Ancheta psihosocială se concentrează asupra modului în care stilul și mediul de viață influențează bunăstarea unei persoane. Acestea sunt efectuate de un profesionist din domeniul sănătății mentale și sunt de obicei finalizate cu scopul de a evalua starea unei persoane și de a oferi o înțelegere a cauzelor și consecințelor nevoilor și îngrijirii.
Unii experți folosesc întrebări pentru a afla mai mult despre persoana evaluată înainte de a oferi un plan de tratament. Aceste întrebări pot include contribuția persoanei la situația existentă, cum abordează aceasta problemele,oferindu-i terapeutului idei despre factorii care pot fi implicați în probleme.
Ancheta psihosocială constituie adesea etapa esențială de pregătire pentru tratamentul în vederea ameliorării stării unei persoane și poate oferi o imagine clară despre motivele și circumstanțele care contribuie la anumite comportamente sau stări emotionale.
Definirea Anchetei Psihosociale
Ancheta psihosocială se referă la procedura de evaluare la care apelau experții din domeniul sănătății mentale pentru a afla mai multe despre starea și contextul persoanei. Ancheta se concentrează asupra modului diferit în care relațiile, mediul sau stilul de viață, pot avea un impact asupra bunăstării unei persoane. Aici, se examinează elementele care contribuie la nevoile oamenilor și semnele anterioare ale stărilor lor mentale.
Scopul Anchetei Psihosociale
Primul scop al anchetei psihosociale este evaluarea modului în care persoana reacționează la schimbările din mediul său și explora modul în care contextul influențează performanțele și atitudinile. De asemenea, poate fi folosit pentru a afla mai multe informații despre nevoile personale, cum ar fi nevoile sociale, emoționale și fizice.
Cealaltă direcție cu scopul anchetei psihosociale este de a identifica anumite moduri în care persoana poate beneficia de îngrijiri și tratament. Aceasta poate viza intervenția medica, terapia sau suportul psihologic, dar și interacțiunile sociale. Acest lucru permite hoperapuitului de a oferi tratamentul adecvat și îngrijirea necesară pentru orice afectiune.
Instrumentele folosite in Anchete Psihosociale
Instrumentele folosite in Anchetele Psihosociale cuprind:
● Intrebari de evaluare: Acestea sunt realizate de către clinician pentru a evidenția problemele de comportament și adesea cuprind un set de întrebări relevante pentru cercetare.
● Raționarea liniară: Acest instrument este utilizat pentru a răspunde unei întrebări în vederea clarificării situației. Când se utilizează această procedură, se utilizează de obicei sunetul raționamentului și prelucrarea logică a informațiilor pentru a oferi răspunsuri clare și precise și pentru a economisi timpul.
● Questionare: Acestea sunt folosite pentru a evalua starea generală a pacientului și pentru a identifica orice probleme de comportament sau emoționale. Aceste chestionare vizează comportamentul și starea socială și emoțională a unei persoane.
● Observarea: Acest instrument este utilizat pentru a observa și identifica comportamentul unei persoane prin observarea acesteia în locația și contextul specific.
● Monitorizarea și înregistrarea: Acestea sunt folosite pentru a înregistra și a urmări medicația și aspectele relevante ale tratamentului sau ale îngrijirii.
Când se efectuează o Anchetă Psihosocială?
Unii experți folosesc anchete psihosociale pentru a evalua starea unei persoane înainte de a oferi un plan de tratament. Aceste anchete pot fi efectuate în timpul unei evaluări initiale, cum ar fi consultanța psihiatrică sau consilierea clinica, ce are ca scop identificarea cauzelor care se ascund în spatele unor eventuale perturbări emoționale sau comportamentale și determinarea unei metode adecvate tratamentului.
De obicei, ar trebui efectue mai multe sesiuni de anchetă psihosocială pentru a măsura gradul de schimbare a persoanei datorită tratamentului, îngrijirii și terapiei. Aceste evaluări periodice pot fi efectuate la fiecare 3-6 luni pentru a ajuta specialistul să își formeze o imagine asupra evoluției stării persoanei.
De asemenea, Anchetele Psihosociale pot fi utilizate și pentru a filtra persoanele vulnerabile, care au nevoie de îngrijire suplimentară. Ele pot ajuta la identificarea potențialelor complicații și afectiuni care necesită îngrijiri suplimentare.