În secolul 21, relațiile între oameni au evoluat și se schimbă într-un ritm rapid, mulți oameni trăind cu partenerii lor fără a recurge la căsătorie. Deși unii parteneri aleg să trăiască împreună în același apartament sau casă, ei nu sunt considerați juridic căsătoriți, fiind adesea denumite concubini. Acest termen este folosit pentru a descrie orice tip de relație extramaritală sau nonmaritală. 

Pe scurt, un cuplu concubin nu are aceleași drepturi și obligații ca unul căsătorit, dar acesta poate fi recunoscut ca legal în unele țări. Prin urmare, trebuie să înțelegeți ce înseamnă concubinajul în Codul Civil și ce drepturi și obligații au concubinii în relația lor legală.

Ce este concubinajul în codul civil?

Concubinajul este acea relație nonmaritală sau extramaritală în care cuplul doar trăiește împreună. Cuplul dintr-o relație de concubinaj nu este considerat legal căsătorit, ceea ce înseamnă că nu poartă aceleași responsabilități și drepturi. De asemenea, tratamentul legal și procedurile privind bunurile și drepturile lor nu sunt aceleași ca în cazul căsătoriei și sunt, de obicei, influențate de legea fiecărei țări.

Legea privind concubinajul este diferită în coduri civile. Unele țări, cum ar fi Canada, Columbia și Germania, oferă concubinilor unele drepturi și responsabilități similare familiilor căsătorite, inclusiv proprietate și obligații de asistență medicală. În Uniunea Europeană, se acceptă o relație de concubinaj dacă unul dintre parteneri, care locuiește pe teritoriul UE, trebuie să aibă un certificat de concubinaj. Certificatul este oferit de obicei de către autoritățile locale și oferă drepturi și responsabilități echivalente cu familiile căsătorite.

Alte țări, cum ar fi Statele Unite, nu oferă drepturi similare cu căsătoria pentru concubinii lor. Aceste țări nu oferă procurarea bunurilor comune, recunoașterea relației sau obligațiile legale asociate și familiarilor căsătorite. Cu toate acestea, în unele țări aceste relații sunt legale, iar concubinii pot fi protejați de Codul Civil și pot transfera drepturi de proprietate sau obligații de asistență medicală.

Drepturi și obligații ale concubinilor în relația lor legală

Înainte de a începe orice relație, este important să știi ce drepturi și obligații poate avea concubinul în relația lor legală. Una dintre drepturile principale ale concubinilor este de a fi protejați de Codul Civil. Acest lucru înseamnă că relația lor este recunoscută ca legală, ceea ce le oferă posibilitatea de a căuta protecție judiciară sau a lua în considerare dispute private.

De asemenea, concubinii pot beneficia de anumite drepturi care se aplică familiilor căsătorite, cum ar fi drepturile de proprietate deținute împreună. Această proprietate poate fi orice bunuri accumulate în timpul relației și poate include case, mașini sau active financiare detinute de ambele părți. Cuplul concubin nu poate, însă, tranzacționa acte, proprietăți sau bunuri în numele cumnatului sau trebuie să urmeze același proces ca familiile căsătorite.

În plus, cuplurile de concubini poate avea drepturi de asistență medicală și drepturi viagere, ceea ce înseamnă ca concubinii au dreptul de a lua decizii asupra tratamentului medical sau îngrijirii celor pe care îi iubesc. Acestea sunt drepturi și obligații similare cu cele pe care le au soții într-o relație căsătorită.

În același timp, concubinii trebuie să își asume o serie de responsabilități și obligații pentru a putea fi protejați în fața Codului Civil. Acestea includ, de asemenea:

• Încheierea unei convenții scrise care să promoveze respectarea drepturilor și responsabilităților reciproce.
• În cazul în care unul dintre parteneri nu își poate împlini datoria, partenerul încă mai poate cere compensația în fața instanței de judecată.
• Obligația de a respecta în orice moment drepturile celuilalt partener și de a-i trata cu respect.
• Oricare dintre parteneri poate să se retragă din relație în orice moment cu condiția respectării drepturilor și obligațiilor reciproce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here