Filiaţia este un concept în cadrul dreptului familiei populare prin care se stabilesc relaţiile de rudenie dintre copii şi părinţi. În mod obişnuit, legea stabileste în mod automat natura legăturii dintre un copil şi părintele ei, in baza a unui set de principii stabilite de lege. Uneori, instituţia judecătorească poate fi astfel sesizată atunci când o persoană cere să se stabilească cine este părintele sau mama unui copil într-o dispută. Acest articol se va concentra pe aspectele juridice ale filiației și va explica cum se stabilește filiația, ce reguli trebuie urmate în acest sens și alte informații utile în această privință.

Ce este filiația?
Raportul legal și emoțional între un părinte și copil care necesită o recunoaștere legală se numește filiație. Legal, filiația este stabilita prin certificatul de naștere al copilului sau prin anumite și legi și regulamente. Filiația oferă nu numai copilului o identitate, ci și părinţilor, mai ales în ceea ce privește drepturi și obligații, precum și responsabilitatea părinților pentru copil.

Cum se stabilește filiația?
Paternitatea sau maternitatea poate fi stabilită pe cale judiciară sau prin presupunere legală sau folosind teste de ADN. Aceste teste, cum ar fi testele de despărțire a familiei, sunt adesea utilizate în mod specific pentru a stabili filiația, deși se desfășoară adesea în scenarii mai largi și complexe ale litigiilor familiale.

Stabilirea judiciară a filiației/Testele de comutare de familie.
Un judecător poate declara un părinte biologic ca fiind și legal pentru copil ca urmare a unei proceduri judiciare care confirmă că acesta este, fără îndoială, tatăl sau mama lui. Acest proces este adesea necesar atunci când tatăl biologic sau mama unui copil contestă paternitatea sau maternitatea sa; când divorțul unui părinte a fost încheiat înainte de nașterea copilului sau într-o altă situație în care o persoană în cancul acțiunii nu recunoaște că e tatăl sau mama copilului. Testele de diferențiere a familiei sunt necesare și în cazuri care vizează descendența juridică, cum ar fi eredităţi, mariaje în altă religie sau moșteniri.

Presupuneri legale
Legea presupune că soțul legal face parte din familia copilului atunci când acel copil se naște în timpul căsătoriei sau în termen de 300 de zile de la data divorțului atunci când copilul a devenit cuplu. Deși acest presupus este adesea corect, uneori poate fi necesar un testaj genetic sau o procedură judiciară pentru a se stabili cu certitudine paternitatea sau maternitatea.

Teste de ADN
Testele de ADN sunt adesea considerate cea mai fiabilă metodă de a stabili paternitatea sau maternitatea, dar sunt folosite numai în cazurile în care legea o autorizează sau o acceptă, precum în litigiile de divorț sau în cele referitoare la susceptible de mariaje. Aceste teste de ADN sunt adesea efectuate de laboratoare medicale independente, și generează un raport care împărtășește doar probabilitatea filiației. Aceste teste reprezintă rolul unui intermediar dintre mamă și tată, legitimând sau infirmând relația de rudenie.

Cum sunt stabilite drepturile și obligațiile părinților
O dată ce filiația este stabilită, părinţii și copiii pot avea atât drepturi cât și obligații față de aceștia. Acestea pot include, de exemplu, drepturi ale părinților asupra copiilor lor, cum ar fi dreptul de a decide cine îi editează și altele. Pentru copii, acestea pot include obligația de a-și respecta părinții și de a avea grijă de ei, precum și efectuarea responsabilităților familyalie. Părinții sunt de asemenea responsabili pentru îngrijirea și educația copiilor lor și pentru întreținerea lor financiară în măsura în care legea acordă unor astfel de drepturi.

Filiația poate fi complexă, dar există legi și reguli în locația voastră care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine despre aceasta și efectele sale. Mai presus de toate, stabilirea filiației poate avea pe termen scurt și pe termen lung, beneficii importante pentru toate părțile implicate. Consultarea unui avocat cu experiență în această privință vă poate ajuta să identificați și să gestionați drepturile și obligațiile voastre ca părinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here