Când se întâmplă moartea unei persoane, există un mod legal și tradițional prin care activele sale trec la următorii. Acest sistem de transmisie a bunurilor se numeste succesiune și persoanele care primesc drepturile asupra activelor numite mostenitori.

Există o mare varietate de mostenitori, precum și diverși tipuri de drepturi ale acestora. Acest articol va oferi o scurtă introducere în cine sunt mostenitorii, ce fel de drepturi pot avea și în ce circumstanțe și la ce ei pot avea drepturi.

Ce sunt mostenitorii?

Mostenitorii pot fi oricine dintre rudele sau prietenii persoanei decedate sau alte persoane ale căror drepturi legale pot fi stabilite pentru a mosteni. Există de asemenea persoanele care nu au nicio legătură cu decedatul, care sunt numite mostenitori stabilite prin lege sau mostenitori legali.

Mostenitorii nu sunt neapărat membri ai familiei și uneori ei pot fi entități juridice sau organisme. Acest lucru se poate întâmpla in cazul în care decedatul nu a stabilit în prealabil unele reguli clare înainte ca el/ea sa moară.

Ce drepturi au mostenitorii?

Mostenitorii pot avea drepturi legale și financiare în funcție de regulile stabilite de către persoana decedată. Aceste drepturi pot fi:

  1. Dreptul de a primi mostenirea. Acest drept are ca și obiect bunurile materiale, patrimoniul și activele decedatului.

  2. Dreptul de a administra patrimoniul decedatului. Acest drept implică vânzarea activului sau a puterii de a dispune bunurile pentru a le face disponibile pentru mostenitorii legali ai decedatului.

  3. Dreptul de a primi despăgubiri pentru activul decedatului. Acest drept se referă la dreptul de a primi despăgubiri pentru cheltuielile de funeralii sau alte costuri legale și/sau administrative necesare administrarea activului.

  4. Dreptul la succesiunea sau mostenirea. Majoritatea bunurilor materilale a decedatului, precum și activele sale financiare, vor trece la mostenitorii legali la moartea acestuia.

  5. Dreptul de a contesta regulile de mostenire. Acest drept se referă la dreptul mostenitorilor legali de a contesta în instanță regulile de mostenire ale decedatului.

Ce circumstanțe pot conferi mostenitorilor drepturi?

Există mai multe circumstanțe în care mostenitorii pot obține drepturi legale și financiare:

  1. Testament. În testamentul decesatului sunt definite drepturile mostenitorilor și activelor pe care le primesc.

  2. Legile succesorale. Legile succesorale se referă la reguli și proceduri privind transmiterea activelor moștenitorilor și administrarea acestora.

  3. Regulile de divizare a mostenirii. Acestea se referă la regulile de divizare a activelor decedatului între mostenitori.

  4. Acordul juridic Sau ca urmare a unui contract legal, mostenitorii pot obține drepturi legale și financiare în situatiile în care activele se vor transmite spre mostenire.

  5. Situații speciale. Aceste circumstanțe debutează de obicei din consimțite între o parte și o persoană aflata în vârsta sau bolnavă.

În concluzie, mostenitorii pot fi membrii familiei decedatului sau alte persoane (sau entitati) legate sau nu de decedat și se pot bucura de meritele transmise de acesta. Drepturile mostenitorilor sunt stabilite de către decedat, legile succesorale și acordurile juridice. Aceste drepturi pot include dreptul de a primi activele și patrimoniul decedatului, dreptul de a administra aceste active și în final de a primi despăgubire pentru cheltuielile de funeralii sau alte costuri legale care apar. De asemenea, mostenitorii pot contesta unele legislații sau regulile stabilite de către persoana decedată prin instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here