Infracţiunile cibernetice, denumite și infracțiuni informatice, au devenit o problemă de neignorat în ultimii ani, cauzând pagube importante în ceea ce privește persoane și companii din întreaga lume. Bineînțeles că această situație nu face excepție ca și în cazul României, iar numărul de cazuri de infracțiuni cibernetice e pe cale de a se înmulți. Din acest motiv este important să fim pregătiți să facem față oricărei astfel de situații și să cunoaștem particularitățile legale ale infracțiunilor cibernetice în contextul României.

Ce sunt infracțiunile cibernetice

Infracțiunile cibernetice sunt acele delicte în care o persoană folosește un calculator și conexiunea la internet pentru a comite o infracțiune. Acestea sunt în general comise fără a fi prezent la locul faptei și sunt mai dificil de depistat în mod convențional. Din această cauză, investigațiile și urmărirea autorilor acestor infracțiuni pot fi complicate, dificil de soluționat, și de multe ori necesită abilități și tehnologii specializate.

Tipuri de infracțiuni cibernetice

În România sunt prezente următoarele tipuri de infracțiuni cibernetice:

  • Spoofing: Această infracțiune constă în falsificarea sau imitarea conturilor, adreselor IP, sau a altor informații pe web. Acest tip de infracțiune se poate realiza prin capturarea de parole sau de priză de e-mailuri pentru a obţine informaţii lucrative din conturile utilizatorilor și pentru a sustrage informaţii secrete.

  • Phishing: Această infracțiune constă în obținerea de informații confidentiale și folosirea lor neautorizată. Obiectivul unui astfel de atac este de a sparge parola, a obţine numere de carduri de credit și alte informații importante ale victimei folosind mesaje false sau e-mailuri false care conțin linkuri înșelătoare către un site web inofensiv.

  • Defacing paginilor web: Prin această infracțiune are loc alterarea paginii web a unei persoane sau companii, vizibilă în mod public și fără consimțământul direct al celor afectați. Persoanele in cauza au potențial de a compromise informații sau sisteme personale, precum și de a folosi sau vinde informațiile obținute din aceste activități ilegale.

  • Distribuirea malware: Folosirea malware-ului (program software malițios) poate compromite sistemul și informațiile interne ale unei companii sau poate afecta sistemul inteligent al unei persoane. Acest tip de infracțiuni se referă, de obicei, la atacuri implicând virusi, troieni, ransomware, adware și altele.

  • Atacuri DDOS: Acestea sunt o formă de atac cibernetic care se realizează trimițând o mulțime de solicitări neautorizate la serverele unei companii. Acest lucru poate avea ca efect blocarea completă a serverului și poate fi folosit pentru a extorca bani companiei sau pentru a se obține informații personale ale clienților sau angajaților.

Sancțiuni legale

Infracțiunile cibernetice sunt subiectul unor sancțiuni legale severe, chiar și în circumstanțele în care acestea sunt comise din greșeală. Codul Penal al României prevede mai multe sancțiuni severe pentru infracțiunile cibernetice. Faptele incriminate sunt considerate încălcări ale siguranțelor datelor informatice și musacări tehnice și prevăd următoarele sancțiuni:

  • Sentințele de închisoare cu executare cuprind termene între 1-10 ani pentru furt, distribuirea de fișiere protejate prin drepturi de autor, sustragerea ilegală a datelor, compromiterea rețelelor informatice etc.

  • Amendăţi: În cazul unor anumite infracțiuni cibernetice, sentinţele de închisoare sunt înlocuite cu amendăţi, în cazuri particulare, cum ar fi achiziționare nelegală de date informaționale și sustragerea acestora, în special pentru persoanele cu venituri medii si scăzute.

  • Pușcării cu suspendare: Sentinţele de pușcărie cu suspendare sunt în general impuse celor care comit aceleași infracțiuni, dar pe care autoritatea le consideră a fi mai puțin grave.

Applicabilitatea legii

Legile infracțiunilor informatice sunt aplicabile și în cazul în care infractorii au deținut beneficiul material folosind fraudulos datele informatice obținute. Prin urmare, persoanele care au obținut cunoștințe cibernetice despre o persoană și au folosit aceste date într-un mod fraudulent sunt amenințate cu sentințe de închisoare și amendă.

Deplasarea subiecţilor

Conform legii, persoanele care se deplasează în alte ţări pentru a comite orice fel de infracțiuni informatice pot fi judecate în conformitate cu principiile legale din ţara în care s-a deplasat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here