Divorț, în literatura legală a majorității țărilor, este definită ca un proces extrem de complicat și stresant, ritualizat de stat prin intermediul legii, care presupune rezolvarea unor conflicturi. Și totuși, în unele situatii imposibil de evitat divorțul este cea mai bună soluție și este important să se știe exact cum să procedezi.

Cum să divorțezi – Introducere

Divorțul este, în mod tragic, o parte inevitabilă a vieții multor persoane. Din discuțiile cu privire la explicația în mod legal a divorțului, se poate deduce că este o încetare a legăturii dintre soți, rezultat al faptului că, de-a lungul anilor, au devenit imposibil de rezolvat conflictele dintre ei și au pierdut orice interes reciproc.

Un divorț nu este o sarcină ușoară și nici unul dintre soți nu poate ști exact la ce să se aștepte. Cu toate acestea, divorțul nu ar trebui privit ca un proces înfricoșător, ci ca pe o oportunitate de a începe o viață nouă și plină de speranță.

În acest articol, veți afla ce înseamnă divorțul – de la modul în care legea priveste acest proces și până la actele participanților și respectarea proviziilor legale – informația necesară pentru a înțelege cum să divorțezi pe cale legală.

Cum să divorțezi – Ce este divorțul?

Divorțul, ca și alte proceduri legale, este reglementat și controlat de către stat pentru a asigura că interesele tuturor sunt protejate. Oricare ar fi modul în care divorțul este negociat și finalizat, acestea trebuie să fie cele corecte și autorizate de lege.

Divorțul implică dosare de legislație care reglementează procesul de separare, precum și contracte de transfer de proprietăți și responsabilități.

Un divorț poate fi gândit ca fiind întrerupt o perioadă provizorie de timp, de la momentul înregistrării cât timp un instanță de judecată sau judecătorul judecă în fond, și apoi se poate ajunge unui acord final de divorț.

Un divorț poate fi clasificat drept divorț consensual sau divort prin judecare. Divorțul consensual presupune prezentarea de către amândoi soții a unei cereri de divorț, urmată de solicitarea aprobării și înregistrarea documentelor necesare în instanță. Acest tip de divorț este cea mai comună și mai puțin conflictuală metodă.

Divorț prin judecare, pe de altă parte, necesită ca unul dintre cei doi soți să introducă cererea de divorț în instanță. Acest procedeu mai Include și judecarea divorțului în fața judecătorilor care stabilesc detaliile de divorț ale cuplului.

Cum să divorțezi – Așteptări și obiective

Prin lege, divorțul presupune obiective clare, și anume:

  • Stabilirea unei situații financiare comune și echitabile pentru fiecare persoană;

  • Alegerea unui partener de custodie adecvat și echilibrarea nevoilor acestuia;

  • Stabilirea unei îngrijiri adecvate pentru copiii și fii ai cuplului;

  • Rezolvarea unor probleme sentimentale și emoționale între cei doi soți;

  • Prezentarea unor documente legale aprobate de instanță.

Înțelegerea fiecăruia dintre obiectivele de mai sus va ajuta la definirea unui traseu legal corect al procedurii de divorț, precum și la definirea termenilor unui acord final care să se potrivească nevoilor tuturor părților implicate.

Cum să divorțezi – Ce acte și documente sunt necesare

Dacă există copii și proprietați dintre cei doi soți, divorțului i se pot adăuga și alte acțiuni. Actualizarea documentelor contului bancar, conturilor de economisire și fondurilor de pensii se aplică, de asemenea, procesului de divorț.

În timp ce detaliile specificate pot varia de la caz la caz, unele dintre actele și documentele necesare pentru divorț sunt:

  • Documente de contact pentru fiecare dintre soți;

  • Documentul care stabilește actul de căsătorie;

  • Certificatul de naștere și/sau buletinul de identitate pentru fiecare persoană;

  • Documentele financiare cum ar fi conturi bancare și/sau investment-uri;

  • Actele care descri viețile în comun (în cazul în care este cazul);

  • Documentele de proprietate sau împrumut (în cazul în care este cazul);

  • Acordul de custodie pentru oricare copii ai cuplului;

  • Acorduri costuri/câștiguri și acorduri de întreținere (în cazul în care există copii și/sau în cazul în care există dependență financiară).