Excluderea de la moștenire (sau disprețul de moștenitor) este ceva ce lumea se uita deseori către cazurile cunoscute pentru a înțelege mecanismul. Acest lucru se referă la excluderea unei persoane, fie ea descendent direct al decedatului sau nu, de intențiile testamentare. Acest articol prezintă exercitarea excluderii de la moștenire în România și enumeră principalele motive care pot sta la baza acestei decizii.

Ce este moștenirea?

Moștenirea este definită ca totalitatea bunurilor lăsate prin testament sau în alte mijloace de către o persoană care a decedat, pentru a se transmite obligatoriu unor persoane (moștenitori). Aceste bunuri sunt definite în funcție de legea veche și de legea modernă.

Ce înseamnă să fii exclus de la moștenire?

Excluderea sau disprețul de moștenitor se refera la eliminarea anumitor persoane din testamentul de moștenire, de către decedat. Acest lucru se poate face în mai multe feluri: prin instrucțiuni în testament, prin donație înainte de moarte sau prin simpla ignorare a acestor persoane în alcătuirea testamentului.
Excluderea se referă la o persoană care în mod normal ar fi trebuit să fie inclusă în moștenire, dar a fost “disprețuită” și lăsată în afara așteptărilor testamentare.

Care sunt motivele unei excluderi de la moștenire în România?

Unul dintre cele mai frecvente motive este neintelegerea pe care un decedat o are față de familia sa. Acesta poate veni fie sub forma neintelegerii personale, fie ca urmare a rănii sentimentale din copilărie ori din relațiile anterioare.

Printre alte motive se numără și:

  • Amestecul altor rude în afacerile familiale;
  • Neconcordanța opiniilor sau preferințelor decedatului cu cele ale familiei sale;
  • Situația financiară precară a unei persoane sau lipsa de manifestări afective față de decedat;
  • Condamnările penale ale unor rude.

Este validă excluderea de la moștenire?

Da, excluderea de la moștenire este validă în România, în baza Legii privind dreptul de proprietate, Legii 168/2008 și a Ordinului nr. 120/2015 al Ministerului Justiției. Cu toate acestea, acest lucru se reflecta destul de rar în practică, deoarece trebuie să se facă dovada excluderii într-un caz special, ceea ce nu este intotdeauna posibil.

Cum poate fi pusă în practică excluderea?

Excluderea și disprețul de moștenitor se pot exercita direct de decedat înainte de moarte, prin instrucțiuni pe care le poate consemna în testament sau prin alte acte de dispoziție.

Decedatul poate să dispună ca anumite persoane dormant codicile civil în România, toți copiii, căsnicurile acestora și rudele până la gradul următor au dreptul la moștenire. Aceste persoane vor primi în mod legal și egal o cotă parte a moștenirii lăsate de decedat.

Dacă decedatul își dorește să exlude o persoană de la moștenire, el trebuie sa ia măsuri necesare în testamentul său. Acesta include enumerarea persoanelor care vor fi excluse, precum și a modalităților prin care se va face această excludere. Este important ca testamentul să fie redactat în mod convingător.

Decedatul poate dona și bunuri înainte de moarte, ignorându-l pe unul dintre moștenitorii potențiali. Acest lucru se poate face prin încheierea contractului de donație sau prin impozitarea pe caz de moarte.

În cazul în care decedatul are copii, excluderea este o chestiune nu doar de voință a sa, ci și de obligația lui legală față de aceștia. Cheltuielile necesare pentru creșterea și educația copiilor pot influența procentajele preferate de moștenire.

Excluderea de la moștenire poate fi contestată de către persoanele excluse prin depunerea unei acţiuni în justiţie. Acest situație poate fi analizată și discutată cu un avocat specializat pentru a stabili modul în care poate fi adusă excluderea în conformitate cu legea.

Sfaturi și concluzie

Excluderea necesită considerație alunecare atunci când persoanele decedate intenționează să-și ia deciziile în mod conștiincios înainte ca procesul de moștenire să înceapă.

Pentru revocarea excluderii, se recomandă ca decedatul să țină cont de și mai multe aspecte regulamentare și de familie atunci când vine vorba de testamentul său și de revizuirea acestuia.

Excluderea de la moștenire a unei persoane poate fi un proces complicat, în special în țări precum Romania. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here