Garanția bancară este o formă de asigurare a unor cheltuieli, mărimea garanției fiind stabilită în lei sau în valută. Simplu spus, banca oferă asigurare de plata, dacă unul din părțile implicate în un anumit contract nu-și poate onora obligațiile financiare față de partea cealaltă. Această garanție bancară asigură acordarea de compensații financiare va oferi protecție pentru creditorii în cazul în care un debitor nu-și poate onora obligațiile contractuale și se poate aplica în mai multe cazuri.
În primul rând, garanția bancară poate fi utilizată pentru a asigura clienții de bancă de fondurile pe care le plasează în conturile lor. Cu alte cuvinte, garantarea bancii vă poate acorda garanții suplimentare asupra fondurilor voastre bancare.
De asemenea, garantia bancara este o forma de asigurare a societatilor in eventualitatea in care o persoana sau o companie nu isi poate onora obligatiile contractate. Banii garantati de banca acopera cheltuielile suplimentare sau pierderile potentiale in cazul in care itemii contractati nu pot fi livrati sau serviciile nu pot fi prestate in conditiile promise.
Cum se obține o garanție bancară?
In primul rand, ar fi bine sa va asigurati ca aveti toate informatiile necesare despre contractul ce urmeaza sa fie garantat de banca. Cea mai importanta informatie este scopul pe care clientul doreste sa il obtina prin aplicarea pentru obtinerea garantiei bancare. Deoarece este o asigurare, este esential sa se aiba un foarte bun inteles despre situatia in care se doreste utilizarea acesteia.
In al doilea rand, cei care doresc sa obtina aceste garantii trebuie sa faca o cerere la banca lor. Dupa ce cerintele au fost discutate si inteleasa bine, banca va face un raport privind necesarul si posibilitatea acordari garantiei.
Daca banca este de acord cu cererea, va exista un contract care va cuprinde conditiile garantiei pe care urmeaza sa le semneze ambele parti. Acest contract va cuprinde in principal informatii privind termenii si conditiile garantiei si, de asemenea, miza garantata care va fi platita in cazul in care obligatiile contractuale nu sunt onorate.
Dupa ce au fost semnate toate documentele, banca solicita clientilor sa faca o mențiune speciala, prin care acestia se angajeaza sa onoreze plata și sa fie responsabili pentru orice alte costuri suplimentare.
Principalele beneficii ale garanțiilor bancare:
Garanțiile bancare pot fi extrem de utile atât pentru creditori, cât și pentru debitori. Acestea oferă multiple avantaje:
- Pentru Creditori:
• Creditorii se vor asigura că riscurile financiare sunt reduse, în cazul în care debitorul nu-și poate onora obligațiile benevole.
• Acestei clase de asigurare financiara le oferă creditorilor siguranța ca plățile vor fi primite la timp și datoria în totalitate.
• Pot fi utilizate pentru a verifica integritatea și reputația debitorului.
• Dacă debitorul face față datoriei, atunci garantia poate fi folosită pentru a preveni mai multe cerințe de plată la adresa debitorului.
- Pentru Debitori:
• Debitorii se vor asigura că vor primi înapoi așa-numita miză, dacă vor îndeplini toate obligațiile contractuale.
• Acestea oferă posibilitatea de a obține mai ușor împrumuturi având o mai bună istorie a creditului.
• Ofertă ceva flexibilitate în ce privește obligațiile financiare și obligațiile cadrelor legale.
Motivele pentru care un creditor ar refuza sa acorde o garanție bancară
Există unele cazuri în care creditorul poate refuza acordarea unei garanții bancare din variate motive. Acestea sunt urmatoarele:
-
Garanția nu se potriveste tuturor clienților și creditorii preferă să se asigure că plățile și obligațiile anticipate vor fi îndeplinite.
-
Dacă există litigii în prezent înfășurate în jurul unui contract la care ambele părți sunt implicate.
-
Garanția poate genera costuri suplimentare pentru creditor, care ar putea să nu justifice cheltuielile suplimentare generate.
-
Dacă așteptările creditorului nu se încadrează în limitele iresponsabilității impuse prin regulile “Responsabilitatea Limitată a Garantului”.
De asemenea, în unele cazuri securitatea cerută, precum un depozit bancar sau o casa de asigurări, nu poate fi furnizată de către garant sau de către debitor.
Garanția bancară ar trebui luată în considerare atunci când există un contract, mai ales dacă este vorba despre un contract ce implică schimbul de bani sau lucruri de mare valoare. Această asigurare se dovedește de un real folos în situațiile în care creditorii și debitorii pot rămâne fără bani sau bunuri în urma nerespectării termenilor și condițiilor contractuale.