice persoana internationala prezenta in Romania poate prelua mostenirea, indiferent daca este in princiupiu legata de patrimoniul decedatului.Mostenirea fizica a patrimoniului trebuie sa se realizeze in termen de un an de la moartea decedatului, cu exceptia cazului in care exista consimtamantul unui judecator.

In plus, mostenitorii nu pot inceta sa-si exersece dreptul de a denunta mostenirea, asa cum este prevazut de articolele 269-271 din Codul Civil; persoanele absente de pe teritoriul Romaniei nu pot solicita mostenirea si nu pot sa refuze acceptarea starii fizice a patrimoniului.

Doctrina care sta la baza articolului 264 din Codul Civil

Doctrina prevazuta in articolul 264 din Codul Civil se refera direct la drepturile ce revin celor care mostenesc legal si in termen anumit si la situatia persoanelor prezente in Romania si care pot prelua patrimoniul decedatului. Acest articol mentioneaza de asemenea faptul ca, daca se constata ca persoanele in drept sau care ar avea dreptul sa mosteneasca, se gasesc in afara hotarelor Romaniei, mostenirea legala va fi trecuta in proprietatea persoanei care se afla pe teritoriul Romaniei.

Orice persoana fizica precum si orice persoana juridica poate mosteni in Romania, indiferent de cetatenia sa, doar daca aceasta persoana se afla si poate prelua direct patrimoniul decedatului. Intelegerea esentiala a acestui articol consta in faptul ca persoana absenta sau cea prezenta in Romania, dar care nu poate prelua in mod legal si direct patrimonul decedatului, nu poate mosteni in Romania.

De asemenea, articolul 264 din Codul Civil se refera la transmiterea patrimoniului catre persoana aflata in Romania precum si la termenul limita in care mostenirea se poate efectua, respectiv un an de la decesul decedatului, cu exceptia cazului in care exista consimtamantul unui judecator.

Articolul 264 din Codul Civil consacră regimul juridic al mostenirii in Romania si, de asemenea, consolideaza drepturile si obligatiile persoanelor din Romania care au acces la patrimoniul decedatului. Acest articol prevazut de lege ofera informatii esentiale despre transmiterea patrimoniului si termenul limita, precum si despre persoana care poate prelua, legal si in mod direct, patrimoniul decedatului.

Prin intermediul acestui articol, se subliniaza faptul ca, in conditiile in care persoanele in drept sau care ar avea dreptul sa mosteneasca se gasesc in afara hotarelor Romaniei, mostenirea legala trebuie sa fie transmisa persoanelor din Romania. Astfel, articolul 264 din Codul Civil consacră regimul juridic al mostenirii in Romania, consolideaza drepturile si obligatiile mostenitorilor si ofera informatii esentiale referitoare la situatia persoanelor prezente in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here