Successiunea este un proces care implica mostenirea bunurilor si a datoriilor de la o persoana la alta. De obicei, are loc dupa moartea persoanei care a avut proprietatea sau datoria, cunoscuta sub numele de mostenitor. Procesul prejudiciului se poate dovedi a fi unul complicat si presupune costuri multiple, in functie de bunurile si situatia cu care se confrunta cei implicati. In aceasta scriere, vom explora si vom discuta despre diversele costuri implicate in procesul de succesiune.

Care sunt costurile implicate in procesul de succesiune?

Processul de mostenire dintr-o persoana la alta poate fi, din nefericire, suficient de costisitor. Desi depinde adesea de fiecare situatie in parte, exista costuri comune pe care de obicei trebuie sa le acopere cei implicati. Iata cateva dintre costurile implicate in procesul de succesiune:

 1. Onorariu avocatului. Un avocat dedicat mostenitorilor poate ajuta in numeroase moduri in timpul procesului de mostenire, iar tarifele acestor avocati pot varia foarte mult, in functie de zona in care locuiti. Cele mai frecvente tarife sunt in intervalul de 40-200 USD pe ora.

 2. Taxele de martor. Daca mostenirea implica contestari, un martor ar putea fi chemat in instanta, in scopul prezentarii informatiilor folositoare despre situatia mostenitorilor. Tarifele prezentate de maritoni pot fi destul de mari, cu cat un martor este mai calificat.

 3. Taxe funeral. Hiata poate fi o experienta costisitoare si presupune costuri suplimentare pentru construirea mormantului si aranjarea ceremoniei funerare. In functie de locul unde locuiti, aceste costuri pot ajunge la peste 2000 de dolari.

 4. Taxe de selectare. Succesiunea poate deveni si mai costisitoare daca mostenirea include unele investitii pentru care este necesar sa fie platite tranzactii sau taxe de selectare. Aceste taxe pot fi destul de mari si pot ajunge pana la 0,8%.

5.Impozite. In functie de locul in care locuiti, s-ar putea sa realizati ca trebuie sa platiti impozite pe bunuri si pe investitii, mai ales daca valoarea acestora este mare.

Cum poti reducing costul succesiunii?

Reducerea costurilor netede asociate succesiunii depinde adesea de situatia monetara a persoanei care face mostenirea si a persoanelor care mostenesc. In cele ce urmeaza, prezentam cateva tactici de reducere a costurilor de succesiune:

 1. Angajati unavocat dedicat mostenitorilor. Avocatii cu experienta in materie de succesiune pot reduce presiunea asociata acestui proces, fiindca acestia pot oferi sfaturi vitale in legatura cu legile din acelasi domeniu.

 2. Alege-ti cu grija forma mostenitorilor. Poti opta pentru inghetare activelor, transferarea catre mai multe persoane a unui volum egal de bunuri si abilitatea de a asigura o structura de zestre.

 3. Cumpara asigurare de viata. Daca mostenirea include investitii, cumpara asigurare de viata. Acest lucru va reduce sau poate chiar elimina costurile de succesiune, deoarece acestea vor fi deja platite, acum.

4.Gandeste-te la cedari lant. Pot fi folosite si cedari lant, mai ales daca activele sunt destul de mari. Principiul acestui transfer consta in cedarea bunurilor catre mostenitori pe masura ce mostenitorul continua sa faca mostenirea si sa preia proprietatea.

 1. Pre-planificati. Pre-planificarea implica stabilirea unei liste detaliate cu bunurile care fac parte din mostenire, alaturi de informatii clare privind mostenitorii si marile tranzactii legale. Acest lucru poate ajuta la reducerea costurilor asociate procesului de mostenire.

 2. Verifica facilitatile fiscale. In unele părți ale lumii, există facilități fiscale care permit persoanelor mostenitoare sa beneficieze de anumite reduceri.

 3. Planifica cu mai mult timp inainte. Dupa ce persoana care face mostenirea incepe sa devina mai in varsta, la vizitele medicale sau la alte interventii medicale, trebuie luat in considerare cu mai mult timp inainte, pentru a reduce costurile legate de tratament si transport.

Prescurtarea procesului de succesiune

In plus fata de importantele costuri legate de succesiune, procesul suptelui poate fi pe cat posibil destul de complicat si confuz. Din fericire, exista cateva modalitati prin care procesul de mostenire poate fi intarit, iar timpul de desfasurare in care se completeaza presupune mai putin. Iata cateva sfaturi folositoare pentru prespurtarea procesului de successiune:

1.Adaptati testamentul. Daca exista schimbari in modul in care vrei sa faci mostenirea, detaliile de referinta trebuie trecute inaite in testamentul tau juridic.

2.Verifica constantile cu scopul de a gasi mostenitorii. Pentru a reduce costurile legate de mostenire, varianta cea mai buna este sa incerci sa gasesti mostenitorii de buna voie.

 1. Includeti un termen limita. Fiecare mostenire presupune un timp de cataraare a activelor si de alocare a mostenirii é normala. Dar, includerea unui termen limita in testamentul suprem poate ajuta pe cei implicati sa se orienteze si sa se puna de acord asupra datei in care sa se finalizeze procedurile.

4.Depune actele la camera notarilor. Daca observati ca situatia se complica si exista inca motivate de contestatie, cea mai buna solutie este depunerea actelor la o camera a notarilor.

5.Ia in considerare asistenta judiciara. Acest lucru poate scuti pe cei implicati de marile costuri financiare asociate procesului de mostenire furationala.

6.Planificati un congres al mostenitorilor. Poti sa stai de vorba cu mostenitorii si sa facilitatezi intalniri cu acestia pentru a decide de comun acord asupra modalitatii in care bunurile vor fi impartite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here