Medierea este un concept relativ nou în schimbul de idei când vine vorba despre a rezolva conflictele între două sau mai multe părți. Conceptul a apărut în Statele Unite în anii `80, însă metoda s-a răspândit rapid în întreaga lume, incluzând și țări în curs de dezvoltare. Din punct de vedere legal, medierea este un proces prin care se colaborează pentru a obține contracte rezonabile și cele mai bune soluții pentru conflictele filmului intersectate.
Scopul medierii este de a permite o parte să înțeleagă punctul de vedere al altei părți și să găsească o soluție acceptabilă împreună, fără a fi necesară implicarea oricărui terț uman. Medierea este o metodă foarte pentru procesul de soluționare a litigiilor în instanță, deoarece aceste conflicte pot fi soluționate mai rapid, mai ieftin, fără intervenția unui judecător și fără a fi necesară judecarea de către un târg, în cadrul căruia conflictul ar putea fi soluționat în mod public. Medierea este în prezent una dintre cele mai populare forme de rezolvare a litigiilor în multe țări, incluzând Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Elveția, Australia și multe altele.
Ce este și cum operează medierea?
Potrivit definiției utilizate de Departamentul american al Justiției, medierea se referă la “un proces prin care o parte neutră terță colaborează în mod voluntar cu două sau mai multe părți în conflict pentru a ajuta la obținerea acelorași înțelegeri.” În această stare, mediatorul nu decide câștigătorul și pierzătorul. În schimb, mediatorul ajută la a determina și defini un rezultat satisfăcător pentru ambele părți în conflict, prin intermediul discuțiilor și înțelegerilor finale.
Procesul de mediere poate fi împărțit în șase părți principale. Primul pas constă în pregătirea întâlnirii. Acest pas include prezentarea mediatorului și a protocoalelor sale. Unde este necesar, mediatorul ar putea oferi și o scurtă explicație despre procesul de mediere pentru a asigura o înțelegere comună a subiectului. Următorul pas este cel al prezentării informațiilor. Fiecare parte știe mai bine circumstanțele în care s-a ajuns în conflict decât mediatorul, motiv pentru care aceste informații sunt de obicei oferite de către părți.
Al treilea pas, analiza informațiilor, constă în a înțelege puntea dintre părți și cauza conflictului său originar. Aceasta presupune întrebări și atingerea punctelor comune între ele și se adresează nevoilor fiecarei părți individual. Ultimele trei părți ale procesului sunt corespunzătoare discuțiilor, schițării și negocierii și redactării ceea ce se numește “acord final”.
Beneficiile medierii
Există mai multe avantaje de care se poate bucura o persoană sau o organizație care aleargă la mediere în loc de litigiu. Unul dintre cei mai evidenti beneficii este acela că medierea are durata scurtă. Aceasta poate fi încheiată într-o zi sau poate dura câteva zile. Cu toate acestea, litigiul poate dura până la mai multe luni sau chiar ani înainte de a obține un verdict de către instanță.
Deși poate dura mai puțin (în comparație cu procesele judiciare), șansele de obținere a unor rezultate mai satisfăcătoare sunt de obicei mai mari în cadrul acestui proces. De obicei, această mediere presupune o negociere directă între părți și, prin urmare, este posibil ca fiecare parte să obțină ceea ce este mai potrivit pentru ea. Acest lucru poate fi deosebit de important în litigii de afaceri unde fiecare parte poate obține câte ceva din partea cealaltă, în loc să fie nevoite să accepte judecățile și sentințele făcute de un judecător.
De asemenea, procesul de mediere poate ajuta la reducerea stresului și a nervilor pe care le implică procesarea judiciară. În primul rând, fiind un proces confidențial, poate ajuta la îmbunătățirea relației și înțelegerii între părți, acționând ca o formă de terapie de grup. Aceasta încearcă să rezolve nemulțumirea sau furia care conduc la litigii, și de obicei este deosebit de eficientă.
Rezumând, medierea poate fi o terrifică formă de a rezolva conflictele fără a fi nevoie de a se judeca în instanță și poate aduce beneficii economice și juridice semnificative. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru toate conflictele și pentru toate persoanele implicate.