În ultimii ani, tehnologia a schimbat radical modul în care trăim, muncim și ne cumpărăm lucrurile. De obicei, nu mai este nevoie să petreci ore complete în aglomerația în mișcare pentru a te ocupa de treburile administrative. Acum, mai multe dintre aceste sarcini pot fi rezolvate în confortul propriului cămin. 

Lucrurile nu sunt diferite când vine vorba de plata de datorii sau chiar a amenzilor. În Statele Unite, plata amenzilor online a crescut cu 243% în 2017 față de 2016, conform eTicketer. Și această tendință devine din ce în ce mai pronunțată și în România. Să vedem în detaliu cum poți plăti amenzi online în România.

1. Ce trebuie să știi înainte de a plăti o amendă online

Înainte de a plăti online o amendă există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi:

  1. Pentru a putea plăti o amendă online trebuie să ai în posesia ta documentul cu care ai primit amendă. Acest document se afla în posesia poliției.

  2. Pentru anumite tipuri de amenzi nu se poate folosi opțiunea de plată online. Spre exemplu, amenzi precum cele pentru nereguli rutiere stradale sau altele care presupun în general violarea Codului Rutier sau chiar excluderea vehiculului din circulație.

  3. Uneori, au loc modificările legislației în acest domeniu și, în consecință, poți fi nevoit să achiti amenda în mod tradițional, la ghiseul special, mai ales dacă este vorba de amenzi vechi.

Un alt lucru important deținut în vedere atunci când se plătește online o amendă este ca data la care se efectuează plata să fie în cadrul perioadei de plată indicată pe document. Alte considerente importante sunt informațiile existente într-un document oficial, precum: codul de identificare al amenzii, suma de plată, perioada de plată.

2. Despre căutarea documentelor de plată

Un lucru important de știut este că documentele de plată (spre exemplu pentru amenzi, taxe datorate bugetului local, taxe auto etc) pot fi găsite pe site-ul ghiseul.ro. Funcția de căutare a acestor documente pe site-ul indicat este foarte ușor de utilizat și, în general, nu presupune un anumit tip de abonament care ar fi necesar pentru a face acest lucru.

3. Cum poți plăti online amenzile în România

Spre deosebire de Statele Unite, unde se poate plăti online aproape orice, în România, încă există o mulțime de ingerințe atunci când vine vorba de plata online a amenzilor. În prezent, există câteva metode foarte la-ndemână prin care puteți plăti o amendă. Iată câteva opțiuni foarte recomandate:

  1. Plată prin card bancar și portofelele electronice – este cea mai bună opțiune pentru cei care preferă plata online. În prezent, majoritatea cardurilor bancare sunt acceptate atunci când vine vorba de această opțiune. Totodată, sunt acceptate și portofelele electronice, cum ar fi PayPal sau Apple Pay.

  2. Plata prin SMS – această metodă este destul de frecvent utilizată în România pentru plata de amenzi. Pentru această metodă este nevoie să trimiți un SMS la un anumit număr și mesajul va conține codul de identificare a amenzii și suma de plată. Plata se face prin contul bancar al unității emitente.

  3. Plata cu numerar – în cazul în care nu dorești sau nu poți folosi alte metode de plată, această metodă este cea mai lesne de folosit. Plată se face la Ghiseele speciale autorizate unde se pot plăti amenzi în numerar.

4. Ce trebuie să păstrezi după ce ai plătit o amendă

După ce ai plătit o amendă, ar trebui să păstrezi documentul cu factura detaliată. Acest document este esențial pentru a confirma că plata a fost efectuată. De asemenea, poți să accesezi și informații despre stadiul platii, întotdeauna când ai nevoie de ele. De asemenea, informațiile referitoare la incidența care a stat la baza aplicării amendei și a platii sale vor fi utile în trimestrul viitor.

5. Ce trebuie să faci în cazul unei neplăți

Ca și în cazul oricărei sume de bani restante, în cazul unei neplăți a unei amenzi, vei suporta consecințele legale, precum:

• Un punct de penalizare pe certificatul de înregistrare a vehiculului;

• Poprire a unor bunuri;

• Proces judecatoresc împotriva ta;

• Dreptul de proprietate al bunurilor tale poate fi confiscat de autoritățile publice pentru a face față solicitărilor de plată.

Este important să știi că orice neplată a unei amenzi poate influența în mod negativ șansele de împrumut și poate include cauțiunea juridică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here