Unii oameni gresesc din neatentie sau din cauza unor circumstante neprevazute si sunt sanctionati pentru acest lucru prin contraventii. Acestea sunt infractiuni administrative care confera autoritatilor respective dreptul de a exersa autoritatea si puterea lor asupra cetatenilor. Subiectul nostru astazi, „O privire de ansamblu asupra contraventiilor si sanctiunilor aferente”, va merge pe tot ceea ce inseamna a fi sanctionat prin lege.

Ce sunt contraventiile?

Contraventiile sunt infractiuni minore care incalca legea. Acestea sunt tratate de catre instantele de judecata, de obicei in camera de consiliu, cu aceeasi pedeapsa ca si orice infractiune mai grava. Acestea nu sunt considerate crime, deci nimeni nu estse considerat vinovat sau nu cu aceasta infractiune. Exemple de contraventii ar fi nu parcarea autoturismelor in locuri unde acestea sunt interzise, zgomot si altele.

Ce sunt sanctiunile?

Sanctiunile sunt masuri sub forma de pedepse aplicate celor care creeaza infractiuni administrative. Acestea pot varia de la amenda pana la confiscarea bunurilor, anihiplatea drepturilor, suspendarea sau expulzarea din un anumit stat, interzicerea practicarii anumitor activitati etc. De asemenea, acestea pot varia in functie de gravitatea infractiunii, natura si caracterul infractiunii, precum si tendinta infractorului de a se conforma legii.

In ce fel se instituie sanctiuni?

Odata ce o contraventie a fost constatata, adică infractorul a incalcat legea si a fost acuzat de aceasta, autoritatile competente au dreptul sa instituie sanctiunea. Acest lucru se realizeaza prin mijloace formale sau informale, in functie de specificul infractiunii si demnitatea infractorului. In general, sanctiunile se impart in doua categorii principale:

• Sanctiunile formale sunt acordate celor care nu se pot conforma in mod corespunzator legii si prevederelor si, prin urmare, au fost aduse in fata tribunalului pentru a primi o pedeapsa. Acestea se acorda prin aplicarea prevederilor codului penal sau emancipator.

• Sanctiunile informale sunt considerate mai usoare, intrucat nu implica prezentarea la tribunal. Acestea se aplica in mod activitatea ilegala pe care unul dintre vecini a facut-o, prin incheierea unui acord cu el si stabilirea de reguli si sanctiuni. De asemenea, ar putea fi invocate interdictii in vigoare, in special atunci cand se constata ca actele ilegale s-au repetat.

Interzicerea imbolnavirii si imunizarii

Interzicerea imbolnavirii sau a imunizarii este o sanctiune civila mai severa aplicata infractorilor. O astfel de sanctiune este sanctionata cu declansarea procesului penal si inceperea unui raport de judecata vizandu-i pe cei vinovati. In cazul unor persoane cu autism, cum ar fi copilul, interzicerea acestora poate fi instituita pentru a preveni intensificarea si agravarea simptomelor.

Sanctiunile financiare

Sanctiunile financiare sunt usor de aplicat si se refera la orice pedeapsa in bani solicitata de la infractor. Acestea pot fi comise fie prin a da o amenda, fie prin confiscarea propriilor bunuri sau prin consecinte economice negative pe care trebuie sa le suporte ca si rezultat al infractiunii sale. Unele state au un sistem de puncte de penalizare, care impun contravenientului anumite restrictii impuse si se calculeaza in functie de numarul de puncte.

Sanctiunile morale

Sanctiunile morale se refera la pedepsele potentiale sub forma oricaror obligatii administrative si/sau condamne morale, care se adreseaza subiectului vinovat. Aceste sanctiuni morale se bazeaza pe prevederile legii religioase, politice si/sau morale, si pot varia de la un guvern la altul. Aceste sanctiuni includ interzicerea cumpararii anumitor produse sau a accesului la anumite servicii sau activitati.

Persecutiile criminale

Daca o persoana poate fi acuzata de o infractiune in termen de 12 ani de la data comiterii acesteia, atunci aceasta persoana poate fi declarata vinovata, cu sau fara sanctiuni reale. De asemenea, aceasta persoana poate fi subiectul unei persecutii penale, atunci cand este vorba de grave infractiuni, cum ar fi violarea sau asasinarea.

Limitele

Exista, de asemenea, anumite limite la nivelul sanctiunilor. Aceste limite se refera la locul infractiunii, natura infractiunii si circumstantele particulare ale infractorului. In plus, legile corespunzatoare trebuie sa fie clare, fara ambiguitati si definite in termenii religiei, moravurilor sau chiar a drepturilor acordate de Constitutie.

Sanctiunile privind contraventiile sunt ceva ce trebuie luat in considerare in lumea de astazi. Acestea sunt o modalitate inovatoare pentru a preveni actele ilegale si a face ca cei vinovati si-o inteleaga greseala. Cu toate acestea, este important ca sanctiunile sa fie adecvate si corecte, astfel incat oamenii sa fie tratati cu dreptate si respect introducerea unei justitii adecvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here