Furtul de identitate reprezintă o amenințare serioasă pentru oameni din lumea întreagă. Din păcate, această formă de criminalitate poate fi, uneori, dificil de detectat și de combătut. De aceea, atunci când vine vorba de protejarea identității personale, este esențial să recunoască semnele și să știe exact ce anume să facă pentru a se apăra de infractorii care poate încerca să abuzeze de informațiile personale.

Ce este furtul de identitate?

În primul rând, ar trebui să înțelegem ce presupune, exact, practic, furtul de identitate. Furtul de identitate se referă la utilizarea neautorizată a informațiilor dvs. personale, cum ar fi numele, numărul de asigurare socială, numărul de card de credit, adresa de email sau parole, de către cineva care intenționează să obțină avantaje financiare sau alte beneficii, în mod neautorizat.

Acest tip de fraudă poate fi efectuat prin multiple moduri. De exemplu, persoanele care fac furturi de identitate pot recurge la scrisori de phishing, în care o informație personală este cereută, sau pot accesa și tăia date din documente electronice și softuri.

Care sunt riscurile furtului de identitate?

Persoanele care suferă de furt de identitate se confruntă adesea cu consecințe financiare și de imagine serioase. Din punct de vedere monetar, victima furtului de identitate poate avea de suferit datorită cheltuielilor neautorizate din contul său sau din conturile asociate, cheltuielilor medicale neplătite sau a răspunderii pentru bunuri și șocuri cauzate de infractor.

De asemenea, în unele cazuri, o persoană poate fi și învinuită pentru activități care îi aparțin, în realitate, infractorului. O altă problemă gravă care poate rezulta din furtul de identitate este împiedicarea persoanelor în obținerea creditului, a obținerii locuri de muncă sau chiar a obținerii permisinilor de călătorie.

Cum putem preveni cu adevărat furtul de identitate?

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care îl puteți face pentru prevenirea furtului de identitate este să vă asigurați că informațiile dvs. personale sunt păstrate în siguranță și să fiți cu ochii pe orice indiciu de furt de identitate. Iată câteva dintre cele mai importante măsuri pentru protejarea identității personale:

• Practiciti date corecte și siguranta în navigarea pe Internet: Atunci când navigați pe web, asigurați-vă că verificați adresa website-ului înainte de a vă autentifica sau de a introduce informații personale, precum nume, adresa sau detalii bancare.

• Creazați parole puternice folosind combinații de litere, cifre și simboluri: Dacă întâmpinați dificultăți atunci când creați parole complexe și memorabile, luați în considerare folosirea unui gestionar de parole.

• Actualizați software-ul și sistemul dvs. de securitate: Instalați orice actualizări de software pe care le primiți și asigurați-vă că protecția antivirus și antimalware rămâne activă.

• Țineți un ochi pe conturile bancare: Monitorizați conturile bancare și cardurile de credit pentru a identifica tranzacții neautorizate sau posibile fraudă.

• NU utilizați același PIN pe mai multe carduri: Setați un PIN unic și diferit pentru fiecare card pe care îl dețin?ci.

• Nu faceți clic pe linkurile îndoielnice și nu descărcați fișierele: Evitați descărcarea și instalarea fișierelor și programele neautorizate. Dacă primeșteți e-mailuri și linkuri, asigurați-vă că sunt neafectate și că vin de la sursa reală, nu de la un impostor.

• Retineți că furtele de identitate online nu sunt singurele cazuri: În unele cazuri, scrisorile de phishing sunt trimise prin poștă pentru a captura date private, așa că asigurați-vă că sunteți vigilenți și că examinați toate e-mailurile primite pentru detectarea eventualelor cele.

• Pastrati actele si documentele importante la loc sigur: Asigurați-vă că documentele importante cum ar fi actele de proprietate, documentele de credit, actele de asigurare și certificatele de nastere și căsătorie sunt ținute la loc sigur.

• Utilizați un software pentru monitorizarea fraudei: Dacă aveți un cont de credit pentru monitorizarea fraudei, puteți fi informat imediat când există tranzacții inexplicabile pe conturi sau acte suspecte.

Furtul de identitate reprezintă o amenințare serioasă pentru oameni din lumea întreagă. Deja se văd efectele negative ale acestei infracțiuni și, prin urmare, este important să știm ce anume trebuie făcut pentru a ne proteja identitățile și conturile personale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here