Opțiunea judiciară este, desigur, ultimul recurs al oricărui cetățean, atunci când simt că au fost răniți drepturile lor. Din acest motiv, este important să avem o înțelegere a fundamentelor sistemului judiciar din România, astfel încât să putem lua decizii informate atunci când suntem în căutarea unei soluții pentru a și apăra drepturile. Acest articol va servi ca o încercare de a explica procedurile judiciare de bază și formalitățile care înconjoară sistemul judiciar românesc.

Procesul de a părăsi un litigiu în România presupune o cunoaștere a sistemului judiciar. Sistemul de judecată din România se îndepărtează de modul în care judecătorii și simbolii sunt prezentați în filme și televiziune și ajută la păstrarea unui sistem just și echitabil de a judeca pe de o parte și pe alta. Știm deja că în lumea reală procesele judiciare nu se desfășoară la fel ca în ficțiune și înțelegerea mai profundă a aspectelor de bază ale sistemului judiciar românesc poate ajuta la diferențierea realității de ficțiune.

Organigrama Organelor de Judecată

Organigrama organelor de judecată din România este bazată pe sistemul de divizare teritorială. Există patru rânduri de tribunale, începând de la cea mai înaltă Curte de Casație și de Justiție și continuând cu Tribunalul Inaltei Curți de Casație si Justiție, tribunale judecătorești și judecători și tribunale administrare judiciale și judecători, cărora le sunt alocate compentente distincte. În total, aceste jurisdicții și lobii totalizează aproximativ 360 de instanțe și 8500 de judecători în România.

I. Curtea de Casație și Justiție

Curtea de Casație și Justiție șieste cel mai înalt for judecătoresc din România. Această instanță nu se ocupă de cazurile de tribunal, dar oferă recurs civil și comercial și recurs penal și procesual penal împotriva sentințelor și hotărârilor instanțelor inferioare. Curtea de Casație și Justiție are sediul sau central în București și șapte secții de apel și curți economice regionale cu sediul în:

  1. Alba Iulia

  2. Brașov

  3. Iași

  4. Craiova

  5. Cluj

  6. Ploiești

  7. Timișoara

II. Tribunalul Mai Inaltei Curți de Casație și Justiție

Tribunalul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este investit cu jurisdicția dedicată soluționării conflictelor civile, penale și comerciale lansate împotriva actelor naționale și locale emise în România. Instanțele ICCJ nu se ocupă de dispute individuale, cum ar fi divorțul sau anularea actelor. În schimb, acestea se concentrează mai mult pe chestiuni naționale și internaționale principe, precum reglementările aplicabile în cazul legilor fiscale și vamale. Tribunalul se află în București și ocupă în jur de 20 de secții.

III. Tribunalul Judecatorie

Tribunalul Judecatorie și Instanta Judecatorie sunt instituțiile judiciare care se ocupa cu situații civile și penale uzuale. Tribunalul Judecatorie are 28 de sedii care se ocupa cu procese civile și penale particulare, precum și litigiul muncii și diferite încălcări de drepturi de autor. Tribunalul Judecatorie asculta și judecă aproximativ 500. De cazuri pe an. Acestea soluționează, de asemenea, procesele de execuție și presupunuri de executare silită, precum și procese verbale, precum încălcările și regulile traficului rutier.

IV. Tribunalele Administrative

Tribunalele Administrative sunt responsabile de examinarea și soluționarea litigiilor dintre cetățeni și instituții administrative românești, precum și dintre autoritățile locale și statul. Există patru astfel de instituții în România -Curtea de Apel și Municipală București și courtregional judecătorești și judecători în Alba-Iulia, Craiova, Iași și Timișoara- care se ocupa de aproximativ 16.000 de litigii pe an. Procesele sunt soluționate în prima injuncție, fără recurs la instanțe superioare.

V. Tribunalele și Judecătorile

Faimoase Tribunalele și Judecătorile sunt prima instanță de judecată pe care contribuabilii români se pot adresa în cazul unor litigii, de la divorțuri și achitări de datorii la penal și chestiuni comerciale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here