Divortul este deseori un moment dificil si stresant pe care multi parinti isi doresc sa il gestioneze cat mai eficient pentru a proteja interesele ambilor parteneri si atat familia cat si bunurile comune. Impartirea bunurilor dupa divort este una dintre cele mai critice si importante chestiuni de rezolvat, deoarece in cazul in care sunt luata decizii proaste sau nepotrivite pentru ambele parti, ea poate duce la o multime de neintelegeri si disputa. 

Din acest motiv, legile si regulile care guverneaza impartirea bunurilor comune la divortul din tarile europene, cum ar fi Romania, au devenit mai restrictive si stricte. Acest articol va explora in detaliu ce prevede legea in cazul impartirii bunurilor comune dupa divort.

Ce sunt bunurile comune si ce au de-a face cu divortul

Unul dintre cei mai mari factori care contribuie la divortul dintre un cuplu sunt inclerneturile financiare. Din punct de vedere legal, orice bun care a fost achizitionat sau desprins de catre unul sau cunpartenerii dintr-o casatorie se considera a fi un bun comun, fie el o casa, o masina sau o operatiune de investitii. Impartirea bunurilor comune dupa divort este un proces complicat si dureros, care uneori poate duce la dispute. Prin lege, fiecare cuplu este obligat sa imparta bunurile comune dupa ce finalizeaza un divort, deci este important pentru parinti sa cunoasca ce prevede legea in cazul accordurilor de impartire a proprietatilor.

Prevederile legale ale impartirii bunurilor comune dupa divort

In Romania, actele si contractele asociate unui acord de divort trebuie sa fie inregistrate la tribunalul local astfel incat sa devina executorii si obligatorii in intreaga tara. Acest lucru se aplica si in cazul actelor de impartire a proprietatilor la divort.

Majoritatea legilor nationale prevede ca atat parintii imparati sau majoritatea proprietatilor, cat si bunurilor comune, trebuie sa imparta echitabil intre ei. Acest lucru inseamna ca ambele parti trebuie sa ofere efectiv la aceeasi persoana aceeasi cantitate de bunuri si proprietati. Cu toate acestea, din cauza diferentelor individuale, acordul poate include clauze speciale pe baza cerintelor fiecarei persoane in parte.

De asemenea, unele reguli si prevederi ar putea fi specifice pentru locul de rezidenta al persoanei. De exemplu, in unele tari poate fi necesar ca prin acordul de divort ambii parteneri sa dea dovada de o intelegere totala in ceea ce priveste statutul si controlul asupra patrimoniului individual. Aceasta ajustare este necesara pentru a asigura fiecare parte ca proprietatile asociate divortului sunt impartite echitabil si fara indoieli sau neintelegeri ulterioare.

Cum se impart bunurile comune dupa divort

De obicei, procesul de impartire a bunurilor comune dupa divort incepe cu evaluarea toate bunurile pe care le detine couple si stabilirea caracterului acestor proprietati: fieca bun sau proprietate sa fie identificate si clasificate ca „a lui” si „a ei” proprietate. Dupa evaluarea diferitelor proprietati, parintii trebuie sa laude un acord de divort care sa stabileasca cum o impartinte bunurile comune. Un astfel de acord oficial va ajuta sa stabileasca drepturile si responsabilitatile parintilor referitoare la fiecare bun si proprietate.

In general, optimizarea procesului de impartire a proprietatilor incepe de obicei cu stabilirea partilor sale individuale. Aceasta poate fi realizata prin asigurarea ca fiecare partener obtine puterea si proprietatile oferite de comunitatea casatoriei. Urmatorul pas este repartizarea bunurilor comune. De asemenea, repartizarea trebuie sa tina cont de drepturile de proprietate ale fiecarei parti, cat si de orice valori sau acorduri stabilite in actul de cesiune.

Repartizarea bunurilor comune trebuie de asemenea sa tina cont si de noile obligatiile pe care cei doi si le asuma existand legi care pot obliga unul sau ambii parteneri sa ofere o pensie alimentara cealalta parte la concluzia unui proces de divort.

Ce se intampla daca nu exista acordul de divort

In cazul in care parintii nu pot sau nu pot veni la un consimtamant referitor la repartizarea bunurilor comune, acestia pot sa se adreseze tribunalului de familie pentru a obtine ajutor in gestionarea disputeleor referitoare la proprietati. Tribunalul de familie poate da sentinte definitive care decid impartirea bunurilor comune astfel incat ambele parti sa primeasca cantitati echivalente.

In unele cazuri, tribunalul poate hotari ca unul dintre parteneri sa ofere o compensatie financiara in schimbul drepturilor de proprietate privind alte proprietati. Acest lucru se poate dovedi a fi util in cazurile in care bunurile nu sunt cu adevarat echivalente sau intr-o situatie in care o parte dintre parinti detine majoritatea proprietatilor.

De asemenea, tribunalul de familie poate solicita si notarea unei dovezii care sa ateste faptul ca acordul de partaj aprobat de parti a fost semnat legal. Acest lucru este necesar pentru a asigura ca ambele parti au acceptat in mod semnat conditiile si practicile stabilite in acord.

Divortul poate fi extrem de stresant, dar procesul de impartire a proprietatilor la divort poate proteja interesele ambilor parteneri si sa fie gestionat eficient. Din acest motiv, este important ca fiecare parte sa se gandeasca stabilitate financiara si sa gestioneze responsabil prioritatile in functie de acordurile facute intre parti si, in cazurile in care inconvenientele financiare produc dispute sau neintelegeri, sa apeleze la un specialist in domeniul legal, inainte de a lua orice masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here