Adopția unui copil este o decizie importantă și se poate dovedi a fi o experiență extrem de gratificatoare și împlinitoare pentru noua familie. Deși procesul este costisitor, iar termenele pot varia, este important să știți ce trebuie să faceți pentru a obține un copil. Această guide vă va oferi informațiile de care aveți nevoie și vă va ghida prin procesul de adopție.

Ce este adopția?

Adopția este un proces juridic prin care un copil devine, legal, membru al familiei adoptive, iar drepturile părinților naturali sunt terminate. Când cumpărătorii devin părinții adoptivi, le acordă tuturor drepturile și responsabilitățile unui părinte natural.

Deși adopția poate fi costisitoare, planificarea financiară a adoptării în timp poate ajuta la minimizarea cheltuielilor.

Cum funcționează adopția și cât durează?

Adopția funcționează în mod diferit în fiecare stat și există diferite reglementări și proceduri. De exemplu, unii copii pot fi adoptați mai rapid decât alții, în funcție de modul în care aceștia sunt plasați cu o familie adoptivă.

Durata procesului de adopție poate varia considerabil în funcție de starea în care locuiți, de faptul dacă doriți să adoptați dintr-un stat sau să adoptați internațional, precum și de alte factori. În general, adopția unui copil dintr-o agenție poate dura 1-2 ani.

În plus, înainte de a adopta un copil, aveți nevoie de mai mulți pași, putându-se împărți în trei etape:

1. Pre-Adoptie

În primul rând, va trebui să decideți dacă adopția este opțiunea potrivită pentru familia dvs. și să luați decizia finală privind alegerea agenției și a copilului cu care doriți să mergeți mai departe. Acest proces de pre-adopție poate dura aproximativ 6 luni.

În acest interval, veți trebui să:

 • Alegeți o agenție sau un serviciu sau un parteneriat de adopție;

 • Participați la seminariile și sesiunile educaționale;

 • Prezentați un dosar de adoptie;

 • Completați și clarificați toate cerințele legale necesare,

2. Procesul de adopție

După ce v-ați determinat dorința de a adopta și ați făcut pașii corecți, ar putea să apară copilul pe care îl căutați. Procedura de prindere a copilului poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de agenția selectată și de gradul de maturitate a copilului.

Pentru a adopta un copil, agenția trebuie să valideze că acești îndeplinesc un set de criterii legale:

 • Aprobarea procedurii de adopție și a documentației;
 • Aprobarea verificărilor de referință și a verificărilor de fundal;
 • Aprobarea unei evaluări medicale a cuplului ce adopta;
 • Selecția cuplului de adopție;
 • Interviu cu potențialii părinți;
 • Vizita casa;

În plus, veți fi încurajați să organizați o vizită la copil pentru a evalua mai bine relația dumneavoastră și potențialul unei potriviri.

3. Post-adopție

După ce s-au obținut toate aprobările, veți fi chemati la judecăția de familie, unde vor fi finalizate toate procedurile de adopție.

În această fază, veți trebui să pregătiți mai multe documente de adopție:

 • Dosarul de adoptie;
 • Certificatele de naștere;
 • Documentația juridică;
 • Aprobarea judecătorului pentru adoptarea copilului;
 • Documentele de călătorie;

În general, durează aproximativ 6 luni până când noul membru al familiei dvs. devine oficial membru al familiei dvs.

Odată ce procesul de adoptie a fost finalizat, veți primi un certificat de naștere al copilului adoptiv, recunoscându-vă drept părinți legali.

Adopția unui copil este un proces enorm care poate necesita mult timp și energie. Timpul și costurile pot varia în funcție de circumstanțe și condiții, însă procesul de adopție poate fi unul extrem de împlinitor. Dacă sunteți pregătiți să faceți angajamentul pentru toată viața, vă poate schimba întreaga viață.

După cum am menționat, este important să citiți cu atenție toate detaliile legale și documentația, iar un avocat specializat în adoptare poate fi un bun consilier. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here