Pensia alimentară pentru copii este o modalitate de a face sectorul social mai responsabil și mai accesibil. Aceasta vine în special în ajutorul copiilor care sunt în dificultate din cauza părinților lor divorțați. Pensia alimentară acordată copiilor oferă acelorași copii șansa unei vieți în plină dezvoltare, chiar și în condiții dezavantajoase.

Ce este pensia alimentară pentru copii?

Pensia alimentară pentru copii este un ajutor financiar oferit de parinţii divorțați copiilor lor. A fost conceput pentru a ajuta copiii cărora le lipsește unul dintre părinți, indiferent de cauzele divortului. Acesta menține copii și adolescenți în siguranță, protejați și pregătiți pentru viitor, asigurându-le accesul necesar la mijloacele de învățământ și medicale și într-o anumită măsură pentru asigurarea subzistenței lor.

Când și unde se oferă pensia alimentară pentru copii?

Pensia alimentară pentru copii este oferită de parinti atat de catre stat cat si de catre particulari. Observatorii considera acest program ca fiind un element cheie in cadrul politicilor de sustinere a familiilor, in special pentru familiile cu unul dintre parinti lipsa. Statul le oferă asistența necesară pentru a se bucura de viața în același mod ca și cei care nu sunt într-o astfel de situație.

Cum se calculează pensia?

Pensia alimentară poate varia în funcție de partenerii legali și circumstanțele înconjurătoare. Pentru a determina cantitatea de pensie alimentară pe care o va plăti unul dintre parinti, influenţat de numărul de copii in cautiune, se iau in considerare factorii cum ar fi:

– Venitul net al parintilor;

– Vivienda parintilor;
– Arhitectura familiilor;
– Noțiunea de echitate;
– Necesitățile speciale ale copiilor.

De obicei, calculele sunt realizate de catre judecatorii care iau decizia în mod individual, ținând cont de cazurile și de debitul fiecărui părinte. Acest lucru se face prin încadrarea plăților într-un interval între 8 și 30 de goti pe mână de copil, în funcție de gradul de îndatorare al fiecărui creditor.

Ce se intamplă dacă unul dintre părinți nu achită pensia?

În cazul în care unul dintre părinți nu își plătește datoriile de pensie alimentară, există câteva măsuri pe care instituțiile statului și judecătorii le pot folosi pentru a-i constrânge pe parinți să-și îndeplinească obligațiile. Aceste acțiuni pot include:

– Într-o primă fază, unul dintre parinți poate fi sancționat prin suspendarea autorizației de conducere;
– Sechestrarea veniturilor sau a proprietăților;
– Închiderea conturilor bancare și netransferarea proprietăților;
– Neacordarea autorizațiilor de transfer de către autorități;
– Instituirea unor taxe pentru neplata pensiilor alimentare;
– Acordarea unui ordin de parolare a bunurilor.

De obicei, aceste măsuri se aplică numai dacă părintele care datorază sezonul scăzut intenționează să se abată de la obligațiile sale. Acestea sunt implementate pentru a-i împiedica pe părinți să-și facă nedreptate reciprocă, ceea ce poate avea repercusiuni negative asupra copiilor lor.

Amenda pentru neplata pensiei alimentare

Pe lângă acțiunea de aplicare a sancțiunilor menționate mai sus, în cazul încare unul dintre parinți refuză să plătească pensia alimentară, legea prevede impunerea unei amenzi suplimentare.
Cu toate acestea, aceasta nu este o soluție ideală în ceea ce privește obținerea unei pensii alimentare a copiilor, deoarece o astfel de măsură nu elimină la radacină problemele cu care copiii se pot confrunta in viitor.

Alte situații in care se poate acorda despăgubire

Pensia alimentară poate fi acordată și altor persoane, cum ar fi:

– Daruitorii deveniţi nevoiaşi;
– Mama unui copil nenascut;
– Copiii cu handicap;
– Copiii ale căror mame sau tați au fost victime ale violenței domestice sau ale altor forme de abuz.

În cazul tuturor acestor situații, trebuie luate în considerare măsurile suplimentare precum acordarea de asistență medicală și a altor cheltuieli, precum și stabilirea periodică a amounts.

Care sunt beneficiile oferite copiilor?

Pensia alimentară oferă oportunități copiilor de a învăța, devenind astfel mai independenți. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here