Consultarea reglementărilor și conducerea cu viteză adecvată este esențială atunci când circulați cu orice fel de transport. Cea mai bună cale de a evita problemele este să respectați întotdeauna regulile de circulație. Cu toate acestea, există ocazii când lucrurile nu merg exact așa cum prevedeți și foarte adesea, aceasta duce la aplicarea unei amenzi. În această scrisoare, ne vom uita mai departe la cum și unde puteți plăti o amendă de circulație.

Ce trebuie să știți înainte de a plăti o amendă de circulație?

Înainte de a merge mai departe, este important să înțelegeți ce este o amendă de circulație. O amendă de circulație este o sancțiune în bani impusă de poliție ori de către Biroul Local de Înregistrare la vedere pentru încălcarea legislației de circulație. De obicei, aceasta este destinată persoanelor care încălca regulile prevăzute prin legea privind circulația pe drumurile publice.

Apoi, este important să știți că există două tipuri principale de amenzi de circulație: restante și nerestante. Amenzi nerestante sunt sancțiuni pe care trebuie să le plătiți în decurs de 10 zile de la primire și care, dacă sunt neplătite, se vor converti în amenzi restante. Amenzi restante nu pot fi plătite până la a treia notificare de atenționare prealabilă și, dacă nu sunt plătite, se vor converti în creanțe pe care le veți rămâne datori Agenției de Recuperare Creanțe de pe drumurile publice.

Unde poți plăti amenzi de circulație?

Există diverse modalități prin care puteți plăti o amendă de circulație. Aflând mai întâi ce tip de amendă aveți, vă puteți începe călătoria către a o plăti.

Amenzi restante pot fi plătite prin parcarea autoturismului în zonele marcate și prin transfer bancar. Taxele pot fi efectuate direct sau asistate în funcție de zona în care v-ați aflat atunci când a fost aplicată amendă:

 • Direct: plătiți taxa la parcarea marcată și prin transfer bancar.

 • Asistat: plătiți taxa prin intermediul poliției și procuraturii.

În ceea ce privește amenzi nerestante, în general, acestea pot fi plătite prin intermediul serviciilor de plată online, prin transfer bancar, prin terminalele de plată automate sau chiar și prin SMS.

Aceste metode permit plata într-un mod simplu și convenabil prin diferite rețele și instituții bancare. Unele dintre ele sunt enumerate pe tot parcursul acestei scrisori:

 • Plata online: prin rețele de plată online precum E-Plata, O-Plata și MasterCard și Visa,

 • Transfer bancar: prin transfer bancar din contul personal sau prin intermediul unor instituții bancare precum Banca Transilvania și Raiffeisen

 • Terminalele de plată automate: sunt disponibile în zonele principale pentru a permite achitarea rapidă a sumelor tale.

 • Plata prin SMS: prin intermediul serviciilor SMS, taxa dvs. poate fi achitată rapid și convenabil.

Cum să plătești o amendă de circulație?

Odată ce ați identificat modul prin care veți efectua plata amenzii de circulație, urmează etapa următoare – efectuarea platii propriu-zise.

În cazul în care alegi plata prin SMS, vei primi instrucțiuni detaliate în interiorul SMS-ului pe care-l vei primi și următoarele informații:

 • Numele și adresa dvs.

 • Data și ora și infracțiunea pe care ați comis-o

 • Codul de plată

 • Suma de plată

 • Numărul contului bancar

 • Detalii privind metoda de plată

Pentru a efectua plata, urmați instrucțiunile din SMS și procedați exact cum este menționat, iar taxa de infracțiune va fi platită corect și cu promptitudine.

Dacă alegeți să plătiți prin transfer bancar, va trebui să urmați acești pași:

 • Accesați contul bancar și asigurați-vă că aveți fondurile de plată necesare în contul dvs.

 • Accesați pagina transfer bancar și introduceți numărul contului bancar și suma corespunzătoare.

-Apoi, veți primi un e-mail de confirmare cu detalii privind datele de plată și data de confirmare a plății.

-După primirea acestui e-mail, verificați contul pentru a vă asigura că taxa a fost transferată în mod corect și că este afișată în contul dvs.

 • În cele din urmă, conservați bonul de plată pentru a avea o evidență a acestui transfer și asigurați-vă că taxa a fost încasată de instituția care vă impune sancțiunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here