Dacă aveți de-a face cu o amendă auto, pensionare, taxe sau chiar încălcarea unei legi, puteți depune o plângere contravențională. Adică, puteți contesta actul oficial respectiv. Ca să vă asigurați de succesul acțiunii, trebuie să înțelegeți etapele corecte și să respectați formulările necesare.

Din acest motiv, vă prezentăm acest ghid cu tot ce trebuie să știți despre modelul de plângere contravențională. Acest ghid conține explicații cu privire la etapele de urmat, formatul și formulările pe care să le utilizați. În plus, există și exemplu de formă completat.

Ce este plângerea contravențională

Plângerea contravențională este un document oficial pe care persoana interesată îl poate trimite pentru a contesta actul oficial, respectiv amendă sau chiar lege. De asemenea, se poate folosi pentru a dispune recurs în fața unei decizii în instanță sau chiar în fața unei decizii administrative.

De obicei, actul oficial care trebuie contestat se bazează, în general, pe o lege. Plângerea este trimisă către o instituție de stat, cum ar fi: Curtea de Conturi, Primăria sau Inspectoratul fiscal. Cu ajutorul acesteia, contesterile sau neînțelegerile între autoritate și persoana interesată se vor rezolva.

Funcțiile plângerii contravenționale

Plângerea contamențională se poate folosi pentru o mulțime de scopuri. Unele dintre acestea sunt:

• Contestarea amendei: odată ce s-a primit amendă, persoana interesată se poate adresa autorității respectiva pentru a contesta notificarea. Acest lucru se poate face completând un model de plângere;

• Contestarea unei decizii finale și irevocabile: dacă persoana interesată dorește să conteste o încălcare a propriilor drepturi individuale sau dacă vrea să conteste decizia unei persoane sau a unei entități;

• Recursuri și apeluri: în cazul în care un act oficial poate fi contestat, este necesar să se facă o recurs pentru revizuirea acesei decizii sau să se facă un apel pentru revizuirea unei soluții emise de o instanță;

• Contestarea unui act de autoritate sau de instituți: în cazul în care drepturile persoanei interesate sunt încălcate.

Etapele care trebuie urmate pentru a face o plângere contravențională

Următoarele cinci etape vă vor ajuta să realizați plângerea contravențională corect și eficient:

  1. Solicitați Explicații

În primul rând, o persoană interesată trebuie să solicite organului respectiv explicațiile necesare. Acest lucru ajută persoana interesată să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat și să analizeze datele.

  1. Conținut

Formularul trebuie să fie completat cu detalii și fapte specifice, însoțite de dovezi și documente care să susțină afirmațiile pe care le face.

  1. Dovada

O dată ce persoana interesată a introdus toate informațiile necesare, trebuie să prezinte dovezi sau acte. Acest lucru este foarte important, deoarece organul respectiv ar putea considera că datele introduce sunt false. În cazul în care nu sunt dovezi altele decât persoana interesată, numai acest lucru ar putea dovedi că acel act oficial a fost comis.

  1. Termene și limite

Trebuie să știți în ce termen se poate depune plângerea. Acest lucru depinde de legislația țării și de instanță sau organul la care se depune.

  1. Trimiterea

După ce plângerea este completată și cercetată cu atenție, trebuie să fie trimisă către organul respectiv. Acest lucru se poate face prin posta tradițională sau prin intermediul serviciilor electronice disponibile.

Formatul unui model pentru plângerea contravențională

Cererea de plângeri contravenționale poate fi compusă din următoarele elemente sugerate:

  1. Date personale

Trebuie să introduceți datele personale ale persoanei interesate. Acestea includ: numele și prenumele, adresa, codul fiscal și CNP-ul.

  1. Tipul de petiție și obiectul

în următoarea parte, persoana interesată trebuie să identifice ce tip de petiție a fost depozitată și să descrie obiectul (de exemplu, solicitarea unei amânări a unei penalități sau solicitarea retragerii unei amenzii).

  1. Motivarea

Această parte se referă la motivele și argumentele pe care le are persoana interesată pentru a contesta actul oficial. Trebuie să fie prezentate în detaliu, însoțite de dovezi și documente care să susțină concluziile.

  1. Documente anexate

Această parte trebuie să conțină documentele și documentele justificative dovedite în apărarea cererii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here